De kracht van bewegen

Vitaal Vechtdal

6 februari 2024 17:24

Waarom bewegen zo belangrijk is? Bewegen maakt spieren en botten sterker en verbetert uw conditie. Bewegen verkleint de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en psychische klachten. Bewegen is goed voor je geheugen. Je voelt je fitter en slaapt beter.

Kom in beweging!

Wandelen kan overal. Nu alleen nog dóen. Twijfel je nog? Er zijn veel voordelen:

 

 

Bewegen

Wandelgroepen

Wil je eigenlijk wel maar lukt het niet om er (alleen) op uit te trekken? Sluit je aan bij bestaande wandelgroepjes (met/zonder begeleiding), of start een eigen wandelgroep, en inspireer elkaar! 

Volgens neuropsycholoog Erik Scherder zouden ouderen meer moeten worden gestimuleerd om te bewegen. Bekijk de boeiende video:

Te veel zitten is dus echt slecht. Hoe een klein beetje alledaags bewegen al een enorme gezondheidswinst oplevert. Test zelf: doe je genoeg klusjes, loop je vaak de trap op? Bereken met deze tool hoe goed je het doet.

Informatieboekje 'Start met Bewegen' 

Starten met meer bewegen is een gezond besluit. Bij bewegen denk je misschien aan intensief sporten zoals voetballen of hardlopen. Maar vergeet andere manieren van bewegen niet! Een stevige wandeling met de hond of op de fiets naar de supermarkt. Ook dit zijn activiteiten die bijdragen aan een goede gezondheid.

Bewegen

In dit boekje lees je waarom meer bewegen goed is voor je gezondheid. Ook lees je tips over hoe je meer kunt gaan bewegen. Belangrijk is dat je een activiteit kiest die bij je past en leuk vindt om te doen. Dan houd je het beter vol en wordt het een onderdeel van je normale leven. Download hieronder het boekje of haal het boekje gratis op bij je huisarts.

Informatieboekje 'Start met bewegen'

Hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder deelt 3 redenen waarom we allemaal meer zouden moeten lopen.

  1. Het bevordert je creativiteit.
  2. Het verlaagt je stressgevoel.
  3. Het verhoogt je productiviteit. ​
Bekijk het filmpje "Waarom wandelen goed is voor je brein.

BART: Vernieuwende aanpak van artrose

BART staat voor Bewegen met Artrose. Bewegen is belangrijk als u artrose heeft. Het is goed voor uw gewrichten en kraakbeen, de pijn neemt vaak af en het helpt u af te vallen bij overgewicht of om op gewicht te blijven. Lees verder

Valpreventie

Wist je dat elke dag 300 65-plussers bij de spoedeisende hulp terecht komen? Vergrijzing is een belangrijke oorzaak van het aantal valongevallen. Daarom zijn er cursussen valpreventie ontwikkeld, zoals Vallen Verleden Tijd van De Haere. Programma's waarbij het opbouwen van spierkracht en conditie, voeding en sociaal contact belangrijke aandachtspunten zijn. In de regio wordt nauw samengewerkt met lokale fysiotherapeuten, diëtisten en Vitaal Vechtdal.

Allesoversport.nl: alle kennis over sport en bewegen op één plek.