Vitaal Vechtdal

15 maart 2024 15:54

Meer dan tachtig procent van de Nederlanders drinkt (wel eens) alcohol. Veel mensen drinken alcohol op meer dan de helft van de dagen in de week. Bij steeds meer gelegenheden lijkt het gewoon om alcohol te drinken: voor of tijdens het eten, voor het slapen gaan, na afloop van congressen, bij de vrijdagmiddagborrel of voor de buis tijdens voetbal. Het is een gewoonte geworden. Opvallend is dat naarmate de leeftijd stijgt het alcoholgebruik toe lijkt te nemen.

Eén maand zonder alcohol?

Eén maand geen alcohol drinken tijdens Dry January of IkPas. Elk jaar in januari doen vele mensen mee. Zo begint deze groep mensen het nieuwe jaar met een nuchtere, frisse start. Na een maand geen alcohol, voel je je fitter en slaap je beter. Tijdens zo’n maand besef je ook hoe vaak je zonder na te denken een drankje pakt.  

Inloopspreekuur Tactus

Inwoners en professionals uit de regio Hardenberg kunnen met vragen over alcohol, drugs, gamen en gokken terecht bij het spreekuur van Tactus. Het inloopspreekuur is zonder afspraak iedere donderdag tussen 11 en 12 uur in het LOC gebouw op het ‘Zorg en Welzijnsplein’ in Hardenberg. Preventiewerkers bieden een luisterend oor voor vragen of problemen. Mensen blijven anoniem en er wordt geen verslag gemaakt.

Alcohol

Boekje 'Minder alcohol drinken'

In dit boekje lees je waarom minder alcohol drinken goed is voor je gezondheid én praktische tips om aan de slag te gaan. Het boekje is gratis te krijgen bij alle huisartsen in het Vechtdal of je kunt het hier downloaden.

Download het boekje 'Minder alcohol drinken'

Campagne 'Zien drinken, doet drinken'

'Zien drinken, doet drinken' is het thema van de landelijke alcohol campagne. Het doel van de campagne is om ouders en andere volwassenen bewust te maken van de invloed die zij met hun drinkgedrag hebben op de beeldvorming van alcohol en het latere drinkgedrag van kinderen.

Kinderen leren al jong op welke manier hun ouders omgaan met alcohol. Vanaf het vierde jaar merken ze dat het gedrag van hun ouders verandert nadat ze hebben gedronken. Vanaf hun zesde jaar hebben kinderen positieve verwachtingen over de effecten van alcohol. Dat betekent dat veel kinderen die hun ouders zien drinken, positiever gaan denken over alcohol dan kinderen die hun ouders niet zien drinken. Dit vergroot de kans dat deze kinderen op jonge leeftijd gaan drinken en later te veel gaan drinken. Kortom: zien drinken, doet drinken.

Informatiebijeenkomst

Over de rol van voorbeeldgedrag in de opvoeding. Speciaal voor ouders met een kind in groep 7-8 is er een video gemaakt. Acteurs spelen scenes afgewisseld met interessante theorie. Ouders krijgen uitleg en tips om met hun toekomstige puber om te gaan. Bekijk hieronder de video.

Ben jij je bewust van de invloed die je hebt op het alcoholgebruik van je kind?

Stellingen voor ouders

Als ouder heb je een hele belangrijke rol in hoe je kind omgaat met alcohol. Je hoort hier verschillende meningen over. Wat is jouw mening en ligt dat in lijn met wat de onderzoeken laten zien? We zetten we ons in om ouders goed te informeren en bewust te maken van de invloed die zij hebben op het alcoholgedrag van hun kinderen. De werkgroep heeft een aantal stellingen bedacht om het onderwerp alcohol bespreekbaar te maken. We zijn benieuwd naar jouw mening! Lees hier wat de mening is van deskundigen over de stellingen.

  1. Mijn kind alcohol verbieden voor zijn 18e, zorgt ervoor dat hij juist gaat drinken want het is spannend.
  2.  Regels stellen heeft geen zin, mijn kind gaat toch wel drinken.
  3. Ik kan thuis mijn kind het beste laten kennis maken met alcohol om hem voor te bereiden op het moment dat hij mag drinken.
  4. Mijn kind alcohol verbieden voor zijn 18e, zorgt ervoor dat hij juist gaat drinken want het is spannend.
  5.  Regels stellen heeft geen zin, mijn kind gaat toch wel drinken.
  6. Ik kan thuis mijn kind het beste laten kennis maken met alcohol om hem voor te bereiden op het moment dat hij mag drinken.
  7. Ik vind het geen probleem als 12-jarigen alcoholvrije Radlers drinken.
  8. Wanneer ik drink, kan ik mijn kind niet verbieden om te gaan drinken.

Wat doen we in de regio Vechtdal?

De gemeente Ommen en gemeente Hardenberg organiseren samen met politie, Samen Doen Teams, jongerenwerkers van De Stuw, Tactus en Vitaal Vechtdal in de regio activiteiten, zoals voorlichting op scholen, sportclubs en buurthuizen, om het gebruik van alcohol bij verschillende doelgroepen te verminderen. Voorkomen van alcoholschade, voorbeeldgedrag in de opvoeding en niet drinken onder de 16 zijn de belangrijkste aandachtspunten.

Meer informatie of hulp nodig?

Bekijk ook eens de Thuisarts-film Minder drank.