Tijd om te ontspannen

Vitaal Vechtdal

16 november 2021 10:37

Ontspannen en Welzijn

Mensen die veel stress voelen staan, nemen vaak geen tijd om te sporten of op een andere manier te ontspannen. Die spanning kan allerlei oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een hoge werkdruk, geldproblemen, intensieve mantelzorg of spanningen in het gezin. Van te lang en te veel stress krijgt u klachten. Belangrijk dus om op tijd rust te nemen.

Geldproblemen

Er heerst een groot taboe op het hebben van schulden. 20% van de particulieren hebben geldproblemen, slechts 2,5% maakt gebruik van de ondersteunende instanties op dit gebied. Ook met dubbele inkomens, zijn er mensen met geldproblemen. Door een veranderende situatie zoals het verliezen van een baan, scheiding of overlijden van de partner (en het niet tijdig veranderen van het gedrag), komt men in aanraking met schuldhulpverlening. 

Ondersteuning

Het ondersteunen is belangrijk, ook als werkgever, maar er zijn ook grenzen. Je blijft wel werkgever. Draag het over aan gespecialiseerde hulp zoals bijvoorbeeld Samen Doen teams van de gemeente of zij kunnen de juiste personen inschakelen voor de vraag die er ligt. Ook Startpunt Geldzaken (Ommen) is een loket van de gemeente die mensen kan helpen.

€uro Wijzer (Hardenberg) is er voor iedereen die vragen heeft over geld. Dit kunnen particulieren zijn, maar ook bedrijven. Kom je niet uit met je inkomen? Heb je schulden of ben je bang deze te maken? Wil je een gesprek hierover? Of een voorlichtingsbijeenkomst bijwonen? Veel vragen over geld. €uroWijzer wil graag antwoord geven. Kom gewoon naar ons toe, hulp zoeken is geen schande, dat is alleen maar heel verstandig.

Financieel gezond

In de Week van het Geld (22 t/m 26 maart 2021) is er aandacht voor werknemers en financien. Er zijn (te) veel mensen die nauwelijks kunnen rondkomen. Dat kan een zzp'er zijn die op dit moment geen klussen heeft of een stel dat in scheiding ligt en nu dubbele (woon)lasten heeft. Ook op scholen is er aandacht voor dit onderwerp. Door kinderen en jongeren ook op school te leren omgaan met geld, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd.

Ontspannen

Leven in armoede veroorzaakt veel stress, mensen hebben letterlijk 'veel aan hun hoofd'. Hierdoor ontbreekt het vaak aan motivatie om met gezondheid aan de slag te gaan. 

Schulden bij werknemers

Waarom zoveel millennials thuis zitten met een burn-out

Burn-outs komen het meeste voor bij medewerkers tussen de 25 en 35 jaar. Maar hoe komt het dat millennials zoveel gevoeliger zijn voor stress en burn-outklachten? Dat heeft voornamelijk te maken met verwachtingen, vertelt psycholoog Thijs Launspach in deze video.

Volgens Launspach zijn er een vijf redenen waarom millennials vatbaarder zijn voor een burn-out. ‘Deze redenen vormen een explosieve cocktail van prestatiedruk en stress. Ze zorgen voor torenhoge verwachtingen, waar ze eigenlijk nooit aan kunnen voldoen. Maar het idee dat ze niet aan die verwachtingen voldoen, is onverdraaglijk.’

#1 Een hoog individualistische opvoeding
Millennials zien zichzelf als de maat der dingen. Ze vinden dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor al het succes in het leven. Maar andersom geldt ook: lukt iets niet, dan is dat helemaal hun eigen schuld.

#2 Tijd tussen pubertijd en volwassenheid steeds langer
Een vaste baan, het kopen van een huis of het krijgen van kinderen: zaken die we traditioneel associëren met volwassen worden, zijn we steeds verder naar achter gaan schuiven. Millennials zijn langer bezig met zichzelf ontwikkelen, terwijl ze wel alle doelen willen behalen voor hun dertigste. Dat creëert stress.

#3 Kijken naar anderen om te bepalen hoe succesvol je bent
Millennials kijken vooral naar elkaar om te bepalen hoe succesvol ze zijn. Dankzij technologie is dat vergelijken ook steeds makkelijker. Maar op social media brengen mensen over het algemeen een positiever beeld van zichzelf naar buiten. Zo kan een onrealistisch verwachtingspatroon ontstaan.

#4 Opgegroeid in goede economische tijden
De meeste millennials zijn opgegroeid in goede economische tijden en met het idee dat ze vanzelf een baan krijgen aangeboden. Tijdens zijn veranderd, bij het betreden van de arbeidsmarkt krijgen ze te maken met een keiharde reality-check. Standaarden moeten naar beneden.

#5 Hoge eisen stellen
‘Als jij maar je best doet, kun je alles worden wat je wil’, hebben de meeste millennials altijd gehoord. De realiteit is anders. En het ergste wat een millennial kan overkomen is dat hij faalt ten opzichte van zijn eigen verwachtingen.

Burn-out voorkomen
Er zijn een aantal dingen die millennials en werkgevers kunnen doen om burn-outklachten te voorkomen. Zo zouden we vaker eerlijke en kwetsbare gesprekken met elkaar moeten voeren en kan extra coaching helpen om de verwachtingen bij te stellen.
bron: MT.nl / 12 februari 2018. Auteur Thijs Launspach

Vergeetachtig en slecht kunnen concentreren door stress

We nemen je mee naar twee bekende symptomen van chronische stress, te weten problemen met concentreren en met het korte termijngeheugen. Beide klachten zijn het gevolg van veranderingen in je hersenen die plaatsvinden wanneer je langdurig onder stressvolle situaties hebt verkeerd en te weinig tussendoor hebt weten te ontspannen. Lees verder

Slaap: een voorwaarde voor welzijn en presteren

Veel mensen onderschatten hoe belangrijk een goede nachtrust is. Tegenwoordig slaapt 52% van de volwassen bevolking te weinig. Goed uitgerust zijn zorgt voor een betere gezondheid, meer productiviteit en levenslust. Welke feiten moet je kennen, zodat je ze kan toepassen en je lekkerder in je vel zit. Lees meer  

Tip! De beste app's voor jouw gezondheid, zorgvuldig geselecteerd door de GGD.