Vitaal Vechtdal

14 juni 2021 20:46

Slaapexpert Floris Wouterson: “Maak van slaap je hobby”

Floris Wouterson is slaapexpert en schrijver van het boek ‘super slapen’. Zijn overtuiging? Slapen is belangrijker dan eten en bewegen samen. Floris: “Als je slecht slaapt maak je minder goede voedingskeuzes en door slaaptekort vergroot je de kans op (sport)blessures met 40 procent.” Vitaal Vechtdal biedt een gratis online masterclass waarin Floris alles vertelt over het belang van slaap.

Floris Wouterson: “Gezond eten en bewegen is belangrijk, maar voor mij is slapen nog belangrijker.” De laatste 20 tot 30 jaar neemt het aantal wetenschappelijke onderzoeken naar slaap toe. Zo blijkt dat mensen die te weinig (6 uur of minder) of slecht slapen, een grotere kans op hart- en vaatziekten en diabetes hebben. Ook is de kans op een hartaanval 48 procent groter bij slechte slapers. Niet alleen zijn slechte slapers vatbaarder voor ziektes, ook maken ze minder goede keuzes op het gebied van voeding, lopen ze een grotere kans op (sport)blessures en zijn ze minder productief op hun werk.”

Snaaihonger

Hoe komt het dat je door een slechte nachtrust minder goede voedingskeuzes maakt? Floris legt uit: “De hongerhormonen worden in de slaap gereguleerd. Als je te weinig slaapt, dan raakt het hongerhormoon in de war en hierdoor gaat je lichaam vragen om glucose, zoete dingen dus. Je krijgt snaaihonger. Het eten van dingen met veel suiker beïnvloedt je slaap negatief en dan slaap je dus weer slecht. Zo raak je in een vicieuze cirkel, want het slechte slapen wordt in stand gehouden. Mocht je willen afvallen, dan gaat je dat niet lukken als je geen goede nachtrust hebt.”

Slechte slapers hebben niet alleen een vergrote kans op het kiezen voor de verkeerde voeding, ook als ze gaan bewegen is de kans op blessures groot. Door een slechte nachtrust herstelt je lichaam minder goed. Slaap je 1 uur te kort? Dan neemt de kans op (sport)blessures met 40 procent toe. Floris: “Hoe minder je slaapt, hoe groter de kans op het oplopen van blessures wordt.”

Problemen op werk

Ook op de werkvloer is te weinig slaap een lastig probleem. Floris: “Uit onderzoek blijkt dat van de medewerkers die niet voldoende uitgeslapen zijn, 59 procent kampt met concentratieproblemen. Van die groep maakt 25 procent fouten op de werkvloer. Medewerkers die 6 uur of minder slapen, zijn per jaar 6 dagen meer afwezig dan collega’s die wel goed slapen. Dan zijn er nog mensen die wel komen, maar zo moe zijn dat ze eigenlijk alleen maar als zombies naar hun scherm kunnen staren.”

Volgens Floris moet slaaptekort bespreekbaar worden op de werkvloer. “Mensen die permanent te weinig slapen zijn niet alleen minder productief, ze gaan ook sociaal onwenselijk gedrag vertonen. Het is daarom belangrijk om over slaaptekort of slecht slapen te praten met je team. Slaap heeft namelijk een grote invloed op hoe mensen zich voelen en dus in een bedrijf werken.”

Leer beter slapen

Hoe zorg je ervoor dat je beter gaat slapen? Floris: “Afhankelijk van wat jij overdag doet, bepaalt dat hoe goed je slaapt. Hoe start je je dag? En wat doe je in de avond voordat je naar bed gaat? Een deel heeft te maken met gedrag. Zo weet een groot deel van de mensen dat het niet goed is om naar een schermpje te kijken voordat je gaat slapen, maar een nog groter deel doet het toch. Dit moet je willen aanpassen. Ook is buiten bewegen in de ochtend heel goed voor je nachtrust. Je maakt dan namelijk Serotonine aan, een gelukshormoon dat ook heel belangrijk is voor een goede nachtrust.”

Floris gaat verder: “Zorg voor goede voeding, eet liefst 3 maaltijden per dag. Daarnaast is het verstandig om te minderen met cafeïne. Drink jij sloten koffie? Of veel van die energy drinks? Probeer dat dan na 14:00 uur niet meer te doen. Het duurt namelijk bijna 24 uur voordat 1 kop koffie uit je lichaam is. Ook alcohol heeft een slechte invloed op je nachtrust. Het duurt 2 uur voordat 1 glas alcohol uit je lijf is. Je nieren en lever zijn dan hard aan het werk en dit heeft invloed op je nachtrust.”

Masterclass van Slaapexpert Floris

Wil je nog meer weten over het belang van goed slapen? Bekijk dan onze masterclass. In deze masterclass gaat Floris dieper in op de voordelen van goed slapen. Ook vertelt hij hoe je door middel van powernappen veel meer uit de dag kan halen!

Deze masterclass is onderdeel van een serie ondernemersverhalen over Werk en Vitaliteit. Met bijdragen van 9 ondernemers uit het Vechtdal en 4 experts over vitaliteit en vitale organisaties, leiderschap, leefstijl en zingeving. De masterclasses en alle ondernemersverhalen zijn te bekijken op www.vitaalvechtdal.nl/werkvitaliteit.