Vitaal Vechtdal

16 april 2019 13:14

Minder alcohol drinken

Meer dan tachtig procent van de Nederlanders drinkt (wel eens) alcohol. Veel mensen drinken alcohol op meer dan de helft van de dagen in de week. Bij steeds meer gelegenheden lijkt het gewoon om alcohol te drinken: voor of tijdens het eten, voor het slapen gaan, na afloop van congressen, bij de vrijdagmiddagborrel of voor de buis tijdens voetbal. Het is een gewoonte geworden. Opvallend is dat naarmate de leeftijd stijgt het alcoholgebruik toe lijkt te nemen.

Samen met alle huisartsen in het Vechtdal, werkgevers, onderwijs, zorgprofessionals en gemeenten Hardenberg en Ommen worden de mogelijkheden om minder alcohol te drinken onder de aandacht gebracht bij inwoners in de regio Vechtdal.

Waarom aandacht voor dit onderwerp? Vitaal Vechtdal wil mensen helpen bewust te worden van hun eigen gewoonten, na te denken over die keuzes en weer onafhankelijk te worden van bijvoorbeeld groepsdruk.

Vitaal Vechtdal-campagne: Gewoonte doorbreken

De IkPas campagne is zojuist afgelopen (april 2019). Voor de 3e keer heeft Vitaal Vechtdal een campagne over Bewust alcohol gebruik. Deelnemers dagen zichzelf uit om 40 dagen geen alcohol te drinken. Je kunt alleen of in groepsverband meedoen. Vitaal Vechtdal stimuleert de aktie bij de inwoners in het Vechtdal, met een focus op de oudere doelgroep van 55+ en werkgevers & werknemers.

Waarom meedoen?

Is alcohol drinken voor u een gewoonte geworden? En wilt u weten hoe u zich voelt zonder alcohol? Drink dan eens een maand niet. U kunt erdoor afvallenfitter worden en beter slapen.

Dit levert geen alcohol drinken u op:

 

Alcohol

Aanmelden

Meld u zich aan om mee te doen met de IkPas-campagne. U krijgt steun en tips per e-mail. Een nieuwe campagne start in het nieuwe jaar, januari 2020. Onlangs was 40-dagen campagne (6 maart tot 14 april). Vitaal Vechtdal stimuleert de aktie in regio Vechtdal. Doe ook mee. U kunt zich hier aanmelden.

Meer weten over de voordelen van minderen of stoppen met alcohol? Kijk naar de Thuisarts-film Minder drank of lees meer informatie.

Alcohol

In het boekje 'Minder alcohol drinken' lees je waarom minder alcohol drinken goed is voor je gezondheid. Nog belangrijker: praktische tips om aan de slag te gaan. Het boekje is gratis verkrijgbaar bij alle huisartsen in het Vechtdal.

Boekje 'Minder alcohol drinken' - tips voor een gezonde leefstijl

Wat doen we in de regio Vechtdal aan bewustwording van alcoholgebruik?

De gemeente Ommen en gemeente Hardenberg organiseren via Tactus in de regio activiteiten, zoals voorlichting op scholen, sportclubs en buurthuizen, om het gebruik van alcohol bij verschillende doelgroepen te verminderen. Voorkomen van alcoholschade en niet drinken onder de 16 zijn de belangrijkste aandachtspunten.

Wat doet alcohol voor je gezondheid? 

Fitter, slanker en gezonder na een maand zonder alcohol
Wat doet alcohol voor je lever? Dr. Ted van Essen vertelt over het effect van alcohol op je lever.
Hoewel bijna twee derde van de inwoners van Hardenberg genoeg beweegt, kampt meer dan de helft wel met overgewicht. 1 op de 5 mensen drinkt overmatig alcohol. Dat blijkt uit de gezondheidsmonitor van de GGD IJsselland.

Lees hier het artikel "Gewoon gezellig een glaasje, toch?' 

Online training Minderen met drinken