Vitaal Vechtdal

28 oktober 2019 13:38

Nationale Diabetes Challenge Festival 2019 - Vitaal Vechtdal

Verslag

Verslag van deelneemster Jacqueline Coppens

Diabetes Challenge Bas van de Goor Foundation, afdeling Hardenberg.
Groep: 22 personen
Start: 16 mei
Locatie: Boshoek Hardenberg
Begeleider: Adri Deemter (zie foto)

Op een mooie donderdagavond, 16 mei 2019, startte om 19.00 uur een groep enthousiastelingen aan de voorbereidingen op de Nationale Diabetes Challenge van de Bas van de Goor Foundation. Vertrekpunt was sportpark de Boshoek te Hardenberg, van waaruit diverse mooie routes werden uitgezet.

Na een onwennige kennismaking gingen de benen in de eerste meters. Begeleider Adri Deemter voorop, met een big smile, de motivatie straalde ervan af. Hij was zeker van plan om niet alleen onze benen, maar ook onze bloedsuikers in beweging te krijgen.

Ter ondersteuning voegden zich een paar medische professionals bij de groep. Een hele geruststelling voor degenen die insulineafhankelijk zijn.
 

Verslag

De eerste kilometers was het vooral zwijgzaam voortbewegen. De een nam meteen een koppositie, een ander liep veilig in het midden en sommigen sloten de gelederen. Niet iedereen was gewend te wandelen of zelfs maar te bewegen, en zeker niet in groepsverband. Al meteen was duidelijk dat rekening houden met elkaar een van de motto’s was voor deze challenge. Met voldoening werd deze eerste wandeltocht afgesloten, men keek uit naar de volgende keer!Gaandeweg kwamen de tongen meer los en vormden zich een hechtere groep. 

Er ontstonden leuke gesprekken en niet alleen over de ziekte die we met elkaar gemeen hebben. Motivaties waren divers maar dat het belangrijk is om te bewegen, daar was iedereen het roerend mee eens. Het wandelen met soortgenoten en met een bepaalde regelmaat werd als heel plezierig ervaren. Samen lopen, samen erover praten. Het geeft energie en je bouwt je conditie op. Buiten bezig zijn en wandelen in de vrije natuur gaf een extra boost. Na inspanning je ontspannen voelen was een veelgehoord geluid. Over de leiding niets dan lof, onze Adri verstond de kunst de groep steeds positief te benaderen. Zat het een keer niet mee, dan was er altijd een volgende keer!

Halverwege de challenge kregen we een paar zeer hete weken. Ook de wandelaars waren een beetje lamgeslagen, de tocht werd een keer verplaatst naar de zaterdag. In het algemeen bleef de opkomst groot en de motivatie overeind. Men voelde zich beter en bij sommigen was de suikerspiegel al wat gedaald, of beter gereguleerd.

In de aanloop naar de challengeweek, met als klapper de grote dag in Den Haag, werd het aantal kilometers langzaam opgevoerd. Je mocht meer kilometers lopen, maar dat hoefde niet. Bewegen is belangrijk, maar niets moet. De groep die uiteindelijk meeliep in de challengeweek:

In de bus, samen met Hoogeveen en Ommen naar de finale Nationale Diabetis Challenge op de schaatsbaan in Den Haag. Vele duizenden uit heel Nederland deden hier aan mee en na een gezamenlijk warming-up van Olga Commandeur ging het van start. In de eerste kilometers flink wat regen maar na 3 kilometer was het droog. Het tempo van de groep was bijzonder goed en al genieten van de omgeving vlogen de kilometers onder voeten door. Bij binnenkomst van de gelopen afstand was er voor ieder een medaille voor de geleverde prestatie van afgelopen maanden. Met trotse blikken en onvermoeibaar ging het weer retour huis.

Het gezamenlijk wandelen, onder de bezielende begeleiding van Adri, is zo goed bevallen dat een aantal groepsgenoten hebben besloten om te blijven wandelen op de donderdagavonden. We wandelen gezellig door met een groep fijne mensen die na twintig weken een mooie prestatie hebben neergezet. De challenge heeft veel goeds opgeleverd en gebracht. Hulde en grote dank voor de organisatie van de Bas van de Goor foundation, maar niet op de laatste plaats aan Adri Deemter en zijn team. 

Op naar 2020!

Vitaal Vechtdal is voornemens om in 2020 weer een Nationale Diabetes Challenge te organiseren in het Vechtdal. Kijk hier voor informatie en aanmelding.