Eenzaamheid

Paula Buit

9 november 2017 11:53

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst.

Negatieve spiraal

Iedereen voelt zich wel eens eenzaam. In veel gevallen verdwijnt dat eenzame gevoel vanzelf als je weer beter in je vel zit. Eenzaamheid is vooral een probleem voor mensen die het sterk of langdurig voelen. Dan kan een negatieve spiraal ontstaan.

1 miljoen Nederlanders

Ruim 1 miljoen Nederlanders voelen zich zo eenzaam, dat zij er letterlijk ziek van worden. Oude én jonge mensen. Eenzaamheid heeft gevolgen voor gezondheid, welbevinden en meedoen in de samenleving. Dat maakt eenzaamheid een urgent probleem. 

Kom erbij!

Iedereen kan te maken krijgen met eenzaamheid. Met Samen tegen Eenzaamheid, Week van de Ontmoeting, roepen we iedereen op geen toeschouwer te zijn, maar eenzaamheid aan te pakken. Door 'Kom Erbij' te zeggen. Door een ander uit te nodigen iets leuks te gaan doen. Niet alleen tijdens de landelijke themaweek, van 27 september tot en met 6 oktober 2018, maar het gehele jaar door.

Kijk op de website van De stuw - sociaal werk, Wijz Ommen, buurtkamers, kerken of verenigingsleven voor leuke activiteiten bij jou in de buurt. Is bijvoorbeeld de starterscursus Bridge interessant? Gezellig en goed voor de hersenen. Of ga naar de Maatjes Ontmoetingsavond op 18 juli a.s. Deze avond is bestemd voor iedereen die een maatje zoekt of juist een maatje wil zijn. Andere mensen ontmoeten staat centraal. Mensen die willen deelnemen kunnen zich opgeven bij Ivonne Saueressig via 06-39345740 of i.saueressig@wijz.nu.

Nationale ouderendag

In de Week van de Ontmoeting van 27 september - 6 oktober 2018 worden er veel sociale activiteiten georganiseerd in het Vechtdal. Een onderdeel is het vervullen van wensen van ouderen op 5 oktober, Nationale Ouderendag. MBO-studenten van de opleiding Verpleegkunde van het Alfa-college zijn bezig met de voorbereidingen om ook in de gemeente Hardenberg de Nationale Ouderendag tot een succes te maken. Zij proberen via zorginstellingen zoveel mogelijk wensen van ouderen te verzamelen en​ouderen blij maken met het vervullen van die wens. Doet u mee? Stuur een wens in of help als vrijwilliger of sponsor en vervul een wens. Bent u geïnteresseerd neem dan contact op met: hardenberg-stad_ouderendag@ouderenfonds.nl

Eenzaamheid

In Samen Online, een project van welzijnsorganisatie De Stuw en Alfa College werken jongeren en ouderen samen. De leerlingen van het Alfa College maken de computer klaar voor een tweede leven. Actieve senioren van Seniorweb geven computerles aan mensen met een kleine beurs of mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt die hun computervaardigheden willen verbeteren.

Samen Vitaal

In Samen Vitaal, een project van De Stuw en Alfa College geven jongeren computerles aan ouderen in het Vechtdal. Hoewel het leren omgaan met de computer centraal staat, gaat het vooral om het contact en om de onderlinge beeldvorming. De generaties leren elkaar gedurende de cursus kennen, leerlingen brengen hun kennis in praktijk en ouderen leren meer over computers. Meer informatie over dit project? Ga naar de site van De Stuw

Computerworkshop 

Er wordt ook computerles voor en door 50plussers gegevens in de bibliohteek van o.a. Balkbrug. Dit is mogelijk op dinsdagmiddag. Maximaal 5 personen in een groep. Ontdek de mogelijkheden van uw computer, laptop, tablet of telefoon. Bent u digitaal fit, dan gaat er een wereld voor u open! Lees verder