.

Vitaal Vechtdal

3 april 2024 14:7

Ondernemers vertellen over werk en vitaliteit

Zes ondernemers in het Vechtdal vertellen hun visie op werk en vitaliteit: Mark Vos (Vos Catering Hardenberg), Robert Prins (Prins Sport), Egbert van der Velde (De Jong & Laan), Erdy Jansen (Morrenhof-Jansen installatiebedrijven), Miranda Kienhuis (Diëtisten Groep Nederland) en Jolande Nanning (Koekbakkerij Nanning). Wat is vitaliteit voor hen? Hoe houden ze het bedrijf vitaal? En hoe zorgen ze dat ze zelf fit blijven?

Nieuwsgierig naar de verhalen? Zes weken lang kun je hier elke vrijdag naar een nieuw ondernemersverhaal kijken (video) of luisteren (podcast). Het 6e verhaal over Koekbakkerij Nanning staat online. Hiermee is de reeks van zes ondernemersverhalen compleet.

# Waarom Jolande Nanning bij het familiebedrijf Koekbakkerij Nanning ‘dingen makkelijker’ wil maken voor medewerkers

Jolande Nanning is mede-eigenaar van Koekbakkerij Nanning. Het familiebedrijf uit Dedemsvaart kent inmiddels 4 generaties aan ervaring als specialiteitenbakkerij voor ontbijtkoek.
 
Het bedrijf was goed in staat om over te schakelen naar de actiemodus toen de vraag naar ontbijtkoeken plotseling omhoogging bij de supermarkten. Activiteiten gericht op de export bleef juist weer achterwege. Het bedrijf investeert veel in ‘dingen makkelijk maken’ voor het personeel, ook met het oog op duurzame inzetbaarheid. Hoe zij als ondernemer zelf vitaal blijft? "Het leven wordt enigszins repeterend in deze tijd. En met een zittend beroep is het dan wel lekker om 's avonds te sporten, het hoofd leeg maken", aldus Jolande. Luister het gehele interview met Jolande over werk en vitaliteit in onze podcast: 
 

# Hoe kan mijn bedrijf meedraaien met de wind die het tegenkomt, aldus Miranda Kienhuis van Diëtisten Groep NL.

Miranda Kienhuis is mede-eigenaar van Diëtisten Groep Nederland. De diëtistenpraktijk met meerdere vestigingen in de regio helpt mensen bij hun eetgedrag. Dit doen ze in nauwe samenwerking met fysiotherapeuten, logopedisten, huisartsen, praktijkondersteuners etc.

Vitaliteit betekent voor Miranda fit zijn op alle vlakken, zowel mentaal als lichamelijk. Als werkgever ziet zij een vitaal bedrijf als volgt: ‘hoe kan mijn bedrijf meedraaien met de wind die het tegenkomt?’ ‘Ik heb een geweldig team. We zien ook wel nieuwe mogelijkheden die deze periode brengt’. In contact blijven met haar medewerkers vindt ze heel belangrijk. Ze sluit af met haar antwoord op de vraag: Wat is de grootste drempel van mensen om naar de diëtist te gaan? Luister het gehele interview met Miranda over werk en vitaliteit in onze podcast:

# Hoe ondernemer Erdy Jansen van Morrenhof-Jansen installatiebedrijven duurzame inzetbaarheid vormgeeft

Erdy Jansen is mede-eigenaar van Morrrenhof-Jansen installatiebedrijven met circa 200 mensen in dienst en 3 vestigingen in Dalfsen, Vriezenveen en Gramsbergen. Hij vindt het belangrijk om continu te kijken in zijn bedrijf ‘wat gaat goed, wat kan beter?’ Hoewel de gemiddelde leeftijd van de medewerkers nog relatief jong is, rond de 42-43 jaar, is duurzame inzetbaarheid zeker een onderwerp waar het bedrijf aandacht aan besteed. Als werkgever vindt hij het belangrijk dat zijn medewerkers zowel fysiek als mentaal goed in hun vel zitten. Want dan houden ze ook ‘hun hoofd bij het werk’. Zijn tips voor collega-ondernemers? Positief blijven en je eigen koers varen! Luister het hele gesprek over werk en vitaliteit in de podcast.

