Vitaal Vechtdal

15 juli 2022 17:7

Meer plezier in het wandelen na de Vitaal Vechtdal Challenge

Vechtdal - Voor 120 deelnemers uit het Vechtdal zit de Vitaal Vechtdal Challenge erop. Zij hebben de afgelopen 20 weken gewandeld onder begeleiding van een wandelcoach en zorgprofessional. Op zaterdag 25 september is de challenge met een gezamenlijke wandeling afgesloten. Nu is het voor de deelnemers de uitdaging om door te blijven wandelen.

De start

Begin mei startten ruim 140 deelnemers aan de Vitaal Vechtdal Challenge. Dit is een wandelprogramma van 20 weken speciaal voor mensen met een chronische aandoening. Onder begeleiding van een wandelcoach en zorgprofessional werd er dit jaar op maar liefst vier plekken in het Vechtdal gewandeld: Ommen, Hardenberg, Avereest en Dalfsen.

Een fantastisch initiatief

Wout Otter, hartpatiënt, liep mee met de challenge in Avereest. Deze groep wisselde het wandelen in Dedemsvaart en Balkbrug af. “Ik vind het een fantastisch initiatief. Ik heb geleerd hoe ik beter en actiever kan wandelen. Doordat ik nu mijn armen en benen beter gebruik, gaat het wandelen veel makkelijker. Dagelijks loop ik 2 of 3 keer per dag waarvan minimaal één keer per dag 1 tot 1,5 uur. De challenge heeft me verder gebracht dan dat ik van tevoren had gedacht. Hierin heeft wandelcoach Gerda ons geweldig begeleid. Ze is een vrouw met veel ervaring. Ook het wandelen in groepsverband vond ik prettig. Je hebt contact met andere mensen en je bespreekt allerlei onderwerpen. Ook leer je van elkaar. Na de challenge blijf ik zeker doorwandelen. Alleen of in de groep. Tegen mensen die twijfelen wil ik zeggen ‘gewoon doen’. Je komt veel verder dan je vooraf had gedacht“.

Zorgprofessionals ondersteunen de challenge

Ruim 80 zorgprofessionals hebben de challenge ondersteunt. Zij hebben één of meerdere keren meegewandeld met de groepen om hen te begeleiden en om vragen te beantwoorden. Eén van de betrokken zorgprofessionals is Lucy Duvalois, oncologie verpleegkundige in Saxenburgh Medisch Centrum. Zij kijkt met een positief gevoel terug op de challenge “Ik heb drie keer meegelopen en ik merk dat de groep echt vooruitgang boekt. Conditioneel maken ze stappen en ik zie ook verbindingen onderling ontstaan. Erg mooi om te zien”.

Meer plezier in het wandelen na de Vitaal Vechtdal Challenge

De uitdaging van blijven wandelen

Alle deelnemers hebben een overzicht ontvangen met het wandelaanbod in de regio. Sommige deelnemers blijven door wandelen bij de reguliere loopgroepen van de wandelcoach, anderen zoeken een nieuw loopgroepje. De wandelcoaches en Vitaal Vechtdal hebben zich ervoor ingezet om lokaal en laagdrempelig aanbod te bieden. Nu is het aan de deelnemers of ze verder blijven wandelen.

Vitaal Vechtdal Challenge 2022

In het voorjaar van 2022 wordt de Vitaal Vechtdal Challenge wederom georganiseerd. Kijk voor meer informatie  over de Vitaal Vechtdal Challenge en het wandelaanbod in de regio op onze website www.vitaalvechtdal.nl

Vragen? Stuur een mail naar info@vitaalvechtdal.nl