Vitaal Vechtdal

16 mei 2023 14:50

Stoppen met roken

Hallo! Denk je ook aan stoppen met roken? Uit onderzoek blijkt dat 80% van alle rokers in Nederland graag wil stoppen met roken. Maar makkelijk is dat niet. Vitaal Vechtdal werkt samen met scholen, gemeenten, werkgevers, huisartsen en zorgverleners om aandacht te vragen voor stoppen met roken. Doe je ook mee met Stoptober in het Vechtdal?

Roken

Klara stopte met roken dankzij cursus ‘Ik stop ermee’

“Al tijdens de cursus begreep ik niet meer waarom ik al die jaren gerookt had”. Klara rookte een pakje per dag en dacht dat het roken haar ontspannen maakte, maar het tegendeel was waar. Lees verder

Cursus 'IK STOP ERMEE' - 2 OKTOBER 2023

Op maandag 2 oktober 2023 van 18:00 uur - 22:30 uur organiseert Vitaal Vechtdal opnieuw de gratis cursus ‘Ik stop ermee’ voor inwoners en werknemers in het Vechtdal. Dit keer vindt de cursus in OMMEN plaats: De Carrousel (Theaterzaal), Van Reeuwijkstraat 5, 7731 EH Ommen. Je hebt niets te verliezen en veel te winnen. Meld je voor de cursus aan met het onderstaande aanmeldformulier. 

Bereken wat jij kan besparen

Je kunt geld besparen als je stopt met roken. Bereken wat jij kan besparen en zie direct welke beloningen je jezelf cadeau kunt doen. Stop je ook?

AANMELDEN VOOR IK STOP ERMEE - 2 OKTOBER 2023

De bevestiging van jouw aanmelding sturen we naar je mailadres (kijk ook eventueel in je ongewenste email-box).

Lees hier alles over de opzet van de cursus

De cursus 'Ik stop ermee' is eenmalig en duurt ongeveer vier uur, waarin je leert hoe je kunt stoppen zonder gewichtstoename, trucjes of hulpmiddelen. Alle raadsels rondom het roken worden ontrafeld, waardoor het stoppen je erg gemakkelijk wordt gemaakt. 

De cursus is als volgt opgebouwd:
1. Waarom rook je (nou echt)?
2. Waarom is stoppen zo ingewikkeld (fysiek en mentaal)?
3. Hoe niet te stoppen (o.a. minderen, vervangen, eten, medicijnen en twijfel).
4. Hoe wél te stoppen en wat je precies kunt verwachten nadat je gestopt bent.

Rookpauze
Tijdens de workshop worden er korte rookpauzes ingelast. Het doorroken tijdens de bijeenkomst is een cruciaal onderdeel van de workshop, omdat nieuwe inzichten alleen blijvend worden aangenomen als je ze zelf ‘gevoeld’ hebt. Na de workshop rookt iedereen zijn laatste sigaret en ontvang je een samenvatting van de cursus 

Voor wie is de cursus?
Voor alle rokende inwoners en werknemers in het Vechtdal, alle gelegenheids- en niet-verslaafde rokers, sigaren- én pijprokers. 

Nazorg
Je kunt bij jouw huisarts of praktijkondersteuner terecht voor hulp en begeleiding bij het stoppen met roken. Maak hiervoor een afspraak bij de huisarts! Jouw huisarts helpt je graag. Praktische tips die je kunnen helpen bij jouw stoppoging zijn te lezen op deze pagina. Of lees de tips van voormalige rokers in dit kleine boekje. Ook gratis verkrijgbaar bij jouw huisarts.

Privacy
Tot twee jaar na de cursus ontvang je als ex-roker (als je dit wilt) gemiddeld om de drie maanden een email met daarin informatie over hoe je je nu voelt en welk risico’s bij deze fasehoren. Jouw naam en emailadres adres zal om die reden eenmalig worden gedeeld met de trainer van de cursus ‘Ik Stop Ermee’ om het cursusmateriaal te kunnen sturen en nazorg te bieden. Indien je dit niet wilt, kun je je altijd direct uitschrijven.

Locatie en tijd
De cursus vindt plaats in De Carrousel, Van Reeuwijkstraat 5 in Ommen.
Aanvang 18:00 uur en duurt tot 22:30 uur.

Aanmelden
Je hebt niets te verliezen en veel te winnen. De bijeenkomst is gratis voor inwoners en werknemers in het Vechtdal. Meld je aan met het bovenstaande aanmeldformulier. 

Mocht je na aanmelding toch niet de training willen volgen, wil je dit de organisatie zo snel mogelijk laten weten? Zo houden wij een juiste deelnemerslijst. Veel dank hiervoor. 

Boekje met Tips van voormalige rokers

De beste tips van voormalige rokers: wat te doen op de moeilijke momenten tijdens je stoppoging.

Stoppen met roken? Tips van voormalige rokers

Herma en Ria vertellen hoe ze na 40 jaar roken besloten te stoppen na de cursus ‘Ik stop ermee’

Extra motivatie

Een extra motivatie om te stoppen is het onzichtbare gevaar met grote gevolgen, voor 'meeroken' door kinderen (en andere mensen in je directe omgeving).

QuitNow! is een prima hulpmiddel bij het stoppen met roken inclusief een community en mijlpalen.
Stopstone, een app die jongeren ondersteunt bij hun poging te stoppen met roken. Stopstone helpt en motiveert om de poging vol te houden. De app is met input van jongeren zelf ontwikkeld en draait om het vasthouden van de motivatie om gestopt te blijven.
Online Trimbos-training Stoppen met Roken
Met Stoptober stop je nooit alleen. Je krijgt tips en steun via de gratis Stoptober-app, je kan ervaringen lezen en zelf delen
Stoptober - de app
Deze app is een maatje voor mensen die willen stoppen met roken. De app biedt ondersteuning tijdens het stoppen-met-roken proces.
Cursussen van Stichting ik stop ermee. U kunt de cursus online volgen of deelnemen op locatie in heel Nederland. Deelnemen aan deze cursus kost €100 en kunt u terugkrijgen van een groot aantal zorgverzekeraars.

Lees hier de ervaring van eerdere deelnemers

Nooit meer zin in een sigaret na de cursus Ik stop ermee
Ruim 220 mensen doen mee aan Stoptober
Vanaf nu zijn er 260 niet-rokers erbij!
Roken

Heel Vechtdal stopt met roken!

Met de nodige scepsis schuift verslaggever Janske Mollen van de Stentor aan bij de workshop 'Ik stop ermee', in oktober 2018. Samen met 100 andere inwoners volgt zij de cursus. Lees het artikel.

Dag verslaving!

Wilt u eigenlijk wel stoppen met roken maar weet u niet zo goed waar te beginnen? Maak een afspraak met uw huisarts of praktijkondersteuner voor hulp. Zij bieden ondersteuning en begeleiding bij het stoppen met roken.

 

Voor werknemers

Er is een cursus ‘Stoppen met roken op de werkvloer’ ontwikkeld voor bedrijven. Het stoppen in groepsverband is vaak erg positief door de ondersteuning van medestoppers en begeleiding. Heeft u als werkgever interesse in de cursus? Stuur ons een mail en we informeren u graag verder over de mogelijkheden. 

 

Roken

Doe je mond maar open…

Nieuw dit jaar is de actie van tandartsen om mee te doen. Daan Rijnvis vertelt waarom hij het belangrijk vindt om mee te doen.