Vitaal Vechtdal

6 februari 2024 17:21

Eerst het goede nieuws...

Steeds meer werkgevers pakken stress aan op de werkvloer. Bijna de helft (45%) van de werknemers geeft aan dat er op het werk (aanvullende) maatregelen nodig zijn tegen werkstress. En dat is ook hard nodig want in 2020 hadden 1,2 miljoen Nederlandse werknemers burn-outklachten. Dit komt neer op 16%.

Feiten en cijfers

Er is een lichte daling van de burn-outklachten, dat is positief. Misschien heeft dit te maken doordat werknemers aangaven dat de werk-privé balans verbeterde. Maar er is zeker nog werk aan de winkel (bron: Factsheet Werkstress 2021, Monitor Arbeid TNO): 

Werkstress is een optelsom van factoren

Er is niet één oplossing voor werkstress: er zijn veel knoppen waar je aan kunt draaien. Dat geldt voor de werkgever en de werknemer. Daarom gaan we op zoek naar 99 oplossingen tegen werkstress.

Een hoge werkdruk, ongewenst gedrag tussen collega’s of emotionele gebeurtenissen tijdens het werk kunnen veel stress veroorzaken. Aan de andere kant kunnen steun van je leidinggevende of collega’s, ontwikkelingsmogelijkheid of de vrijheid om je werk zelf in te delen ervoor zorgen dat je stress afneemt.
 

Vergeetachtig en slecht kunnen concentreren door stress

De aanpak van werkdruk vereist maatwerk. Daarom is het goed om als bedrijf een aantal algemene aandachtspunten aan te houden om de problemen zo veel mogelijk in de kiem te smoren. Bij de aanpak van werkdruk is het aan te raden om vooral rekening te houden met factoren binnen de organisatie. Tegelijkertijd moet gekeken worden naar de omstandigheden die de werkdruk van de werknemer bepalen.

Aandachtspunten om werkdruk te verminderen

Interessante websites voor meer informatie

De website Arboportaal is het startpunt voor werkgevers, professionals en werknemers die informatie zoeken over goede arbeidsomstandigheden.
De PreventieCoach app zit vol nuttige informatie, e-learning, e-nieuws, filmpjes, agenda, checklisten en meer.

Leidraad voor hersteltijd op het werk. Aanzet voor een concrete invulling van welzijn op het werk

Hoe herken je werkstress bij werknemers? Lees de whitepaper van CZ met tips over een aanpak.

Mensen die veel stress voelen staan, nemen vaak geen tijd om te sporten of op een andere manier te ontspannen. Die spanning kan allerlei oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een hoge werkdruk, geldproblemen, intensieve mantelzorg of spanningen in het gezin. Van te lang en te veel stress krijg je klachten. Belangrijk dus om op tijd rust te nemen. Kijk eens op onze website voor meer informatie over meer bewegen, gezond eten, minder alcohol drinken en meer!

Verder praten?

Ellen van der Vegte is de Vitaal Vechtdal contactpersoon voor het thema Werk & Vitaliteit voor organisaties in het Vechtdal. Wil je eens praten over wat je als werkgever of werknemer kan doen om vitaliteit op de agenda te zetten. Stuur dan een berichtje naar: info@vitaalvechtdal.nl.