Vitaal Vechtdal

6 februari 2024 17:37

Meer dan tachtig procent van de Nederlanders drinkt (wel eens) alcohol. Veel mensen drinken alcohol op meer dan de helft van de dagen in de week. Bij steeds meer gelegenheden lijkt het gewoon om alcohol te drinken: voor of tijdens het eten, voor het slapen gaan, na afloop van congressen, bij de vrijdagmiddagborrel of voor de buis tijdens voetbal. Het is een gewoonte geworden. Opvallend is dat naarmate de leeftijd stijgt het alcoholgebruik toe lijkt te nemen.

Eén maand zonder alcohol?

Één maand geen alcohol drinken tijdens Dry January of IkPas. Elk jaar in januari doen vele mensen mee.  Zo begint deze groep mensen het nieuwe jaar met een nuchtere, frisse start. Na een maand geen alcohol, voel je je fitter en slaap je beter. Tijdens zo’n maand besef je ook hoe vaak je zonder na te denken een drankje pakt.  

Inloopspreekuur Tactus

Inwoners en professionals uit de regio Hardenberg kunnen met vragen over alcohol, drugs, gamen en gokken terecht bij het inloopspreekuur van Tactus. Het inloopspreekuur is zonder afspraak iedere donderdagmiddag tussen 11 en 12 uur in het LOC gebouw op het ‘Zorg en Welzijnsplein’ in Hardenberg. Preventiewerkers bieden een luisterend oor voor vragen of problemen. Mensen blijven anoniem en er wordt geen verslag gemaakt.

Alcohol

In het boekje 'Minder alcohol drinken' lees je waarom minder alcohol drinken goed is voor je gezondheid. Nog belangrijker: praktische tips om aan de slag te gaan. Het boekje is gratis verkrijgbaar bij alle huisartsen in het Vechtdal. Je kunt het boekje ook downloaden.

Boekje 'Minder alcohol drinken' - tips voor een gezonde leefstijl

Zien drinken, doet drinken is het thema van de landelijke alcohol-campagne. Het doel van de campagne is om ouders en andere volwassenen bewust te maken van de invloed die zij met hun drinkgedrag hebben op de beeldvorming van alcohol en het latere drinkgedrag van kinderen.

Kinderen leren al jong op welke manier hun ouders omgaan met alcohol. Vanaf het vierde jaar merken ze dat het gedrag van hun ouders verandert nadat ze hebben gedronken. Vanaf hun zesde jaar hebben kinderen positieve verwachtingen over de effecten van alcohol. Dat betekent dat veel kinderen die hun ouders zien drinken, positiever gaan denken over alcohol dan kinderen die hun ouders niet zien drinken. Dit vergroot de kans dat deze kinderen op jonge leeftijd gaan drinken en later te veel gaan drinken. Kortom: zien drinken, doet drinken.

Zien drinken, doet drinken Ben jij je bewust van de invloed die je hebt op het alcoholgebruik van je kind?

Kijk hier de informatiebijeenkomst ‘Zien drinken doet drinken’ nog eens terug.

Over de rol van voorbeeldgedrag in de opvoeding. Speciaal voor ouders met een kind in groep 7-8 is er een online informatiebijeenkomst Acteurs spelen scenes afgewisseld met interessante theorie. Ouders krijgen uitleg en tips om met hun toekomstige puber om te gaan.

STELLINGEN

Als ouder heb je een hele belangrijke rol in hoe je kind omgaat met alcohol. Je hoort hier verschillende meningen over. Wat is jouw mening en ligt dat in lijn met wat de onderzoeken laten zien? 

We zetten we ons in om ouders goed te informeren en bewust te maken van de invloed die zij hebben op het alcoholgedrag van hun kinderen. De werkgroep heeft een aantal stellingen bedacht om het onderwerp alcohol bespreekbaar te maken. We zijn benieuwd naar jouw mening! 

#1 Mijn kind alcohol verbieden voor zijn 18e, zorgt ervoor dat hij juist gaat drinken want het is spannend.
 
#2 Regels stellen heeft geen zin, mijn kind gaat toch wel drinken.
 
