Vitaal Vechtdal

2 maart 2021 10:58

Zelfverzekerd thuis blijven wonen dankzij een cursus valpreventie

Het aantal ouderen dat door een val op de spoedeisende hulp (SEH) terecht komt is groot. Lennard de Leeuw is fysiotherapeut bij Gezondheidscentrum Rollepaal en hij traint ouderen tijdens cursussen valpreventie. “Een cursus valpreventie is erop gericht ouderen te trainen, zodat ze zich langer zelfstandig thuis kunnen redden.” Piet Pouls deed mee aan een cursus valpreventie en heeft nu meer zelfvertrouwen thuis. “Als je zelfstandig thuis wilt blijven wonen, moet je er zelf voor werken”, vindt hij.

Elke 4 minuten belandt er een 65-plusser op de spoedeisende hulp (SEH) na een val. Daarbij vallen de meeste 65-plussers in en om het huis en hoe hoger de leeftijd, hoe groter de kans op een val*. Zo’n val heeft veel impact op de zelfredzaamheid van ouderen, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven. Volgens fysiotherapeut Lennard de Leeuw is dit een probleem van de toekomst: “We worden allemaal steeds ouder, iedereen wil zo lang mogelijk thuis blijven wonen en daarbij is er steeds minder plek in verzorgingstehuizen.”

Voorkomen dat je valt

Lennard heeft al meerdere cursussen valpreventie gegeven aan ouderen. Vooral het preventieve ervan spreekt hem aan. “De deelnemers die ik zie hebben meestal nog geen klachten. Ze zijn misschien wel eens gevallen, maar ze wonen nog thuis en zijn goed belastbaar. Ik vind het mooi dat je door te trainen het risico dat ze grote letsels oplopen kan verkleinen. En dan is er nog een voordeel; als we er met zo’n cursus voor kunnen zorgen dat het aantal bezoeken op de SEH afneemt, bespaart dat de zorg ook erg veel kosten.” Er zijn al een aantal zorgverzekeraars die een (kleine) vergoeding aanbieden voor dit soort cursussen, maar het zou mooi zijn als zo’n cursus door elke zorgverzekeraar wordt vergoed.”  
 
Een cursus valpreventie duurt twaalf weken. Lennard vertelt dat er gestart wordt met drie informatiebijeenkomsten. “We vertellen hoe vaak valongevallen voorkomen en welke risico’s een rol spelen. Slik je medicijnen? Dan kan het zijn dat je reactievermogen vertraagd is. Als je zicht niet goed is, heb je ook een grotere kans op vallen. Daarnaast vertellen we nog hoe de deelnemers hun huis veiliger kunnen maken. Denk aan het verwijderen van losse kleedjes of het minder glad maken van de badkamervloer.”
 

De basis van het bewegen

Na de informatiebijeenkomsten starten de trainingen. “De cursus is gebaseerd op Tai Chi. Dat klinkt misschien zweverig, maar Tai Chi is de basis van bewegen. Je leert constant twee voeten op de grond te houden en vervolgens verplaats je je gewicht van de een naar de andere voet. We doen veel balansoefeningen en aan het einde van de cursus moeten de deelnemers een soort dansoefening onder de knie hebben.”
 
Piet Pouls uit Dedemsvaart is bijna 73 jaar en heeft in 2018 de cursus valpreventie gevolgd en traint nog regelmatig. “Ik wil graag goed op de been blijven en me fit voelen. Ik fiets regelmatig en houd van tuinieren, maar het is belangrijk om deze cursus erbij te doen. Ik voel me fitter als ik de oefeningen doe. Mijn vrouw en ik hebben samen meegedaan en we hebben thuis meer zelfvertrouwen. Je leert wat stabieler te zijn en ook hoe je zelf weer kan opstaan, mocht je toch vallen.”
 

Je moet er zelf wat voor doen

Piet kan het iedereen aanraden om mee te doen met een cursus valpreventie. “Als je ouder wordt en zo lang mogelijk thuis wilt blijven wonen, moet je er zelf wat voor doen. Daarnaast is het ook gewoon heel gezellig om in een groep met elkaar te trainen.”
 

Meedoen met een cursus?

Samen met regionale organisaties en gemeenten stimuleert Vitaal Vechtdal inwoners in het Vechtdal om aandacht te besteden aan hun gezondheid. Een voorbeeld hiervan is het onder de aandacht brengen van valpreventie cursussen. Kijk op deze webpagina voor meer informatie over de verschillende cursussen: www.vitaalvechtdal.nl/valpreventie
 
*Cijfers van VeiligheidNL, kenniscentrum letselpreventie