Gezondheidsapps

Vitaal Vechtdal

16 november 2021 9:41

Er zijn honderden gezondheidsapps, maar welke is nu goed en bruikbaar? Op deze pagina staan een aantal apps die de GGD aanraadt. Dat varieert van beweeg-apps tot Stopstone, een app die jongeren ondersteunt bij hun poging te stoppen met roken. Deze apps zijn een handig hulpmiddel om je een steuntje in de rug te geven voor een gezonde levensstijl.

Wil je zelf zoeken naar een geschikte app? Bezoek dan de website GGDappstore.nl. Betrouwbare informatie over ziekte en gezondheid kun je vinden op Thuisarts.nlDe app is de mobile versie van de website www.thuisarts.nl

DE BESTE APPS VOOR JOUW GEZONDHEID!
Gezondheidsapps

Ontspanning & Welzijn apps

De VGZ Mindfulness Coach app helpt je om meer in het hier en nu te leven. En beter om te gaan met stress. In 2020 is een nieuwe versie uitgebracht. De vernieuwde Mindfulness coach app bevat 5 mindfulness programma's van 2 weken. Dagelijks kun je oefeningen doen, zowel als beginner als gevorderde. Je maakt kennis met verschillende thema's, zoals mindfulness, yoga, ademhaling en ontspanning. Je kan ook kiezen voor een losse oefening uit de meer dan 70 Nederlandstalige oefeningen. Ook vind je in de app algemene informatie over mindfulness. Er zijn nu ook oefeningen speciaal voor kinderen. De app is gratis en voor iedereen beschikbaar. Ook als je niet bij VGZ verzekerd bent.
De app biedt yoga klassen voor beginners, intermediate en gevorderden aan. Evenals diverse meditatiecursussen.
Veel mensen ervaren een periode in hun leven waarin het slapen problemen geeft. De module doorloop je zelfstandig (zonder begeleiding van een zorgprofessional), op het moment dat het jou het beste uitkomt. Mirro heeft op haar website naast Slaapproblemen nog 16 zelfhulpmodules met andere thema's.
Klup is een sociale app voor 50-plussers die op zoek zijn naar een nieuw sociaal netwerk. Ook kun je gebruik maken van de Klup website waar je kan inloggen. De app heeft drie belangrijke functies. Bij Klup vind je de leukste activiteiten, ontmoet je nieuwe mensen en bekijk je momenten bij jou in de buurt. Het concept van Klup is heel simpel. Je maakt een profiel aan en vervolgens kun je rondkijken in de app om de andere kluppers te ontmoeten en om de activiteiten te bekijken. In de Klup app en online op de Klup website vind je vele soorten activiteiten, georganiseerd door kluppers. Per week worden er meer dan 150 activiteiten georganiseerd en dit verschilt van wandelen, fietsen of het theater tot stedentrips en gezellige feesten in het weekend.
Stichting OOPOEH – Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier - zet zich in voor een actiever leven voor 55-plussers en een leuker leven voor honden. Voor dit doel zetten ze 55-plussers in als maatje, als OOPOEH, voor honden in de buurt. Voor OOPOEH’s is het gratis en baasjes betalen.
Gezondheidsapps

Gezond bewegen

Hieronder vind je enkele beweeg-apps. Zoek je beweegmaatjes in de buurt? Kijk dan eens op onze pagina over wandelgroepen in de buurt.

Elke dag een wandeling maken is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Je krijgt meer productiviteit en energie na het lopen van een Ommetje. Ook helpt het je te onthaasten en verbetert het je creativiteit. De Ommetje-app helpt je daarbij. De Ommetje-app is ontwikkeld met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Hij vertelt je na iedere wandeling een interessant hersenfeitje.
De app zit vol hidden gyms die wij hebben ontwikkeld om je hierbij te helpen! Dit zijn mini gewoontes die je helpen om stap voor stap gezonder te leven, zonder dat je op dieet of naar de sportschool hoeft! Zo houd je het wel vol en krijg jij dat gezondere leven dat werkt voor jou. De Actify vitaliteitscoach helpt je graag op weg! Met de praktische tips, lekkere recepten, ontspannende meditaties heb je er zo een nieuwe gezonde gewoonte bij jou past.
De gratis app Hardlopen met Evy ondersteunt zowel beginnende hardlopers als gevorderde hardlopers.
De app houdt het aantal stappen bij dat je hebt gelopen en geeft dat weer, samen met het aantal calorien dat je hebt verbrand, de afgelegde afstand, de verstreken tijd en de snelheid.

Stoppen met roken apps

Wilt u eigenlijk wel stoppen met roken maar weet u niet zo goed waar te beginnen? Maak een afspraak met uw huisarts of praktijkondersteuner voor hulp. Zij bieden ondersteuning en begeleiding bij het stoppen met roken. Lees meer

Stopstone, een app die jongeren ondersteunt bij hun poging te stoppen met roken. Stopstone helpt en motiveert om de poging vol te houden. De app is met input van jongeren zelf ontwikkeld en draait om het vasthouden van de motivatie om gestopt te blijven.
Stoptober ondersteunt je gedurende 28 dagen bij het stoppen met roken. Je krijgt tips en steun via de gratis Stoptober-app, je kan ervaringen lezen en zelf delen. De app is alleen in september en oktober in de app stores beschikbaar tijdens de stoppen met roken campagne.
Online Trimbos-training Stoppen met Roken
Gezondheidsapps

Verantwoord alcoholgebruik

Is alcohol drinken voor u een gewoonte geworden? En wilt u weten hoe u zich voelt zonder alcohol? Lees meer

 

Online training Minderen met drinken
Deze website heeft als doel om ouderen bewust te maken van hun alcoholgebruik en de voor- en nadelen daarvan. Naast informatie en uitleg bestaat de website uit een uitgebreide zelfhulpmodule met oefeningen om meer inzicht te krijgen in en grip te krijgen op je alcoholgebruik.
Gezondheidsapps

Gezond eten

De 'Kies ik gezond?' -app heeft als doel om de consument te helpen in het maken van gezonde voedselkeuze. De 'Kies ik gezond?'-app geeft informatie over de samenstelling van een voedingsmiddel en of deze voldoet aan de criteria van de Schijf van Vijf.
Met Mijn Eetmeter van het Voedingscentrum kun je bijhouden hoeveel je eet, drinkt en beweegt. Zo zie of je gezond eet en voldoende beweegt.