Vitaal Vechtdal

9 november 2017 20:17

Uniek valpreventieprogramma gestart in het Vechtdal

Een groep enthousiaste 65-plussers uit Ommen, Dedemsvaart en Balkbrug is gestart met project TOM (Thuis Onbezorgd Mobiel). Een project dat zich, vanuit verschillende invalshoeken, richt op valpreventie en als doel heeft de zelfredzaamheid van senioren te vergroten. Het startschot voor project TOM in het Vechtdal werd donderdag 5 oktober gegevens tijdens de Week van de Valpreventie.

Tijdens project TOM wordt de mobiliteit van de deelnemers gemeten met een bewegingsmonitor van Philips, krijgen ze persoonlijk voedingsadvies van Nutricia en doen ze twee keer per week mee aan het bewegingsprogramma In Balans van VeiligheidNL. De deelnemers worden ondersteund door de bezorgers van PostNL en de ZorgConsulenten van ONVZ.

Het Vechtdal is de tweede regio in Nederland waar het valpreventieprogramma start. Eerder dit jaar startte een groep uit Best met het project. Het unieke van een proefregio is dat de doelgroep in zijn eigen woon- en leefomgeving een paar maanden deelneemt aan het project en goed gemonitord kunnen worden.

De deelnemers uit Ommen, Dedemsvaart en Balkbrug nemen van eind september tot half januari deel aan verschillende activiteiten die bijdragen om de kans op een val te verkleinen. In de regio wordt nauw samengewerkt met lokale fysiotherapeuten, diëtisten en Vitaal Vechtdal. Na afloop van het project worden de gewonnen inzichten gepresenteerd aan alle betrokkenen en komt er een plan voor lokaal vervolg van project TOM.

Over project TOM

Het merendeel van de Nederlanders wil zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Ook als zij gezondheidsproblemen krijgen. Eigen regie en zelfredzaamheid staan daarbij voorop. Het uiteindelijke doel van project TOM is om de mobiliteit van 65-plussers te verbeteren, zodat zij langer fit en vitaal blijven en zelfstandig kunnen blijven wonen.

Vallen blijkt één van de grootste problemen en risico’s voor 65-plussers te zijn. De landelijke organisaties VeiligheidNL, Nutricia, Philips, ONVZ Zorgverzekeraar en PostNL bundelen hun krachten door een totaalpakket aan ondersteuning en maatregelen te bieden waarvan bewezen is dat ze werken om de kans op vallen te verkleinen.

Vitaal Vechtdal Nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten van Vitaal Vechtdal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!