Vitaal Vechtdal

31 maart 2021 11:57

Online workshop ‘Emotie-eten de baas’

Diëtist Maureen Kamer legt uit hoe je emotie-eten onder controle krijgt.

Op donderdag 22 april om 19:00 uur geeft diëtist Maureen Kamer de online workshop ‘Emotie-eten de baas’. Maureen: “Veel mensen praten niet over gevoelens en ze bedekken emoties onder een laag eten. Om emotie-eten onder controle te krijgen is het nodig om juist wel naar die gevoelens te kijken. Hoe ga je om met verdrietige en boze gevoelens zonder te eten?”
 
Je kent het vast wel, je hebt enorm veel behoefte aan chocolade als je verdrietig, boos of moe bent. Of soms vind je dat je die zak chips echt verdiend hebt na een zware werkdag. Diëtist Maureen Kamer: “Dit noemen we emotie-eten en echt iedereen heeft daar wel eens last van.” Als je er bewust van bent dat je soms uit emotie gaat eten en dit niet structureel doet, daarnaast een actieve levensstijl hebt en je basisvoeding goed is, dan is er volgens Maureen niet zoveel aan de hand.
 
Wanneer is emotie-eten dan wel een probleem? “Er is niet echt een eenduidig beeld, maar emotie-eters grijpen meerdere malen per week naar slechte voeding. En dat gaat niet alleen om chips, maar ook als je bijvoorbeeld een heel stuk kaas alleen opeet, is dat niet gezond.” Maureen vertelt dat emotie-eten schadelijk is als je het structureel doet en als je het eigenlijk helemaal niet door hebt dat je aan het emotie-eten bent. “Soms wordt het een gewoonte.”
 
Gevoelens wegdrukken
Emotie-eten is vaak stress gerelateerd. “Vaak zie je dat iemand die uit emotie eet zich niet goed voelt. Er was een akkefietje op werk, frustratie, een gevoel van onrust. En eigenlijk wil je dat helemaal niet voelen en dan ga je eten. Als je dan in de avond een zak chips leegeet, zijn dat toch 1000 calorieën. Allemaal extra energie die je binnenkrijgt, maar die je lichaam niet meer kan verbruiken. Je lichaam denkt, bedankt voor al die extra energie en slaat alles op. Op termijn zorgt dat voor gewichtstoename.”
 
Belangrijkste om emotie-eten tegen te gaan, is het veranderen van je gedrag. “Veel mensen die vaak emotie-eten zijn zich hier niet bewust van. Als ze bij mij in de praktijk komen, vraag ik ze om thuis eens stil te gaan staan voordat ze naar de kast lopen om wat lekkers te pakken. Wat gebeurt er? Waarom wil je gaan eten? Wat voel je? Vaak zorgt dit voor veel bewustwording.” Maureen vertelt dat je gevoelens juist niet moet wegdrukken met eten, je gevoel mag er zijn.
 
Maureen gaat verder: “Het is belangrijk om inzicht te krijgen in welke situaties je snel geneigd bent om te gaan eten uit emotie. Kom je na een drukke dag op werk thuis en moet je ook nog koken? Het eerste waar iemand dan naar toeloopt, is de la om eerst iets te snacken. In mijn praktijk vraag ik dan door; ‘Hoe was je dag? Hoe voel je je?’ Ik adviseer om even een time-out te nemen. Ga eerst maar even 5 minuten op de bank zitten voordat je weer van alles moet. Kom even tot jezelf.”
 
Online workshop ‘Emotie-eten de baas’

Op donderdag 22 april geeft Maureen een online workshop waarin je leert hoe je emotie-eten de baas kan worden. Lees hier meer over de workshop en hoe je je kunt aanmelden

Loop weg uit de ruimte met eten
Maureen wil voorafgaand aan de workshop alvast een aantal tips geven over hoe je emotie-eten de baas wordt. “Een hele simpele is natuurlijk: haal geen ongezond eten in huis. Je kunt de chips en chocolade en waar jij maar graag van snaait, ook wegstoppen op een plek waar je moeilijk bij kan. Doe alles in een bak en noem dat de ‘ongezond eten bak’. Dit zorgt voor een extra drempel. Als jij in die bak gaat graaien, doe je iets wat eigenlijk niet mag.”
Je kunt ook even naar buiten lopen als je zin hebt om te snaaien. Loop letterlijk weg en als je terugkomt, merk je dat je minder behoefte hebt aan eten. Volgens Maureen heeft het niet veel zin om iets gezonds te gaan snaaien als je zin hebt in chips. “Een wortel is meestal niet bevredigend genoeg en misschien heb je daarna nog steeds zin in chips of iets anders ongezonds. Je kunt het beste overdag voedzaam eten zodat je in de avond minder trek hebt.”
 
Zondig bewust
Mogen we dan nooit meer ongezond snaaien op de bank? “Natuurlijk wel, probeer dit alleen bewust te doen. Bestempel bijvoorbeeld het weekend om minder gezond te eten. Kies bewust ongezond. Daarnaast is het slim om niet met de zak chips of de hele reep chocolade op de bank te gaan zitten. Pak een stukje en laat de rest in de kast, of doe de chips in een bakje. Portiebeheersing is belangrijk! Eet ook bewust. Ga niet zonder nadenken snaaien, maar probeer met aandacht te eten.”
 
Meld je aan voor de online workshop
Diëtist Maureen Kamer geeft op donderdag 22 april om 19:00 uur de online workshop ‘Emotie-eten de baas’. Je gaat ervaren waar je echt behoefte aan hebt als je je moe, verdrietig of boos voelt. Je leert hoe je omgaat met deze gevoelens zonder te eten. Aanmelden? Ga naar: www.vitaalvechtdal.nl/emotie-eten
 
“Vaak zijn mensen bang om emoties toe te laten en ze te onderzoeken. Maar als je iets wilt verbeteren aan je eetgedrag, is dit toch de manier. Je hoeft daarbij niet in een keer te veranderen. Met de juiste begeleiding gaat dit stap voor stap. Je bent niet alleen. Veel mensen dempen emoties onder een laag met eten, het kost tijd om hier iets aan te doen.  Deze online workshop is een mooie eerste stap!”