Gezond eten hoeft helemaal niet moeilijk te zijn

Paula Buit

1 november 2017 15:36

Eten is lekker en gezellig. Maar wat is nou eigenlijk gezond eten?

Gelukkig vinden veel mensen gezond eten belangrijk. Want u heeft het nodig om gezond te blijven. Of sneller beter te worden als u ziek bent. Ook weten we, dat, met goed eten, de kans op ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten wordt verkleind. Dat het niet ingewikkeld of duur hoeft te zijn, laat het Voedingscentrum zien met de Schijf van Vijf. Wil je stamppot eten, Oosters of vegetarisch? Wie de Schijf van Vijf gebruikt, krijgt alles binnen om gezond te leven. Plus alle vitamines en mineralen om fit voor de dag te komen.

Minder zout eten

85% van de Nederlanders krijgt te veel zout binnen. En dat gaat ongemerkt. Zout zit namelijk in veel alledaagse producten. Te zout eten is slecht voor je nieren. 

Voeding

Daarom daagt de Nierstichting je uit om twee weken lang zoutbewust te eten en producten te vermijden waar te veel zout in zit.  Meedoen heel eenvoudig. Spreek met jezelf af dat je meedoet. Download vervolgens het Magazine. Kook en eet 14 dagen zoutbewust en je zult merken dat je gewend raakt aan pure smaken.

 

Zorg dat u niet te veel suiker binnen krijgt

 Iedereen is het wel erover eens dat we te veel suiker eten. Maar overgewicht wordt niet veroorzaakt door alléén suiker. We bewegen te weinig. Eten en drinken te weinig gezonde voeding. Tip: begin eens om bij het eten gewoon water te drinken.

Voeding

Recept van de Maand

Gezond en goedkoop koken met een budget van € 2,00 per persoon? Met weinig geld is het niet altijd makkelijk om gezonde maaltijden te maken. Toch kan het. Studenten van het Alfa-college Hardenberg komen iedere maand met een gezonde maaltijd. Deze recepten worden ingezet voor de voedselbankpakketten en minima van Hardenberg. Bekijk alle recepten.

 

Sportief afslanken

Niet gelukkig met uw gewicht, gezondheid en leefstijl? Ga dan aan de slag met het beweegprogramma ‘Sportief Afslanken’. Gedurende een jaar werkt u samen met een fysiotherapeut, diëtist en leefstijlcoach aan het bereiken van een gezond gewicht en dito leefstijl. Ervaringen uit eerder gestarte groepen leren dat deze aanpak als bijzonder motiverend en effectief wordt ervaren. Lees verder

Voeding

Etenstijd!

Bijna alle kinderen houden van patat en appelmoes, koek, snoep en limonade. Ook weten bijna alle kinderen dat het niet gezond is om alleen maar zulke dingen te eten en te drinken. Maar waarom dan? In Etenstijd over voeding leggen twee dokters op een leuke manier uit wat gezond en ongezond is. Hoe het komt dat mensen dik worden. Hoe het komt dat sommige mensen te weinig voedingsstoffen binnen krijgen. Hoe het komt dat mensen soms ziek worden doordat ze niet goed eten. En.....wat je er zelf aan kunt doen om gezond te blijven.

 

Als ouder kunt u uw kind helpen om de vele verleidingen zoals koek, snoep of cola te weerstaan of stimuleren om meer te bewegen. Wat en hoe je dat kunt doen, vindt u bijvoorbeeld op deze website.
Een lifestyle reality check voor jongeren
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil een waardevolle bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van elke Nederlander. Een inspirerende site met praktische receptenboekjes,
Bijna iedereen (85%) in Nederland eet te veel zout. Jij waarschijnlijk ook. Dit is slecht voor je nieren. De Zoutmeter ontwikkelt door de Nierstichting laat zien hoeveel zout jij eet.