Werkdruk

Vitaal Vechtdal

26 november 2021 13:45

Eerst het goede nieuws…

Steeds meer werkgevers pakken stress aan op de werkvloer. Bijna de helft (45%) van de werknemers geeft aan dat er op het werk (aanvullende) maatregelen nodig zijn tegen werkstress. En dat is ook hard nodig want…In 2020 hadden 1,2 miljoen Nederlandse werknemers burn-outklachten.  Dit komt neer op 16%.

Er is een lichte daling van de burn-outklachten, dat is positief. Wellicht heeft dit te maken doordat werknemers aangaven dat de werk-privé balans verbeterde. Maar er is zeker nog werk aan de winkel:

Bron: Factsheet Werkstress 2021 (TNO)

Wat kunnen bedrijven doen tegen werkdruk?

De aanpak van werkdruk vereist maatwerk. Daarom is het goed om als bedrijf een aantal algemene aandachtspunten in acht te nemen om de problemen zo veel mogelijk in de kiem te smoren. Bij de aanpak van werkdruk is het aan te raden om vooral rekening te houden met factoren binnen de organisatie. Tegelijkertijd moet gekeken worden naar de omstandigheden die de werkdruk van de werknemer bepalen.

Enkele aandachtspunten om werkdruk te verminderen:

99 oplossingen tegen werkstress
De website Arboportaal is opgezet als startpunt voor werkgevers, professionals en werknemers die informatie zoeken over goede arbeidsomstandigheden.
De PreventieCoach app zit vol nuttige informatie, e-learning, e-nieuws, filmpjes, agenda, checklisten en meer.

Leidraad voor hersteltijd op het werk. Aanzet voor een concrete invulling van welzijn op het werk

Hoe herken je werkstress bij werknemers? Lees de whitepaper van CZ met tips over een aanpak.