Eenzaamheid

Vitaal Vechtdal

16 november 2021 10:32

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst.

Negatieve spiraal

Iedereen voelt zich wel eens eenzaam. In veel gevallen verdwijnt dat eenzame gevoel vanzelf als je weer beter in je vel zit. Eenzaamheid is vooral een probleem voor mensen die het sterk of langdurig voelen. Dan kan een negatieve spiraal ontstaan.

1 miljoen Nederlanders

Ruim 1 miljoen Nederlanders voelen zich zo eenzaam, dat zij er letterlijk ziek van worden. Oude én jonge mensen. Eenzaamheid heeft gevolgen voor gezondheid, welbevinden en meedoen in de samenleving. Dat maakt eenzaamheid een urgent probleem. 

Een klein gebaar kan het verschil maken

Iedereen kan te maken krijgen met eenzaamheid. Met Samen tegen Eenzaamheid, Week van de Ontmoeting, roepen we iedereen op geen toeschouwer te zijn, maar eenzaamheid aan te pakken. Door 'Kom Erbij' te zeggen. Door een ander uit te nodigen iets leuks te gaan doen. Niet alleen tijdens de landelijke themaweek, in 2021 is de Week tegen Eenzaamheid van donderdag 30 september t/m vrijdag 8 oktober, maar het gehele jaar door. Lees er meer over op: dit kan jij doen.

Activiteiten in het Vechtdal

Ommen

Aandacht voor elkaar tijdens gebakjesactie!
Doe mee met de gebakjesactie en ga in de week van 30 september t/m 8 oktober op bezoek bij iemand die wat extra aandacht kan gebruiken. Deze actie wordt georganiseerd in het kader van de Week van de Ontmoeting: Een week waarin speciale aandacht wordt gevraagd voor alle mensen die zich regelmatig alleen voelen staan.

Niet voor iedereen is het namelijk vanzelfsprekend familie te hebben of een vriendenkring. Met de gebakjesactie tijdens de Week van de Ontmoeting stimuleren WijZ Welzijn Ommen, Evenmens Ommen, SaamWelzijn Dalfsen en de Lionsclub Ommen-Dalfsen mooie en waardevolle contacten tussen mensen. Waarschijnlijk kent u ook wel iemand in uw omgeving die een bezoekje fijn zou vinden. Mensen die niet zo vaak bezoek krijgen en die weinig gezelligheid om zich heen ervaren. Veel mensen namen of nemen in de coronatijd bijvoorbeeld liever niet onnodig risico’s. Ze bleven vooral thuis en ontmoet(t)en weinig mensen. Daardoor kunnen zij zich in deze tijd extra eenzaam voelen. Maar ook buiten corona tijd ervaren veel mensen gevoelens van eenzaamheid. Persoonlijk contact is belangrijk. Echte aandacht, een luisterend oor of samen een kopje koffie drinken kan net dat verschil maken voor die ander. Met elkaar moeten we voorkomen dat kwetsbare mensen vereenzamen.

Samen een kopje thee of koffie drinken met een lekker gebakje erbij. Dat is het idee van de gebakjesactie. U haalt deze gebakjes gratis op bij Bakkerij van der Most aan de Varsenerstraat 3 in Ommen.

Reserveer voor 23 september twee gratis gebakjes via: www.gebakjesactie.nl of telefonisch: 0529 – 820 996. (max 2 gebakjes per vrijwilliger / bezoeker)

WijZ werkt voor iedereen in de gemeente Ommen. Twee doelgroepen hebben onze speciale aandacht: jeugd en ouderen. Voor hen hebben we gevarieerde mogelijkheden om elkaar te ontmoeten, gezond te bewegen, gezellige dingen te ondernemen, creativiteit te ontwikkelen en zelfredzaam te blijven.

