Vitaal Vechtdal

17 oktober 2018 10:7

‘Wij hebben wel voldoende kinderartsen en een florerende afdeling verloskunde’

Terwijl 25 kilometer verderop in Hoogeveen de afdelingen klinische verloskunde en kindergeneeskunde binnenkort sluiten, wordt in Hardenberg een gloednieuw ziekenhuis gebouwd. ,,Er is toekomst voor regionale ziekenhuizen”, zegt Wouter van der Kam vol overtuiging.

Van der Kam (62) is de nieuwe bestuursvoorzitter van de Saxenburgh Groep, met ouderenzorginstellingen in Drenthe en Overijssel en het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg. Hij is onder meer aangesteld om de nieuwbouw van het ziekenhuis en de verhuizing in 2020 in goede banen te leiden. Eenzelfde klus klaarde hij ook in zijn laatste functie als bestuurder van het ziekenhuis in Zaandam.

Klassieke ziekenhuis bestaat niet meer

Van der Kam, oud-directeur van het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen, heeft uitgesproken ideeën over de functie van ziekenhuizen in de regio. ,,De kern is dat het klassieke ziekenhuis niet meer bestaat, maar onderdeel is van een netwerk met huisartsen, medisch specialisten en gemeenten. Binnen dat netwerk wordt ook ziekenhuiszorg geleverd. Het regionale ziekenhuis van de toekomst is een expertisecentrum met de beste technologie en kwaliteit en waar kennis wordt overgedragen.”

Juist in plattelandsgebieden is samenwerking belangrijk

Ooit was het voor veel ziekenhuizen volgens Van der Kam strategie om groter te worden. ,,Lange tijd is groei een succesvolle strategie geweest. Ziekenhuizen waren groot en machtig. Waar we naartoe moeten, is het netwerk-denken. Op prijs en kwaliteit concurreren mag nog steeds. Juist in plattelandsgebieden is samenwerking belangrijk. Met huisartsen en ook met andere ziekenhuizen. Zo doen wij urologie samen met Treant en cardiologie en chirurgie met de ziekenhuizen in Zwolle en Almelo.”

Ontwikkelmogelijkheden

Volgens de bestuursvoorzitter krijgen artsen in het ziekenhuis in Hardenberg veel vrijheid. Ze kunnen opereren in meerdere ziekenhuizen en ook medische specialisten van buiten kunnen in Hardenberg spreekuren doen. De specialisten investeren ook in de bouw van het nieuwe ziekenhuis. ,,Bijna iedereen werkt hier met plezier. Sommige mensen werken dertig jaar bij ons. Ook veel medisch specialisten blijven lang of komen weer terug bij ons. Het voordeel van een kleiner ziekenhuis is dat je veel verschillende dingen kunt doen en leren. Je hebt veel ontwikkelmogelijkheden.”

Andere ziekenhuizen hebben wel personeelsproblemen. Zorggroep Treant ziet zich gedwongen om de klinische afdelingen kindergeneeskunde en verloskunde in Hoogeveen en Stadskanaal te sluiten. De raad van bestuur zegt dat het niet lukt om voldoende kinderartsen aan te trekken. ,,Als je zegt: We kunnen geen mensen krijgen, dan moet je je afvragen: hoe kan dat?”, zegt Van der Kam. ,,De Saxenburgh groep heeft wel voldoende kinderartsen en we hebben een florerende afdeling verloskunde.”

Aantal bevallingen met 10 procent gestegen

Door de problemen met verloskunde bij Treant, de afdeling van Emmen was negen maanden gesloten, heeft Hardenberg juist meer bevallingen gekregen. Een deel van de zwangeren is uitgeweken naar Hardenberg. Het aantal bevallingen is met 10 procent gestegen. Van der Kam zegt dat er jaarlijks zo’n achthonderd bevallingen worden gedaan. Het ziekenhuis zal waarschijnlijk ook profiteren van de sluiting van de afdeling verloskunde in Hoogeveen. ,,Iedereen is bij ons welkom.”

Van der Kam zegt dat een regionaal ziekenhuis absoluut bestaansrecht heeft als er goed wordt samengewerkt. ,,Het grote voordeel van het werken in en met een kleiner ziekenhuis zijn de korte lijnen. Een opname is snel te regelen en een huisarts krijgt zonder tussenschijven contact met een specialist. Als er hoge werkdruk is op bepaalde afdelingen, dan praat je daarover met de medewerkers. Je lost het samen op. Problemen kunnen binnen een dag worden opgelost. Dat is in grote organisaties veel lastiger.”

Overgang naar nieuw ziekenhuis

De bestuursvoorzitter is van plan om bij de Saxenburgh Groep door te gaan tot aan zijn pensioen. Hij kijkt uit naar de overgang naar het nieuwe ziekenhuis. ,,Het is een enorme uitdaging. Wie bouwt in deze tijd een nieuw ziekenhuis?” Om toekomstbestendig te zijn, is de nieuwbouw volgens Van der Kam nodig. ,,Net als andere oudere ziekenhuizen is het gebouw te groot en is de indeling onlogisch. Het nieuwe pand wordt compacter en efficiënter en bovendien voorzien van de nieuwste techniek.”

De verhuizing op zich is een enorme operatie. ,,Het is in feite een geplande crisis. Medewerkers krijgen te maken met een nieuw ziekenhuis, met een andere werkwijze. De eerste dagen worden spannend: de eerste bevalling, de eerste reanimatie en de eerste operatie, alles moet vlekkeloos verlopen.”

Bron: Dagblad van het Noorden, Danielle Molenaar - 26 september 2018