Vitaal Vechtdal

22 januari 2019 10:4

Van de 25 procent van de mensen die nog rookt in het Vechtdal, is sinds gisteravond het aantal rokers flink afgenomen. Ruim 260 mensen waren maandagavond aanwezig bij de cursus ‘Ik stop ermee’ in LOC+ in Hardenberg, georganiseerd door de gemeente Hardenberg en Vitaal Vechtdal.

In Zweden is het percentage rokers landelijk al tot elf procent gedaald. Het percentage kán dus wel omlaag, zegt huisarts en voorzitter Vitaal Vechtdal Paul Habets. Elke dag sterven er 50 mensen door roken. Alleen al om die reden kun je elke poging aanmoedigen die helpt het aantal rokers te verminderen.

Het doel van Vitaal Vechtdal is juist om te helpen met het voorkomen van ziekte en gezondheidsklachten. Werken aan gezondheid doen we samen met scholen, werkgevers, gemeenten en de zorg. Als mensen nog gezond zijn, zijn ze op school of thuis of aan het werk. Daarom willen we met deze partijen gezamenlijk aandacht vragen voor onderwerpen zoals stoppen met roken.

Zoals de cursusleider al aangaf: “We gaan het niet probéren; we gaan het gewoon dóen! Met een cursus van vier uur. Zonder trucs. Hij vertelt over hoe een sigaret werkt. De redenen waarom je nou rookt, waarom stoppen zo moeilijk is (fysiek en mentaal), hoe niet te stoppen en als afsluiter hoe wél te stoppen en wat precies kan worden verwacht na het stoppen. Tijdens de cursus werd ieder anderhalf uur een korte rookpauze ingelast. Aan het eind van de avond was het moment daar van de laatste sigaret. Vanaf nu zijn we niet-rokers.”

Ook geinteresseerd in de cursus 'Ik Stop Ermee'? 

Lees verder op de pagina over Stoppen met roken