Ontmoeting in Ommen
Het zijn rare tijden. Er zijn weinig plekken open om elkaar te ontmoeten, mensen blijven meer thuis. Toch horen wij regelmatig de vraag waar nog wel de kans is om even samen te komen. Om aan deze vraag te voldoen, opent WijZ welzijn Ommen de deuren twee ochtenden per week.
U kunt op gepaste afstand bijpraten met elkaar, met maximaal vier mensen tegelijk een wandelingetje maken, er is mogelijkheid een (corona-proof) spelletje te doen of een eigen handwerk meenemen. Het gaat in eerste instantie om ontmoeten, op het moment zelf kunnen we kijken wat er volgens de dan geldende regels mogelijk is om samen te doen. We houden ons aan de RIVM richtlijnen. Dit betekent bij de deur een gezondheidscheck, handen desinfecteren, mondkapjes op wanneer u loopt en minimaal anderhalve meter afstand van elkaar houden.

Data: Nieuwe data zijn nog niet bekend. 
Tijd
Locatie: Punt, Chevalleraustraat 18 in Ommen
Aanmelden via: ommen@wijz.nu of bel 0529-712500 (ma, di, wo 9-12 u)

Bibliotheken, buurtkamers, wijksteunpunten, kerken en vele (sport)verenigingen in het Vechtdal organiseren ook leuke activiteiten en ontmoetingen. 
Wijksteunpunt 't Vlierhuis, Ommen.

Meldpunt Eenzaamheid Ommen
Het meldpunt pakt eenzaamheid aan door mensen in de gemeente Ommen bij elkaar te brengen. Ook helpen we de juiste zorg en hulp te vinden, samen met degene die zich eenzaam voelt. Mensen kunnen zelf een melding doen maar als u merkt dat iemand in uw omgeving eenzaam is, kunt u dat ook aan ons doorgeven.

Overzicht organisaties aanpak eenzaamheid in de gemeente Ommen

Hardenberg

Wil je nieuwe mensen ontmoeten om samen leuke dingen mee te ondernemen? Nieuwe dingen ervaren en je grenzen verleggen, maar weet je niet zo goed hoe? Samen is leuker dan alleen. De Stuw gelooft in de kracht van mensen verbinden. Om je wereld te vergroten of om weer mee te doen.

De Stuw brengt inwoners van Hardenberg bij elkaar. We organiseren activiteiten waar je anderen kunt ontmoeten met dezelfde interesses of met wie je leuk kunt praten. Er is van alles mogelijk. Loop bijvoorbeeld eens binnen bij InBeeld of in één van de Buurtkamers voor koffie of (creatieve) activiteiten. Houd je van sporten? Kijk dan eens naar STARS. Er is altijd een weg om andere mensen te ontmoeten.

Bekijk hier het overzicht van organisaties in de gemeente Hardenberg die eenzaamheid aanpakken en/of activiteiten organiseren voor ontmoetingen.

Overzicht organisaties aanpak eenzaamheid in de gemeente Hardenberg

Dalfsen

Het is belangrijk om je gevoelens van eenzaamheid bespreekbaar te maken. Praat erover met iemand die je vertrouwt, iemand waar je je veilig voelt. Soms kan het ook zijn dat juist bij iemand die je kent, of waar je face to face meet praat heel lastig zijn om je kwetsbaarheid te laten zien. Wil je graag( anoniem) met iemand praten dan kan dat met de landelijke luisterlijn.
Je kunt ook contact opnemen met een medewerker van Saam Welzijn (welzijnswerker, mantelzorgmakelaar, jongerenwerker) in Lemelerveld, Dalfsen, Nieuwleusen.

Neem eens een kijkje op: www.vrijwilligerspuntdalfsen.nl voor een leuke vacature als vrijwilliger. Op deze pagina van SaamWelzijn vind je een overzicht van activiteiten in de buurt.

Aandacht voor elkaar tijdens gebakjesactie!

