Vitaal Vechtdal

11 juni 2020 12:6

Het is tijd om (weer) in beweging te komen!

Veel Nederlanders zijn door de coronacrisis minder gaan bewegen, ook in het Vechtdal. We zitten tegenwoordig letterlijk veel binnen, terwijl Nederland sowieso al kampioen ‘zitten’ is volgens onderzoek van het Kenniscentrum Sport. Gelukkig worden de teugels van de coronamaatregelen weer gevierd. Sporten en bewegen wordt weer meer mogelijk, niet alleen op individueel niveau, maar ook met je team. We kijken er met z’n allen naar uit!

Sporten en bewegen is goed voor de mens, het geeft de geest en het lichaam energie en kracht. Lichamelijke actie is extra belangrijk voor mensen met een chronische aandoening. Het hoeft daarbij niet om intensief sporten te gaan. Ook met inspanningen zoals rustig wandelen kun je al grote gezondheidsvoordelen behalen. ‘Het zorgt bijvoorbeeld voor een kleinere kans op diabetes type 2, hart- en vaatziekten, spier- en gewrichtsklachten, depressieve klachten en dementie’, aldus Petra Slot. Zij is fysiotherapeut bij De Haere, praktijk voor fysiotherapie. ‘Je voelt je lichamelijk én geestelijk fitter, krijgt meer energie en wordt er vrolijker van. Bovendien zien we vaak ook vermindering van medicijngebruik en dat is geweldig’.

Om inwoners in het Vechtdal met diabetes en de chronische longziekte COPD te helpen bij het verbeteren van hun leefstijl en gezondheid, wordt de Vitaal Vechtdal Challenge georganiseerd. Het is een gratis wandelevenement van 20 weken in Ommen en Hardenberg, opgezet door Vitaal Vechtdal. De start is op 25 juni. Dit onder begeleiding van de wandelcoaches Yvonne Hoekman (Ommen) en Adri Deemter (Hardenberg). Bewegen is voor iedereen goed en samen bewegen is veel gezelliger. Het is daarom mogelijk een vast wandelmaatje mee te nemen. ‘We hebben het wandelprogramma aangepast aan de RIVM-richtlijnen en de 1,5 meter-regel’, legt Ellen van der Vegte van Vitaal Vechtdal uit. ‘Samen met Adri, één van de wandelcoaches, hebben we een manier gevonden om de challenge door te laten gaan’, vervolgt Ellen. ‘Bewegen is belangrijk! Helemaal voor mensen met een chronische aandoening. Tijd dus om in beweging te komen’.

Kijk voor meer informatie op vitaalvechtdal.nl/challenge.