#3 Ik kan thuis mijn kind het beste laten kennis maken met alcohol om hem voor te bereiden op het moment dat hij mag drinken.
 
#4 Ik vind het geen probleem als 12-jarigen alcoholvrije Radlers drinken.
 
#5 Wanneer ik drink, kan ik mijn kind niet verbieden om te gaan drinken.
 
Lees hier wat de mening is van deskundigen over de stellingen
 
 

Wat doen we in de regio Vechtdal aan bewustwording van alcoholgebruik?

De gemeente Ommen en gemeente Hardenberg organiseren samen met politie, Samen Doen Teams, jongerenwerkers van De Stuw, Tactus en Vitaal Vechtdal in de regio activiteiten, zoals voorlichting op scholen, sportclubs en buurthuizen, om het gebruik van alcohol bij verschillende doelgroepen te verminderen. Voorkomen van alcoholschade, voorbeeldgedrag in de opvoeding en niet drinken onder de 16 zijn de belangrijkste aandachtspunten.

Om het middelengebruik van jongeren in de gemeente Hardenberg omlaag te brengen, is de gemeente Hardenberg enige tijd geleden gestart met het IJslands preventiemodel. Uitgangspunt van het IJslands preventiemodel is zorgen voor een veilige en gezonde leefomgeving voor jongeren.Hardenberg doet mee aan de pilot samen met nog 5 andere gemeenten. De pilot wordt uitgevoerd in Dedemsvaart.

Meer informatie over dit onderwerp? Lees ook:

Tactus Verslavingszorg. Regionaal contactpersoon Alex Govers, preventiemedewerker - a.govers@tactus.nl
IJslands Preventiemodel - Factsheet Dedemsvaart, Hardenberg.nl
Nederlandse tieners drinken veel en dat komst waarschijnlijk door hun ouders, NOS.
Zien drinken doet drinken
HelderOpvoeden. Alcohol, drugs, roken, gamen - tips voor ouders.
Online training: Minderen met drinken
Trimbos instituut doet onderzoek naar alcoholgebruik, ondersteunt en adviseert bij alcoholpreventie en informeert via websites en bijeenkomsten.
Alcoholinfo (onderdeel van Trimbos)
STAP instituut voor alcoholbeleid
 

 

Vitaal Vechtdal-campagne: Gewoonte doorbreken

Voor de 4e keer heeft Vitaal Vechtdal een campagne over Bewust alcohol gebruik. Deelnemers dagen zichzelf uit om 30 dagen geen alcohol te drinken. Je kunt alleen of in groepsverband meedoen. Vitaal Vechtdal stimuleert de aktie bij de inwoners in het Vechtdal, met een focus op de oudere doelgroep van 55+ en werkgevers & werknemers.

Waarom meedoen?

Is alcohol drinken voor u een gewoonte geworden? En wilt u weten hoe u zich voelt zonder alcohol? Drink dan eens een maand niet. U kunt erdoor afvallenfitter worden en beter slapen.

Dit levert geen alcohol drinken u op:

Alcohol

Aanmelden

Meld u zich aan om mee te doen met de IkPas-campagne. U krijgt steun en tips per e-mail. De nieuwe campagne start in het nieuwe jaar, januari 2024. Vitaal Vechtdal stimuleert de actie in regio Vechtdal. Doe ook mee. U kunt zich hier aanmelden.

Meer weten over de voordelen van minderen of stoppen met alcohol? Kijk naar de Thuisarts-film Minder drank of lees meer informatie.

Wat doet alcohol voor je gezondheid? 

Fitter, slanker en gezonder na een maand zonder alcohol
Wat doet alcohol voor je lever? Dr. Ted van Essen vertelt over het effect van alcohol op je lever.
Hoewel bijna twee derde van de inwoners van Hardenberg genoeg beweegt, kampt meer dan de helft wel met overgewicht. 1 op de 5 mensen drinkt overmatig alcohol. Dat blijkt uit de gezondheidsmonitor van de GGD IJsselland.

Lees hier het artikel "Gewoon gezellig een glaasje, toch?'