Vitaal Vechtdal

15 maart 2024 16:2

Stoppen met roken

Hallo! Denk je ook aan stoppen met roken? Uit onderzoek blijkt dat 80% van alle rokers in Nederland graag wil stoppen met roken. Maar makkelijk is dat niet. Vitaal Vechtdal werkt samen met scholen, gemeenten, werkgevers, huisartsen en zorgverleners om aandacht te vragen voor stoppen met roken.

Cursus 'Ik stop ermee'

Wil je ook stoppen met roken? Meld je dan aan voor de eerstvolgende cursus. Je hebt niets te verliezen en veel te winnen! 

Cursusdata 2024

De aanvang is om 18:00 uur en de cursus duurt tot 22:30 uur. De bijeenkomst is gratis voor inwoners en werknemers in het Vechtdal.

Opzet van de cursus

De cursus 'Ik stop ermee' is eenmalig en duurt ongeveer vier uur, waarin je leert hoe je kunt stoppen zonder gewichtstoename, trucjes of hulpmiddelen. Alle raadsels rondom het roken worden ontrafeld, waardoor het stoppen je erg gemakkelijk wordt gemaakt. 

De cursus is als volgt opgebouwd:

  1. Waarom rook je (nou echt)?
  2. Waarom is stoppen zo ingewikkeld (fysiek en mentaal)?
  3. Hoe niet te stoppen (o.a. minderen, vervangen, eten, medicijnen en twijfel).
  4. Hoe wél te stoppen en wat je precies kunt verwachten nadat je gestopt bent.

Rookpauze

Tijdens de workshop worden er korte rookpauzes ingelast. Het doorroken tijdens de bijeenkomst is een cruciaal onderdeel van de workshop, omdat nieuwe inzichten alleen blijvend worden aangenomen als je ze zelf ‘gevoeld’ hebt. Na de workshop rookt iedereen zijn laatste sigaret en ontvang je een samenvatting van de cursus.

Voor wie is de cursus?

Voor alle rokende inwoners en werknemers in het Vechtdal, alle gelegenheids- en niet-verslaafde rokers, sigaren- én pijprokers. 

Aanmelden

Met onderstaand formulier kun je je alvast aanmelden voor één van de bijeenkomsten in 2024. 

Aanmelden voor de cursus 'Ik stop ermee'

Extra motivatie en hulp

Meeroken

Een extra motivatie om te stoppen is het onzichtbare gevaar met grote gevolgen, voor 'meeroken' door kinderen en andere mensen in je directe omgeving. Bekijk ook het filmpje onderaan deze pagina.

Geld besparen

Stoppen met roken is niet alleen gezond. Je kunt ook veel geld besparen. Bereken wat jij kan besparen en zie direct welke beloningen je jezelf cadeau kunt doen.

Hulp en begeleiding door huisarts

Je kunt bij jouw huisarts of praktijkondersteuner terecht voor hulp en begeleiding bij het stoppen met roken. Maak hiervoor een afspraak bij de huisarts of praktijkondersteuner. De praktische tips op deze pagina kunnen je helpen bij jouw stoppoging. En lees de tips van voormalige rokers in dit kleine boekje. Dit boekje is ook gratis verkrijgbaar bij jouw huisarts.

Cursus voor werknemers

Er is een cursus ‘Stoppen met roken op de werkvloer’ ontwikkeld voor bedrijven. Het stoppen in groepsverband is vaak erg positief door de ondersteuning van medestoppers en begeleiding. Heeft u als werkgever interesse in de cursus? Stuur ons een mail en we informeren u graag verder over de mogelijkheden.

Privacy

Tot twee jaar na de cursus ontvang je als ex-roker (als je dit wilt) gemiddeld om de drie maanden een e-mail met daarin informatie over hoe je je nu voelt en welk risico’s bij deze fase horen. Jouw naam en e-mailadres adres zal daaarom één keer worden gedeeld met de trainer van de cursus ‘Ik Stop ermee’. De trainer kan dan het cursusmateriaal sturen en  nazorg geven. Als je dit niet wilt, kun je je altijd direct uitschrijven.

Tips en ervaringen van voormalige rokers

Roken
Clara stopte met roken dankzij de cursus
“Al tijdens de cursus begreep ik niet meer waarom ik al die jaren gerookt had”. Klara rookte een pakje per dag en dacht dat het roken haar ontspannen maakte. Maar het tegendeel was waar. Ze voelt zich zoveel beter nu. “Sinds ik gestopt ben ervaar ik meer innerlijke rust. Het roken hield me echt bij alle gezonde keuzes weg!” Lees haar hele verhaal.

Stoppen met roken? Tips van voormalige rokers

Herma en Ria vertellen hoe ze na 40 jaar roken besloten te stoppen na de cursus ‘Ik stop ermee’
Stopcoach app stoppen met roken. Een digitale Stopcoach geeft 12 weken lang advies over stoppen met roken.
Quiddy is een app voor jongvolwassenen tussen de 16 en 25 jaar die willen stoppen met roken.
Met Stoptober stop je nooit alleen. Je krijgt tips en steun via de gratis Stoptober-app, je kan ervaringen lezen en zelf delen
Cursussen van Stichting ik stop ermee. U kunt de cursus online volgen of deelnemen op locatie in heel Nederland.

Meeroken

Als ouders doe je alles voor de gezondheid van je kind. Maar sta je ook stil bij de gevolgen van meeroken? Bekijk onderstaande video en kijk wat jij kunt doen.