Vitaal Vechtdal

23 januari 2020 14:38

Zorgtechnologie in het Vechtdal - E-healthweek 2020

Rick Brink opent de E-healthweek Vechtdal

Van 28 t/m 30 januari is de E-healthweek Vechtdal. In de E-healthweek kunnen inwoners, patiënten en zorgverleners op een laagdrempelige manier kennis maken met digitale hulpmiddelen in de zorg. Daarnaast is er de aftrap van Zorgtechnologie in het Vechtdal, een samenwerkingsverband van regionale organisaties die samen optrekken om de kennis over e-health te verbinden en te verstevigen zodat betere implementatie van zorgtechnologie kan plaatsvinden. 

In heel Nederland worden er tijdens de landelijke E-healthweek activiteiten georganiseerd om de digitale mogelijkheden in de zorg te laten zien. In het Vechtdal kunnen geïnteresseerden drie activiteiten bezoeken.
 

Dinsdag 28 januari, 15:45 uur, Aftrap Zorgtechnologie in het Vechtdal met Rick Brink en opening simulatielokaal Alfa-college. Locatie LOC+ Hardenberg.

Op dinsdag 28 januari om 16:00 uur (inloop 15:45 uur) kunnen genodigden en overige geïnteresseerden de aftrap voor Zorgtechnologie in het Vechtdal en de opening van het nieuwe leslokaal van het Alfa-college bijwonen. Kim Runhaar van de Baalderborg Groep vertelt over de reden van het ontstaan van Zorgtechnologie in het Vechtdal. Het is belangrijk om met elkaar, bijvoorbeeld zorginstellingen, woningcorporaties, gemeente en het onderwijs, samen te werken om de zelfredzaamheid van verschillende groepen te behouden en te vergroten. Rick Brink, de eerste Minister van Gehandicaptenzaken van Nederland, geeft vervolgens de aftrap voor Zorgtechnologie in het Vechtdal en opent de E-healthweek op 28 januari in LOC+ Hardenberg. Jurgen Grobbée, directeur Alfa-college vertelt waarom technologie zo belangrijk is in het zorgonderwijs. Vervolgens opent hij met een aantal studenten feestelijk het nieuwe leslokaal voor de zorgopleiding van het Alfa-college Hardenberg, voorzien van digitale robotpatiënt en andere moderne hulpmiddelen.
Graag aanmelden voor de opening bij Jolanda Overweg, e-mail jj.overweg@alfa-college.nl
 

Woensdag 29 januari, 11:00 - 16:00 uur, e-healthmarkt bij Saxenburgh, Hardenberg

Op woensdag 29 januari organiseert Saxenburgh een e-healthmarkt in het Röpcke- Zweers ziekenhuis in Hardenberg. Van 11.00 tot 16.00 uur kunnen patiënten, bezoekers en medewerkers zich in en rondom de centrale hal van het ziekenhuis laten informeren over verschillende (digitale) zorgtoepassingen die nu, en mogelijk in de toekomst, ingezet worden. Een virtuele rondleiding door het nieuwe medisch centrum is ook mogelijk.

Binnen de ziekenhuiszorg van Saxenburgh, maar ook binnen de verschillende ouderenzorglocaties en revalidatie worden al verschillende E-Health toepassingen ingezet. Denk aan appen (binnenkort ook beeldbellen) met zorgverleners, online recepten vernieuwen, inloggen in het eigen patiëntendossier en realtime uitslagen inzien. Of in de nabije toekomst bijvoorbeeld de ontwikkeling van de baby thuis volgen.

Er zijn verschillende partijen aanwezig die zich presenteren aan het publiek, zoals: Beterdichtbij; Appen met arts(en) of andere zorgverleners. Tijdens de beurs wordt ook het beeldbellen toegelicht, Het Verwantenportaal/Familienet – in contact met familie, VitalHealth – thuisondersteuning voor patiënten. Patiëntenportaal MijnSaxenburgh – Inloggen in het eigen medisch dossier. Er kunnen vragen gesteld worden, daarnaast kunnen patiënten hulp krijgen bij het inloggen met DigiD of andere toepassingen.

 

Donderdag 30 januari, 15:30 - 20:00 uur, e-healthmarkt  Baalderborg Groep, Ommen 

Op donderdag 30 januari van 15.30 tot 20.00 uur is er bij de Baalderborg Groep (Van Reeuwijkstraat 50, Ommen) een e-healthmarkt. Hier vind je stands met allerlei hulpmiddelen, die zowel ouderen als mensen met een verstandelijke beperking én hun netwerk kunnen ondersteunen in het dagelijks leven. Denk hierbij aan handige hulpmiddelen voor bijvoorbeeld het eten en slapen, een sta-op bed, apps voor de telefoon of tablet, VR en AR brillen, slimme verlichting, hulpmiddelen met gps, etc.

Ook zullen verschillende afdelingen van de Baalderborg Groep die iets met zorgtechnologie te maken zich presenteren.  Er zijn diverse aanbieders van digitale hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld IKEA. Ook is er bij de e-healthmarkt speciale aandacht voor het thema 'Slaap'. Kom het vooral beleven!

 
De activiteiten zijn voor iedereen (gratis) toegankelijk. Meer informatie over de activiteiten tijdens E-healthweek 2020, kunt u kijken op: ehealthweek.net