DALFSEN - Doe mee met de gebakjesactie en ga in de week van 30 september t/m 8 oktober op bezoek bij iemand die wat extra aandacht kan gebruiken. Deze actie wordt georganiseerd in het kader van de Week van de Ontmoeting: Een week waarin speciale aandacht wordt gevraagd voor alle mensen die zich regelmatig alleen voelen staan.

Niet voor iedereen is het namelijk vanzelfsprekend familie te hebben of een vriendenkring. Met de gebakjesactie tijdens de Week van de Ontmoeting stimuleren SaamWelzijn Dalfsen, WijZ Welzijn Ommen, Evenmens Ommen en de Lionsclub Ommen-Dalfsen mooie en waardevolle contacten tussen mensen. Waarschijnlijk kent u ook wel iemand in uw omgeving die een bezoekje fijn zou vinden. Mensen die niet zo vaak bezoek krijgen en die weinig gezelligheid om zich heen ervaren. Veel mensen namen of nemen in de coronatijd bijvoorbeeld liever niet onnodig risico’s. Ze bleven vooral thuis en ontmoet(t)en weinig mensen. Daardoor kunnen zij zich in deze tijd extra eenzaam voelen. Maar ook buiten corona tijd ervaren veel mensen gevoelens van eenzaamheid. Persoonlijk contact is belangrijk. Echte aandacht, een luisterend oor of samen een kopje koffie drinken kan net dat verschil maken voor die ander. Met elkaar moeten we voorkomen dat kwetsbare mensen vereenzamen.

Samen een kopje thee of koffie drinken met een lekker gebakje erbij. Dat is het idee van de gebakjesactie. U haalt deze gebakjes gratis op bij Bakkerij Timmer (Nieuwleusen), Bakkerij Borger (Nieuwleusen zuid), Bakkerij van der Most (Dalfsen) en Bakkerij van der Most (Lemelerveld).

Reserveer voor 1 oktober twee gratis gebakjes via: www.gebakjesactie.nl of telefonisch: 0529 79 3013. (max 2 gebakjes per vrijwilliger / bezoeker)

Meer informatie

Meldpunt Eenzaamheid Ommen
Cijfers over eenzaamheid
Bekijk ook de signaleringskaart tegen Eenzaamheid (.pdf).
Week tegen Eenzaamheid Factsheet
Gesprekstips en leuke vraagjes om elkaar te leren kennen

Voor iedereen tussen de 18 en 24 jaar is er een supportlijn voor als het even niet zo lekker gaat.
Het Meldpunt Eenzaamheid Ommen pakt eenzaamheid aan door mensen in de gemeente Ommen bij elkaar te brengen. Ook helpen we de juiste zorg en hulp te vinden, samen met degene die zich eenzaam voelt. Mensen kunnen zelf een melding doen maar als u merkt dat iemand in uw omgeving eenzaam is, kunt u dat ook aan ons doorgeven.
Schrijf je Blij organiseert projecten waarbij mensen met elkaar in contact komen door te schrijven.
Dag en nacht een luisterend oor
Op de website www.eentegeneenzaamheid.nl staat een greep uit de waardevolle initiatieven tegen eenzaamheid. Daarnaast vindt men hier ook informatie, inspiratie en benodigdheden om zelf iets te doen aan het verminderen van eenzaamheid.
Website van ministerie van VWS over eenzaamheid.

Zet 'm op voor eenzame ouderen met de Goedgemutste Breicampagne

’t Vlierhuis in Ommen is een woonvoorziening met zorg voor ouderen met geheugenproblemen. ’t Vlierhuis heeft ook een wijksteunpunt. Elke woensdagochtend is daar een Breicafé voor bewoners en bezoekers. Coördinatrice Renate Brunsman stelde op een morgen voor om iets te doen met de Goedgemutste Breicampagne.

