Vitaal Vechtdal

8 september 2022 14:30

Fiets naar je Werk-dag

“Op de fiets combineer je het nuttige met het aangename”

Op donderdag 19 mei is het landelijke Fiets naar je Werk-dag. Deze dag is bedoeld om werknemers te stimuleren wat vaker de fiets te pakken. Want van vaker fietsen word je fitter en fitte medewerkers zitten doorgaans beter in hun vel, zijn blijer en gezonder. Ook is het beter voor het milieu als werknemers de auto vaker inruilen voor de fiets. Vitaal Vechtdal spreekt met Bart Jaspers-Faijer, wethouder van de gemeente Ommen, over het belang van fitte werknemers en de Fiets naar je Werk-dag.

Wethouder Bart Jaspers-Faijer fietst zelf niet naar zijn werk, want hij woont in Rouveen, maar de gemeente stelt wel dienstfietsen beschikbaar zodat je op een werkdag niet altijd de auto hoeft te pakken voor afspraken. “Zowel op mijn werk, maar ook in mijn vrije tijd ben ik graag fysiek actief en ik fiets dan ook vaak. Fietsen biedt rust en in deze jachtige tijd is dat absoluut belangrijk. Hoewel ik niet Ommen woon, maak ik zeker wel eens gebruik van de fietsroutes. Het landschap hier is heel afwisselend en mooi.”

Jaspers-Faijer vindt dat de gemeente een belangrijke rol speelt bij het creëren van vitale werknemers. “Als gemeente en als werkgever geven we graag het goede voorbeeld en stimuleren we vitaliteit en welzijn. Dat onze medewerkers fit en vitaal zijn vinden wij erg belangrijk. Ze hebben dan ook een individueel keuzebudget dat ze kunnen inzetten voor een fietsplan. Ook mogen medewerkers gebruik maken van de fitnessfaciliteiten in de brandweerkazerne. Vanuit de personeelsvereniging worden ook regelmatig activiteiten georganiseerd. Zoals een ‘kennismakingswandeling’ voor nieuwe medewerkers”

Vitaal Ommen

De gemeente stimuleert niet alleen de eigen werknemers om gezonde keuzes te maken, ook zetten ze zich in om vitaliteit in de gehele gemeente Ommen te stimuleren. Jaspers-Faijer: “Met het platform vitaalommen.nl en het programma Samen Fitter Verder zetten we vooral in op preventie. We co-financieren bijvoorbeeld de inzet van beweegcoaches en beweegactiviteiten.”
Ook is de gemeente een partner van Vitaal Vechtdal. De wethouder legt uit waarom de gemeente het zo belangrijk vindt om deel uit te maken van deze regionale beweging: “In de huidige samenleving is het niet meer vanzelfsprekend dat alles goed gaat. Kijk maar naar de zorg en het zorgstelsel dat bijna niet meer houdbaar is op de huidige manier. Wij vinden preventie daarom heel belangrijk. Als je ziekte kan uitstellen of zelfs kan voorkomen door een fitte levensstijl, hebben minder mensen zorg nodig.”

Fiets je mee?

De landelijke Fiets naar je Werk-dag sluit perfect aan bij de visie van de gemeente Ommen .  Groen, geïnspireerd, gastvrij en gezondheid zijn belangrijke thema’s die de koers van Ommen bepalen. Volgens Jaspers-Faijer zou iedere werknemer vaker de fiets moeten pakken in plaats van de auto. “Fietsen is gezond, nuttig en aangenaam. In deze jachtige tijd is fietsen zowel fysiek als mentaal goed voor mensen. Daarnaast verlaag je ook nog eens de CO2-uitstoot en help je dus het milieu!”
De Fiets naar je Werk-dag is op donderdag 19 mei. Wie weet kun je een collega overhalen om eens samen op de fiets naar het werk te gaan. Kijk op deze webpagina voor meer informatie.