Vitaal Vechtdal

30 juni 2020 19:57

“Door mijn levensstijl te veranderen, voel ik me weer gezond en fit!”

Jannie viel 30 kg af in minder dan een jaar

Jannie van Doorn (55) viel in minder dan een jaar tijd ruim 30 kg af. Ze kampte sinds de geboorte van haar twee kinderen met serieus overgewicht. Na talloze afvalpogingen waarbij ze nooit lichter werd dan 78 kg is het haar nu gelukt. Ze weegt nog maar 66 kg. Nog 1 kg te gaan en dan heeft ze haar streefgewicht gehaald. Hoe dat nu gelukt is? Jannie: “Mede dankzij mijn fysiotherapeut Edwin Reurink van Fysiotherapie de Carrousel, veranderde ik mijn levensstijl en mindset.”

Jannie heeft de diagnose Fibromyalgie, een vorm van reuma. Fysiotherapeut Edwin: “Jannie ging vaak over haar eigen grenzen heen. Ze cijferde zichzelf weg en kwam daardoor niet aan haar eigen doelen toe. We kwamen vorig jaar op het moment dat als ze zich beter wilde voelen ze echt met zichzelf aan de slag moest.” Jannie: “Edwin zei dat ik niet moest lijnen omdat ik een mooi lijf wilde, maar omdat ik me weer fit en gezond wilde voelen. Ik moest tegen mezelf zeggen dat ik mijn levensstijl wilde veranderen.” Dat bleek voor Jannie de manier om door te zetten.

Wat beweegt jou tot bewegen?
Samen met Edwin besluit Jannie dat ze meer wil sporten. Edwin: “Ik heb haar een beweegdagboek laten invullen. Hierin moest ze elke dag opschrijven wat ze deed. Toen ze na een week weer bij me kwam en we het dagboek bekeken, bleek dat ze nooit even rust nam. Elke week voel je dan de nadelen van je eigen gedrag. Jannie is iemand die je echt moet afremmen. Wil je te snel dan kom je jezelf vanzelf weer tegen en moet je weer een stapje terug doen. We bouwden het sporten dan ook rustig op.”
Volgens Edwin weet iedereen wel dat bewegen goed voor je is. “Als een arts tegen je zegt, ‘U zou echt meer moeten bewegen’, dan denk je al snel, ‘Ja, dat weet ik wel’. Als je vraagt: ‘Wat zou jij kunnen doen om fitter te worden?’, zet je iemand echt aan het denken. Wat is voor jou de reden om te gaan sporten? Om fit te blijven? Wil je dat je minder medicijnen hoeft te slikken? Of wil je een lagere bloeddruk? Of lekker met de kleinkinderen spelen?”
 
Calorieën tellen
Jannie ging niet alleen sporten, ze ging ook aan de slag met haar eetpatroon. In een gezondheidsapp houdt ze elke dag het aantal calorieën dat ze eet bij. Jannie: “In de app vul je je gegevens in. Denk aan je geslacht, leeftijd, lengte, gewicht en of je veel of weinig beweegt. Ook moet je een streefgewicht invoeren en bepalen wanneer je dat gewicht wilt halen. De app berekent dan hoeveel calorieën je elke dag mag eten om bij dat streefgewicht te komen.”
 
“Je moet weten waarom je wilt afvallen”
Tegen wie ook wil afvallen, maar het moeilijk vindt om door te zetten, wil Jannie het volgende vertellen: “Het gaat erom dat je echt wilt en daarom heb je een doel nodig. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: ‘Ik wil afvallen, want ik wil weer actief kunnen wandelen en fietsen’ of ‘Ik wil afvallen, want dan kan ik weer met mijn kleinkinderen spelen en rennen!’ Dit helpt je om niet te focussen op je gewicht, want dat kan demotiverend werken. Ook is het fijn om steeds een nieuw streefgewicht te zetten. Wil je eigenlijk niet echt? Of ga je afvallen omdat het van anderen moet? Dan is het heel moeilijk. Maar dat betekent niet dat anderen je niet kunnen helpen. Voor mij was mijn familie een enorme steun. Ze bleven niet zeuren als ik een koekje afsloeg, maar waren dan juist trots op me.”
Edwin: “Jannie is echt veranderd wat betreft haar gedrag. Meer bewegen heeft bij haar op de lange termijn tot verandering geleid. Ik ben er dan ook van overtuigd dat ze daardoor beter kan volhouden het zo te houden. Ze is niet zomaar gestart met minder eten, ze heeft haar eet- én beweeggedrag in de basis aangepakt en dat zorgt voor resultaat op de lange termijn.”
 
Meer conditie en een lagere bloeddruk
Jannie voelt zich supergoed in haar ‘nieuwe’ lichaam. “Ik heb veel meer conditie, mijn bloeddruk is gezakt en mijn hartslag is lager. Het is heerlijk om lekker gek te doen met de kleinkinderen en ik kan zelfs 5 kilometer hardlopen! Dit goede gevoel gun ik iedereen.”
 

Vitaal Vechtdal stimuleert inwoners in het Vechtdal om meer aandacht te besteden aan de eigen gezondheid. Starten met meer bewegen en gezond eten zijn dan ook belangrijke thema’s in de activiteiten van de regionale beweging. Een mooi voorbeeld is de Vitaal Vechtdal Challenge in Ommen en Hardenberg, een wandelevenement voor mensen met onder andere diabetes en COPD. Twintig weken lang wandelen mensen elke week onder begeleiding van een wandelcoach. Ook diëtisten en fysiotherapeuten zijn hier nauw bij betrokken, want er zijn veel zorgverleners zoals Edwin die jou kunnen helpen! Kijk eens op de website van Vitaal Vechtdal voor een wandelgroep of activiteit in jouw buurt!” www.vitaalvechtdal.nl