De kracht van bewegen

Vitaal Vechtdal

17 januari 2022 13:42

Waarom bewegen zo belangrijk is? Bewegen maakt spieren en botten sterker en verbetert uw conditie. Bewegen verkleint de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en psychische klachten. Bewegen is goed voor je geheugen. U gaat zich fitter voelen en slaapt beter.

Volgens neuropsycholoog Erik Scherder zouden ouderen meer moeten worden gestimuleerd om te bewegen. Wat vindt u van zijn betoog? Bekijk de boeiende video:

Kom in beweging!

Wandelen kan overal. Nu alleen nog dóen. Twijfelt u nog? Er zijn veel voordelen:

Hersenen: slechts 2 uur per week wandelen verlaagt je kans op een beroerte met 30%;

Geheugen: 3x per week 40 minuten wandelen beschermt het hersengedeelte dat wordt geassocieerd met planning en geheugen;

Stemming: 30 minuten per dag wandelen kan de symptomen van depressiviteit met 36% verlagen;

Gezondheid: 3500 stappen per dag wandelen verlaagt het risico op diabetes met 29%;

Levensduur: 75 minuten per week stevig wandelen kan je levensduur met bijna 2 jaar verlengen;

(Over)gewicht: 1 uur per dag wandelen verlaagt het risico op obesitas met 50%;

Hart: De meeste dagen van de week 30-60 minuten wandelen, verlaagt het risico op hartaandoeningen drastisch;

Botten: 4 uur per week wandelen kan het risico op heupfracturen verlagen tot 43%.

 

 

Bewegen

Wandelgroepen

Wil je eigenlijk wel maar lukt het niet om er (alleen) op uit te trekken? Sluit je aan bij bestaande wandelgroepjes (met/zonder begeleiding), of start een eigen wandelgroep, en inspireer elkaar! 

Kijk hier voor een wandelgroep in de buurt

Kijk hier voor oefeningen 'Thuis in beweging'

Kijk hier voor de Vitaal Vechtdal Challenge;

20 weken samen lopen met een wandelcoach 

 

Te veel zitten is dus echt slecht. Hoe een klein beetje alledaags bewegen al een enorme gezondheidswinst oplevert. Test zelf: doet u genoeg klusjes of loopt u vaak de trap op? Bereken met deze tool hoe goed u het doet.

Informatieboekje 'Start met Bewegen' 

Starten met meer bewegen is een gezond besluit. Bij bewegen denk je misschien aan intensief sporten zoals voetballen of hardlopen. Maar vergeet andere manieren van bewegen niet! Een stevige wandeling met de hond of op de fiets naar de supermarkt. Ook dit zijn activiteiten die bijdragen aan een goede gezondheid.

Bewegen

In dit boekje lees je waarom meer bewegen goed is voor je gezondheid. En lees je tips hoe je meer kunt gaan bewegen. Belangrijk is dat je een activiteit kiest die bij je past en leuk vindt om te doen. Dan houd je het beter vol en wordt het een onderdeel van je normale leven. Download hieronder het boekje of haal het boekje gratis op bij je huisarts!

Start met Bewegen

Hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder deelt 3 redenen waarom we allemaal meer zouden moeten lopen. 1) Het bevordert je creativiteit, 2) Het verlaagt je stressgevoel en 3) Het verhoogt je productiviteit. Bekijk het filmpje:

Zwemuurtje voor bewoners De Schoutenhof en Marsch-Kruserbrink

Dit uur zwemmen is bedoeld om op een leuke en verantwoorde manier de conditie op peil te houden. Zwemmen maakt spieren en botten sterker en verbetert de conditie. Bewegen is ook goed voor het geheugen. Het is bovendien een gelegenheid om mensen te ontmoeten die ook willen werken aan hun gezondheid. 

Reden genoeg om te starten met zwemmen voor de bewoners van enkele woonzorgcentra van de Saxenburgh Groep in Hardenberg. Studenten van de opleiding Verzorgende IG van het Alfa-college Hardenberg begeleiden de bewoners hierbij. Lees verder

Zaterdag 18 mei 2019 is de Hardenberg City-Run er weer. Hardlopen is leuk en gezond. Ga goed getraind van start met de loopvoorbereidingen voor starters, topsporters en bedrijventeams.

BART: Vernieuwende aanpak van artrose

BART staat voor Bewegen met Artrose. Bewegen is belangrijk als u artrose heeft. Het is goed voor uw gewrichten en kraakbeen, de pijn neemt vaak af en het helpt u af te vallen bij overgewicht of om op gewicht te blijven. Lees verder

Valpreventie

In 2016 belandde elke vijf minuten een 65-plusser na een val op de spoedeisende hulp, met alle nare gevolgen van dien. Zelfstandig wonen wordt daardoor vaak een stuk lastiger. 

Daarom zijn er cursussen valpreventie zoals Thuis Onbezorgd Mobiel (TOM) en Vallen Verleden Tijd (De Haere) ontwikkeld: programma's waarbij het opbouwen van spierkracht en conditie, voeding en sociaal contact belangrijke aandachtspunten zijn. In de regio wordt nauw samengewerkt met lokale fysiotherapeuten, diëtisten en Vitaal Vechtdal. Ruim 40 enthousiaste 65-plussers uit Ommen, Dedemsvaart en Balkbrug doen bijvoorbeeld mee met project TOM.

De sportarts van de Saxenburgh Groep is er voor iedereen die beweegt, van topsporters, mensen die aan het revalideren zijn tot aan chronisch zieken die willen bewegen en daarbij klachten ondervinden. Neem eens een kijkje op de sportgeneeskunde site Sportvitaal Vechtdal
Allesoversport.nl: alle kennis over sport en bewegen op één plek.