# Waarom fit en vitaal volgens Egbert van der Velde van De Jong & Laan belangrijk zijn

Egbert van der Velde is partner bij De Jong & Laan. Hij werkt vanuit de vestiging in Hardenberg. De Jong & Laan is een accountantskantoor met 24 kantoren in Noordoost-Nederland. ‘Vitaliteit betekent voor mij lekker in je vel zitten en rust in je hoofd’, aldus Egbert. ‘Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden. Vitaal zijn helpt enorm om problemen aan te kunnen’. Wat hij bij klanten en mede-ondernemers ziet, maakt indruk om hem: enorme creativiteit, vindingrijkheid en doorzettingsvermogen om nieuwe business aan te boren. Dat is ondernemen. Het kantoor laat momenteel bijna al haar medewerkers op afstand werken. Hoewel Egbert in eerste instantie geen voorstander daarvan was, heeft hij zijn mening bijgesteld. Luister het hele verhaal in onze podcast. 

# Hoe Robert Prins van Prins Sport met gastvrijheid en service zijn fysieke sportwinkels aantrekkelijk houdt

In deze aflevering staat Robert Prins centraal. Hij werkt als ondernemer in de sportdetailhandel. Gastvrijheid en service bieden kenmerken zijn winkels. Zijn bedrijf Prins Sport heeft 4 vestigingen in de regio. “Wat goed voor jou is als persoon, geldt ook voor bedrijven. Vitale medewerkers zorgen voor minder ziekteverzuim.” Om die reden sponsort Prins Sport ook veel regionale sportevenementen. Het is belangrijk om de regio in beweging te houden. Luister naar het verhaal van Robert over werk en vitaliteit.

# Hoe Mark Vos van familiebedrijf Vos Catering Hardenberg reageerde na een streep door al hun opdrachten

In de eerste aflevering staat Mark Vos centraal. Hij heeft samen met zijn ouders het bedrijf Vos Catering Hardenberg. "De coronatijd had aanzienlijke impact. Het ging meer dan fantastisch met ons bedrijf. Maar plots ging er een streep door al onze opdrachten. Ik had als ondernemer even geen grip meer", aldus Mark. Luister hoe hij zich herpakt met nieuwe ideeën en businesskansen. Ook de hardloopschoenen werden weer aangetrokken om het hoofd leeg te maken en vooruit te kunnen kijken.

Over werk en vitaliteit

Met deze serie ondernemersverhalen wil Vitaal Vechtdal de bewustwording over het belang van vitaliteit stimuleren bij ondernemers en werkgevers. Om samen met hun werknemers te blijven investeren in vitaliteit en gezondheid. Ook in tijden van economische tegenwind. Of wellicht juist in tijden van tegenwind. Het gaat bij vitaliteit in bedrijven niet alleen om fysieke fitheid, maar zeker ook om mentale fitheid, veerkracht en energie, werksfeer, werkplezier, hoe je met elkaar omgaat, et cetera. 

Aan de slag met een gezonde leefstijl?

Kijk op onze website voor activiteiten in de buurt en doe mee! Er zijn ook veel digitale hulpmiddelen beschikbaar.

Ondernemersverhalen: Werk en Vitaliteit - deel 1

Leestip: Vitalogie! 

Onlangs organiseerde Vitaal Vechtdal een inspirerende webinar met Klaas Koster, vitaloog. Hij is auteur van het boek 'Zo bereik je meer energie en zelfregie voor jou en je team'. Fitte, vitale medewerkers die met plezier hun werk doen. Het is een ambitie van veel bedrijven. Maar hoe bereik je dat? En vooral ook: hoe zorg je dat mensen zelf de regie nemen? Het boek beschrijft een aantal regels voor meer vitaliteit en dus meer levenskracht en energie: 1. Wees zelfbewust, houd de zaag scherp en blijf je ontwikkelen; 2. Beweeg voldoende, eet gezond, en neem voldoende rust; 3. Alles wat je aandacht geeft groeit, richt je op het positieve; 4. Zoek een (werk)omgeving dat bij jouw mentale en fysieke gestel past; 5. Weet wat je levensdoel is en ga voor werk waar je ertoe doet.

De eerste 5 mensen die een mail sturen naar info@vitaalvechtdal.nl, ontvangen het boek Vitalogie gratis van Vitaal Vechtdal. Op=op.