Vitaal Vechtdal

22 juni 2022 17:23

'Gezond ouder worden'

Wat doe jij om gezond ouder te worden?

Wist jij dat het verouderingsproces van je lichaam al vanaf je 30e levensjaar start? Het is goed om je hiervan bewust te zijn, want gezond ouder worden heb je voor een groot deel zelf in de hand. Tijdens de online lezing over Gezond ouder worden vertellen zorgverleners Annemarie Grit, Coralien Wemmenhove, Roel van Tienen en Berlinda de Braak meer over het verouderingsproces van je lichaam en brein. Je krijgt ook tips hoe je dit verouderingsproces zelf kunt beïnvloeden.

Coralien Wemmenhove is gespecialiseerd fysiotherapeut voor ouderen. Zij vertelt dat het belangrijk is dat mensen zich al vroeg bewust zijn van het verouderingsproces van je lijf. “Al vanaf middelbare leeftijd zie je afname van spierkracht en een verandering in de botmassa. Dit kan invloed hebben op je dagelijkse taken. Niet alleen spierkracht neemt af, maar ook je stabiliteit en coördinatievermogen kan afnemen. Deze factoren zorgen onder andere weer voor een verhoogd risico op vallen. Met voldoende bewegen kun je dit proces vertragen.”

Diëtist Annemarie Grit vult Coralien aan: “Naast die veranderende botmassa en spierkracht neemt ook de spiermassa af. Spiermassa neemt snel af als je bijvoorbeeld een paar dagen op bed ligt of veel zit. Om voldoende spiermassa te behouden zijn voldoende eiwitten in de voeding belangrijk. Voldoende spiermassa is van belang voor meer spierkracht. Daarnaast worden ouderen soms wat minder actief, dat kan invloed hebben op de eetlust. Maar juist tijdens het verouderingsproces neemt het belang van een volwaardige voeding toe. En naast de eiwitten zijn ook andere stoffen als vitamines en mineralen belangrijk om in een goede voedingsconditie te blijven.”

Als je ouder wordt heb je vaker te maken met verlies

Roel van Tienen is praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg. “Als je ouder wordt heb je vaker te maken met verlies. En dan heb ik het niet alleen over verlies van de fitheid van je lijf. Ik heb het juist over verlies van je sociale contacten, soms ook verlies van je partner en bijvoorbeeld het verlies van je status.” In de online lezing vertelt Roel hoe je hier mee om kan gaan.

‘Bewegen is net zo belangrijk als eten en drinken’

Om ervoor te zorgen dat jij zoveel mogelijk kan blijven doen wat je wilt doen naarmate je ouder wordt, is voldoende bewegen een must.

Online lezing 'Gezond ouder worden'

Coralien gaat hier in het college verder op in, maar wil nu vast wel een voorproefje geven: “Bewegen is net als eten en drinken: je moet het gewoon doen! Ga zoveel mogelijk wandelen, neem de trap in plaats van de lift, ga in de tuin werken of houd een grote voorjaarsschoonmaak. Bouw beweging in je dagelijks leven.”

Over de online lezing Gezond ouder worden

Maart 2021 organiseerde Vitaal Vechtdal een online lezing over Gezond Ouder Worden. Hierbij werd stilgestaan bij het verouderingsproces vanaf middelbare leeftijd tot en met 70+ en wat je zelf kan doen om dit proces te vertragen. Het verouderingsproces wordt besproken met:

Coralien Wemmenhove, geriatrie(ouderen)fysiotherapeut
Annemarie Grit, diëtist en leefstijlcoach
Berlinda de Braak, fysiotherapeut en leefstijlcoach
Roel van Tienen, praktijkondersteuner Geestelijke GezondheidsZorg