Deelnemers aan de Goedgemutste Breicampagne breien of haken kleine mutsjes, die passen op een smoothie of sapflesje van Innocent. Van elk verkocht flesje gaat 20 cent naar het Nationaal Ouderenfonds. Dit fonds organiseert activiteiten met als doel een eind te maken aan eenzaamheid onder ouderen. De Goedgemutste Breicampagne spreekt aan in Ommen.

Eenzaamheid

In 2019 zijn er maar liefst 7.676 mutsjes ingeleverd. In 2018 werd een record neergezet met ruim 9.300 mutsjes.Het is geweldig dat dit zo leeft, aldus Renate Brunsman. Het ontmoeten staat centraal. Maar iemand die thuis meedoet, heeft toch het positieve gevoel iets bij te dragen aan een goed doel. De enorme inzet van ’t Vlierhuis is niet onopgemerkt gebleven. Renate en vrijwilligster Tiny staan samen op posters van de landelijke breicampagne.

Bekijk hier de video die VechtdalLeeft maakte over de breicampagne

Goedgemutste Breicampagne 2020

Het wijksteunpunt van 't Vlierhuis (Saxenburgh) en het Rode Kruis Ommen breien weer mee aan de 'Goedgemutste Breicampagne'. Draagt u eenzame ouderen ook een warm hart toe, brei dan ook een mutsje mee voor het Nationaal Ouderenfonds! Meedoen is best eenvoudig. Je hoeft alleen maar een mutsje te maken. Als dat gelukt is, maak je er nog eentje. Of tien. De mutsjes hoeven niet perfect te zijn. Als u er uw best op hebt gedaan, dan zijn wij er blij mee!

Bijzondere patroontjes zijn te vinden op de site: www.degoedgemutstebreicampagne.nl of (dit jaar niet te verkrijgen in ’t Vlierhuis ivm coronamaatregelen).  Dit jaar kan er helaas geen gezamelijke breidag plaatsvinden. Half november stopt de breicampagne. 

Heeft u mutsjes gebreid en wilt u die inleveren? Neem dan graag contact op met:

't Vlierhuys Ommen
Contactpersoon: Renate Brunsman
mail: r.brunsman@sxb.nl
telefoonnummer: 0529 46 90 91

Eenzaamheid

SamenOnline

In Samen Online, een project van welzijnsorganisatie De Stuw en Alfa College werken jongeren en ouderen samen. De leerlingen van het Alfa College maken de computer klaar voor een tweede leven. Actieve senioren van Seniorweb geven computerles aan mensen met een kleine beurs of mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt die hun computervaardigheden willen verbeteren. Ben jij nog niet digitaal, maar zou je dat wel graag willen? Meld je dan aan voor SamenOnline: info@destuw.nl

Samen Vitaal

In Samen Vitaal, een project van De Stuw en Alfa College geven jongeren computerles aan ouderen in het Vechtdal. Hoewel het leren omgaan met de computer centraal staat, gaat het vooral om het contact en om de onderlinge beeldvorming. De generaties leren elkaar gedurende de cursus kennen, leerlingen brengen hun kennis in praktijk en ouderen leren meer over computers. Meer informatie over dit project? Ga naar de site van De Stuw.

Computerworkshop 

Er wordt ook computerles voor en door 50plussers gegevens in de bibliohteek van o.a. Balkbrug. Dit is mogelijk op dinsdagmiddag. Maximaal 5 personen in een groep. Ontdek de mogelijkheden van uw computer, laptop, tablet of telefoon. Bent u digitaal fit, dan gaat er een wereld voor u open! Lees verder

Carinova doet mee aan proef: onderzoek naar efficiëntere manier van zorg aan huis

Het doel is om eenzaamheid tegen te gaan door het leveren van zorggoederen te combineren met bezoek aan huis. Lees meer over dit project in de publicaties:
Deventer is wetenschappelijk proefkonijn: hoe organiseer je het best zorg aan huis? (De Stentor, Bas Klaassen)