Vitaal Vechtdal

12 september 2022 13:54

Chef-kok Chris Beun viel bijna 40 kg af

Chris: “Mijn lichaam voelt nu veel gezonder” Chef-kok Chris Beun uit Ommen woog 149 kilo, maar op wat knieklachten na had hij nergens last van. Toen hij per toeval ontdekte dat hij suikerziekte had, gooide hij direct het roer om. Hij ging gezonder eten, stopte per direct met bijna alle suikers en ging veel meer bewegen. In iets meer dan een jaar viel hij 37 kilo af en nu gaat hij gerust 15 kilometer wandelen. Aan Vitaal Vechtdal vertelt hij zijn verhaal.

Chris vertelt hoe zijn verhaal begon met een schimmelnagel: “Ik had een schimmelnagel die maar niet wegging. Ik was regelmatig bij de pedicure geweest, maar dat hielp niet echt. Toen ik bij de huisarts kwam, schreef hij een medicijn voor. Omdat deze tabletjes je nierfunctie konden aantasten, moest wel regelmatig mijn bloed gecheckt worden. Bij die eerste bloedtest kwam aan het licht dat ik suikerziekte (diabetes type 2) had.”

1,5 kilo suiker

Die diagnose was even schrikken, want Chris droeg behoorlijk wat kilo’s met zich mee, maar hij had niet veel klachten. “Wel wist ik dat ik te veel suiker at en dronk. Ik dronk veel jus d’orange, cola en in mijn koffie gebruikte ik 2 klontjes suiker per kopje. Tijdens mijn werk als kok was de verleiding groot om te snaaien.”

Toen bleek dat hij suikerziekte had, stopte Chris per direct met alle toegevoegde suikers. “2 weken lang deed ik bij elk kopje koffie dat ik dronk 2 klontjes suiker in een bak. Na die 2 weken woog die bak 1,5 kilo!” Ook stopte hij met het drinken van jus d’orange en cola. “Nu drink ik alleen nog maar water met een smaakje. Ik wilde persé geen dieet, want dat lijkt me alleen maar moeilijk om vol te houden.”

Kleine stapjes

Na het stellen van de diagnose suikerziekte kwam Chris terecht bij Michel Toeter, praktijkondersteuner bij Huisartsenpraktijk Het Zorgkwartier. Michel ziet regelmatig mensen met overgewicht in de praktijk. “Ik zie vaak mensen het roer direct omgooien, ze gaan volop diëten. Maar deze manier van afvallen is lastig vol te houden. Mijn advies aan patiënten is dan ook altijd, begin met kleine stapjes. Ga niet op een houtje bijten, maar kies bijvoorbeeld voor suikervrije producten en houd het tijdens het avondeten bij 1 keer opscheppen.”

Naast het minderen van suiker, ging Chris regelmatiger eten en stopte hij met snaaien. “Het was eigenlijk heel makkelijk. Ik ben gewoon gestopt met slecht eten en drinken en ik heb het daar helemaal niet moeilijk mee gehad. Als kok is het soms lastig om tijd te nemen voor een maaltijd. Vaak eet je even snel tussendoor. Nu start ik de dag altijd met een ontbijt en zorg ik ervoor dat ik op regelmatige tijden lunch en ga avondeten. Ook eet ik veel meer groenten en kies ik voor volkoren producten. Natuurlijk eet ik nog wel eens een koekje of een gebakje, maar alles met mate.”

Van broekmaat 66 naar 56 

Chris voelt zich nu topfit: “Naast gezonder eten, ben ik ook veel meer gaan bewegen. Eerder kon ik maximaal 4 kilometer wandelen en dan was ik echt wel op. Nu ga ik rustig een wandeling van 15 kilometer maken. Ook had ik wel eens last van mijn knie en dat is, nu ik minder zwaar ben, helemaal weg.”

Sinds Chris in april 2021 ontdekte dat hij suikerziekte heeft is hij al 37 kilo kwijt. Ook is zijn broekmaat niet meer 66, maar 56! “Mijn streefgewicht was 110 kilo, maar inmiddels zit ik al op 113 en ik val nog steeds af. Ik wil door naar 105 kilo. Ik voel me veel gezonder en ga gewoon door met deze levensstijl.”

Motivatie vanuit jezelf

Op wat weegmomenten bij een diëtist na, heeft Chris zijn switch naar gezonder leven helemaal zelf gemaakt. “Bij mij lag het echt aan mijn suikerinname en het kostte me geen enkele moeite om daar mee te stoppen. Ik wilde weer gezond zijn. Soms denk ik wel eens dat ik dit 15 jaar eerder had moeten doen. Een poosje geleden bleek tijdens een controle van mijn bloed, dat mijn suikerziekte nu niet meer te zien is!”

Praktijkondersteuner Michel: “Bij Chris zie je echt dat de motivatie uit hemzelf komt. Dat is heel belangrijk, wij kunnen patiënten namelijk wel vertellen dat ze gezonder moeten gaan leven, maar als ze hier zelf niet achterstaan of het nut er niet van inzien, is het moeilijk vol te houden. Het is echt per persoon verschillend. Daarom vragen we altijd aan de patiënt wat hij of zij wil veranderen. Er spelen namelijk veel meer factoren mee dan alleen het gewicht.”

Over Vitaal Vechtdal

Vitaal Vechtdal helpt je op weg bij je leven gezondheid te geven. We organiseren bijvoorbeeld wandelevenement de Vitaal Vechtdal Challenge, de stoppen met roken-cursus ‘Ik stop ermee’ en coachtrajecten positieve gezondheid. Ben je benieuwd wat we allemaal nog meer doen? Kijk voor tips en activiteiten op onze website