Vitaal Vechtdal

21 september 2023 9:40

Goed slapen en ontspannen leven is niet voor iedereen vanzelfsprekend

Op 20 en 25 april organiseerde Vitaal Vechtdal twee gratis bijeenkomsten over Slaap en Stress. Met deze bijeenkomsten werd aandacht gegeven aan mentale gezondheid.

Goed slapen en een goede balans tussen stress en ontspanning zijn een belangrijk onderdeel van de gezondheid. Naast problemen in het dagelijks leven vergroten chronische slaaptekort en chronische stress de kans op hartritmestoornissen, een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en obesitas. Soms kan één kleine aanpassing of tip al een wereld van verschil maken. Deze bijeenkomsten zijn een eerste stap om je gezondheid te verbeteren.

Zorgen, weinig ontspanning, hormonen die niet in balans zijn, er zijn verschillende redenen waarom het slapen ‘even’ niet lukt of waarom ‘stress’ jou in de weg staat. Kleine aanpassingen of tips kunnen soms helpen om de dag energieker te beleven.

Slaap
Bijna een kwart van de Nederlanders kampt met slaapproblemen. Een keertje slacht slapen is niet zo erg maar wel als het regelmatig voorkomt. Niet goed kunnen slapen heeft veel impact op hoe je je voelt en de dagelijkse energie die je hebt. Op donderdag 20 april was de bijeenkomst ‘Wat als slapen voor jou niet vanzelfsprekend is’. Deze gratis bijeenkomst is voor inwoners uit het Vechtdal. De bijeenkomst bestaat uit praktische tips en oefeningen. Meer informatie is te vinden op www.vitaalvechtdal.nl/slaap.
 
Stress
We hebben er allemaal wel eens last van. Dat is op zich niet erg. Want daardoor ben je alert en kun je snel reageren. Maar te lang en te veel stress is ongezond. Je bent moe, misschien snel boos of huilt snel. Ontspannen lukt niet meer en je blijft nadenken over jouw problemen. Op dinsdag 25 april was de bijeenkomst ‘Wat als stress jou in de weg staat’. Deze gratis bijeenkomst is voor inwoners uit het Vechtdal. De bijeenkomst bestaat uit praktische tips en oefeningen. Meer informatie is te vinden op www.vitaalvechtdal.nl/stress.
 
Tot slot, complexe slaap- en stressproblemen zijn in een bijeenkomst van 2 uur niet te verhelpen. In dat geval is het echter wel fijn om te weten bij welke organisaties je terecht kunt als meer hulp gewenst is. Ook hier werd aandacht aan besteed in de bijeenkomsten.