Vitaal Vechtdal

27 juni 2022 14:15

Ondernemersverhalen Werk en Vitaliteit en 4 bijzondere masterclasses

Met trots presenteren wij een reeks ondernemerverhalen over Werk en Vitaliteit! Met bijdragen van 9 ondernemers uit het Vechtdal en 4 experts over vitaliteit en vitale organisaties, leiderschap, leefstijl en zingeving. De ondernemers uit diverse sectoren in het Vechtdal vertellen over de verschillende aspecten van vitaliteit en wat dit betekent voor hun organisatie. Varierend van start-up tot 2e generatie familiebedrijf, van regionaal ziekenhuis tot bekend mbo-opleidinginstituut. Van organisaties waarbij vitaliteit tot de business behoort tot organisaties die hier meer moeite voor moeten doen. Allemaal vertellen ze over vitaliteit in de praktijk en geven tips aan collega-ondernemers. De experts geven ieder een boeiende masterclass. Kijken dus!

Met de fantastische bijdragen van:

1) Vitale organisaties

Als inleiding stelden we de ondernemers de vraag 'Wat is vitaliteit voor jou?' De antwoorden varieerden van Levenslust tot zin in het leven. En wat betekent een vitale organisatie? Mensen kunnen wel flexibel zijn, ook de organisatie moet dit zijn. Hoe kun je bouwen aan een toekomstbestendige organisatie. De ondernemers geven tips uit de praktijk.

1. Wat is vitaliteit?
2. Vitale organisaties?
3. Hoe zorg je voor een toekomstbestendige organisatie?
4. Hoe krijg je mensen in de organisatie mee in vitaliteit?
5. Vitaliteit in de praktijk

Masterclass Christian Kromme (futurist) over 7 eigenschappen van vitale organisaties

KIJKTIP | Masterclass door Christian Kromme

Zeven eigenschappen van vitale organisaties

Wat is er voor nodig om een toekomstbestendige organisatie te bouwen? En waarom hebben we die toekomstbestendige organisaties nodig? Verandering is altijd gaande. Digitalisering heeft effect op sectoren en branches, op banen en vaardigheden en ook op ons als persoon. Daar gaat nog veel meer van komen. Welke technologie trends zijn belangrijk en wat is de impact hiervan op de samenleving, organisaties en ons als persoon. 

2) Leiderschap

Wat kenmerkt modern leiderschap? Coachend, situationeel, dienend of inspirerend leiderschap? Hoe creëer je als ondernemer een omgeving waarin de medewerker kan doen waar hij/zij goed in is en wat hij/zij leuk vindt om te doen. Hoe geef je leiding aan thuiswerkers?

6. Het nieuwe werken
7. Werk-prive balans
8. Leiderschap
9. Hoe geef je leiding aan thuiswerkers?
10. Organisatiecultuur

Masterclass / In gesprek met Marianne Sturman (directeur Moneypenny, thuiswerkexpert) over haar visie op thuiswerken

KIJKTIP | Masterclass door thuiswerkexpert Marianne Sturman

Ondernemersverhalen: Werk en Vitaliteit - deel 2

Marianne geeft haar visie op en geeft tips voor managers over (de toekomst) van thuiswerken, de rol van kantoor en leidinggeven aan thuiswerkers. De filosofie van thuiswerken over zeggenschap, volgens Sturman. “Je wilt autonomie geven aan de medewerker. Die mag zelf bepalen of hij of zij het fijn vindt om naar kantoor te gaan, collega’s te ontmoeten of dat hij of zij het juist fijn vindt om thuis te werken. Misschien gaat de medewerker wel voor een combinatie van beide. Natuurlijk moet je werken binnen de kaders van je baan, je opdrachtgever en je klanten, maar het gaat er om wat past bij jou, wat past bij jouw leven.”

Ondernemersverhalen: Werk en Vitaliteit - deel 2

Hoe om te gaan met je work-life balance is mede afhankelijk van jouw individuele flexstijl. De flexstijl theorie dat Sturman noemt in haar masterclass is gebaseerd op het werk van wetenschapper Ellen Kossek. Mocht je meer informatie hierover willen lezen, Kossek is schrijver van het boek The CEO of ME, Creating a Life That Works in the Flexible Job Age.

3) Lichaam en leefstijl

Wat is jouw rol als werkgever in het stimuleren van een gezonde leefstijl bij medewerkers? Positieve stimulans is een advies. Het gaat om de balans en fingerspitzengefuhl, het gevoel van pluis - niet pluis - timing. En dan eventueel het gesprek aangaan.

11. Hoe spreek je mensen aan op ongezond gedrag?
12. Rol van de werkgever
13. Voeding en ontspanning
14. Het belang van slaap

Masterclass Floris Wouterson (slaapexpert) over het belang van slaap

KIJKTIP | Masterclass door slaapexpert Floris Wouterson

60% van de Nederlanders is ontevreden over hun slaapkwaliteit. Terwijl slapen is de basis, zegt slaapexpert Floris Wouterson. Zijn overtuiging? Slapen is belangrijker dan eten en bewegen samen. Floris: “Als je slecht slaapt maak je minder goede voedingskeuzes en door slaaptekort vergroot je de kans op (sport)blessures met 40 procent.” Wil je meer weten over dit onderwerp?  Bekijk dan zeker deze interessante masterclass over slaap!

4) Zingeving & Mindset

Is jouw organisatie veerkrachtig genoeg? Hoe ga je om met stress en werkdruk? Juist in dillemma's, linksom of rechtsom, neem je soms dingen mee naar huis. Ook wordt aangegeven: "Werk mag soms ook wel even ophouden". Je moet dus zelf grenzen stellen en keuzes maken.

15. Drijfveren
16. Veerkracht
17. Werkgeluk

Masterclass Mirjam Spitholt (geluksprofessor) over gelukskunde

Kijktip | Masterclass over gelukskunde door Mirjam Spitholt.

De gedachten die in je hoofd omgaan, bepalen volgens Mirjam Spitholt hoe je je voelt. Onzekerheden zullen er altijd zijn. Je kan morgen te horen krijgen dat je ernstig ziek bent. De zekerheid die we dachten te hebben is schijnzekerheid. Al die gedachten vormen (negatieve) stemmetjes - de mopperende muppets - die we in ons eigen hoofd afspelen. Maar soms vergeten we dat we zelf onze liefde en ons geluk zijn. #happinessisnowhere. Moeilijke momenten mogen er zijn. Zo is het leven. Door vitaliteit en energie krijg je frisse gedachten; anders zien door een andere perspectief. Vertrouw op jezelf. En hoe kan een werkgever hier van betekenis in zijn? Iemand vergeet nooit wat voor gevoel jij als werkgever iemand hebt gegeven, niet was er is gezegd, maar door wat je uitstraalt. Een bijzonder waardevolle afsluiter van de reeks over Werk en Vitaliteit. Allemaal kijken!

Over werk en vitaliteit

Met deze nieuwe serie ondernemersverhalen wil Vitaal Vechtdal opnieuw de bewustwording over het belang van vitaliteit stimuleren bij ondernemers en werkgevers. Om samen met hun werknemers te blijven investeren in vitaliteit en gezondheid. Ook in tijden van economische tegenwind. Of wellicht juist in tijden van tegenwind. Het gaat bij vitaliteit in bedrijven niet alleen om fysieke fitheid, maar zeker ook om mentale fitheid, veerkracht en energie, werksfeer en cultuur, werkplezier, hoe je met elkaar omgaat, et cetera.