Cursus Ik stop ermee: “Waar ben ik eigenlijk mee bezig?”

Veel rokers willen graag stoppen met roken, maar makkelijk is dat niet. Daarom helpen wij inwoners van het Vechtdal met de gratis cursus ‘Ik stop ermee’. De afgelopen jaren hebben al bijna tweeduizend inwoners van het Vechtdal meegedaan. Niet iedereen houdt het vol, maar ook heel veel lukt het wel om te stoppen. Of je nog maar net rookt of je hele leven, dat maakt niet uit. Iedereen kan stoppen.

Roderik van den Bos, een van de trainers van Stichting Ik stop ermee, geeft de cursus ‘Ik stop ermee’. Tijdens de 4,5 uur durende avond krijgen de deelnemers van alles te horen over stoppen met roken. Wat het doet met je lijf, wat er gebeurt in je brein en wat gebeurt er als je gaat stoppen. Natuurlijk worden alle feiten, fabels en excuses ook besproken. Roderik : “Deelnemers zeggen vaak: Ik vind het lekker, ik ontspan ervan, ik heb het nodig, maar niks is minder waar. Ik leg het allemaal uit. In de pauzes mag je nog roken, dat wordt ook altijd wel gewaardeerd. Mensen zijn vaak wel wat gespannen of zenuwachtig voor wat er gaat komen en hebben dan nog wel behoefte aan een sigaret.

Cursus Ik stop ermee:

Maar na de bijeenkomst niet meer, dan hebben de meesten het licht gezien. Ze zijn vaak al helemaal klaar met roken en gemotiveerd om te stoppen. Na alle inzichten kijken ze op een andere manier naar roken en kunnen beter van de sigaret afblijven. Natuurlijk gaat zo’n proces met vallen en opstaan. Maar 2 van de 3 mensen gaat het echt volhouden. Dat zijn natuurlijk hele mooi resultaten!

Sceptisch

“Mensen zijn best sceptisch van te voren”, vertelt Roderik. “Ze kunnen het gewoon niet geloven dat dit werkt. En dat is ook heel begrijpelijk. Want hoezo kun je in één avond stoppen als je al 20 jaar rookt en al tig pogingen hebt gedaan? Maar de ervaring leert dat mensen zich tijdens de avond al realiseren: Waar ben ik eigenlijk mee bezig, waarom rook ik eigenlijk? Naarmate de avond vordert, worden mensen opener, ook naar elkaar. Ze gaan er dan ook echt voor. Mensen zijn ook wel opgelucht dat de avond voorbij is, dat ze eindelijk kunnen stoppen met roken. En ook wel wat gespannen. Ook naderhand, want dan realiseren ze zich: Ik ben nu écht gestopt! Dat zijn grote stappen die er gezet worden.”

Niks te verliezen en veel te winnen

Roderik: ”Er zitten ook best vaak herhaalders tussen. Die zijn gestopt en ook weer begonnen. Het is knap dat ze gewoon weer naar de cursus komen. Ze willen stoppen en zijn echt gemotiveerd, maar hebben wat extra tijd en hulp nodig. Niet iedereen lukt het om te stoppen met roken, maar 2 op de 3 mensen stopt echt. Mijn boodschap is: Wil je stoppen? Kom gewoon naar één van de bijeenkomsten. Je hebt niks te verliezen, alleen maar te winnen. En het is sowieso een inspirerende en gezellige avond met mensen die allemaal hetzelfde willen: Stoppen met roken. En dat alleen schept al een band.” 

Wil je stoppen met roken?

In oktober is de volgende cursus ‘Ik stop ermee’. Je kunt je alvast aanmelden. Lees meer informatie en tips over stoppen met roken. Je huisarts of de praktijkondersteuner kan je ook helpen. De zorgverzekeraar vergoedt vaak ook een stoppoging.