Gezond eten hoeft helemaal niet moeilijk te zijn

Vitaal Vechtdal

4 mei 2023 9:22

Eten is lekker en gezellig. Maar wat is nou eigenlijk gezond eten? 

Gelukkig vinden veel mensen gezond eten belangrijk. Want u heeft het nodig om gezond te blijven. Of sneller beter te worden als u ziek bent. Ook weten we, dat, met goed eten, de kans op ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten wordt verkleind. Dat het niet ingewikkeld of duur hoeft te zijn, laat het Voedingscentrum zien met de Schijf van Vijf. Wil je stamppot eten, Oosters of vegetarisch? Wie de Schijf van Vijf gebruikt, krijgt alles binnen om gezond te leven. Plus alle vitamines en mineralen om fit voor de dag te komen.

De suiker challenge - 5 tot en met 11 juni 2023

7 dagen zonder toegevoegde suikers

Iedereen is het wel erover eens dat we te veel suiker eten. Maar overgewicht wordt niet veroorzaakt door alléén suiker. We bewegen te weinig. Eten en drinken te weinig gezonde voeding. Tip: begin eens om bij het eten gewoon water te drinken.

Iedere dag krijgen volwassenen gemiddeld zo’n 30 procent te veel vrije suikers binnen. Kinderen zelfs 80 procent. Het zit vaak ‘verstopt’ in een groot deel van de producten die we dagelijks eten en drinken. Je vraagt je vast af hoe het kan dat je zoveel suikers binnenkrijgt. Nou, het antwoord is simpel. In heel veel onverwachte producten zit suiker verstopt. In brood, sausjes, vleeswaren en sommige groenten uit blik.

Reden genoeg om het eens een week rustig aan te doen, nietwaar? Een week lang eten en drinken zonder toegevoegde suikers. Dat is het doel van de Nationale Suiker Challenge van 5 tot en met 11 juni 2023. Meedoen is goed voor je gezondheid en verrassend lekker. Doe mee en ontvang het boeiende magazine met informatie, tips en heerlijke recepten zonder toegevoegde suikers.

Voeding

Eetwissel

Laat je niet gek maken! Grote veranderingen hou je moeilijk vol, zet daarom kleine stapjes richting een leven met meer gezondheid. Met een Eetwissel maak je een stapje naar een gezondere leefstijl, binnen wat je nu al eet of drinkt. Bijvoorbeeld een keer een volkorenbroodje nemen in plaats van een wit bolletje. Iedereen kiest zijn eigen wissel, en dat kan elke dag opnieuw!

Informatieboekje met praktische voedingstips

In dit boekje lees je meer over hoe je met kleine veranderingen gezonder kunt eten. Tips die weinig moeite kosten en die jou eenvoudig gezonder kunnen laten eten . Het zijn de keuzes die je elke dag maakt die bepalen hoe gezond je eet. En hoe fit en energiek je je voelt. Wil jij je eetgewoontes veranderen? Probeer dan onze praktische voedingstips die diëtisten samen met Vitaal Vechtdal heeft opgesteld. Eet smakelijk! 

Boekje 'Gezond eten' met praktische voedingstips

Voeding

Recept van de Maand

Gezond en goedkoop koken met een budget van € 2,00 per persoon? Met weinig geld is het niet altijd makkelijk om gezonde maaltijden te maken. Toch kan het. Studenten van het Alfa-college Hardenberg komen iedere maand met een gezonde maaltijd. Deze recepten worden ingezet voor de voedselbankpakketten en minima van Hardenberg. Bekijk alle recepten.

 

Voeding

Kies bewust je koek-tussendoortje 

Wist je dat er in Nederland jaarlijks zo’n 100 miljoen ontbijtkoeken worden verkocht? Dat zijn er gemiddeld zes per persoon! Dat deze koek zo populair is, komt deels omdat hij op bijna ieder moment van de dag gegeten wordt. Niet alleen als tussendoortje schuiven veel mensen dagelijks een plakje met boter naar binnen; ook bij het ontbijt is ontbijtkoek een echte favoriet.

Om zelf een gezonde(re) keuze te kunnen maken voor een ‘koek’ tussendoortje, is  >> deze lijst – samengesteld door het Diabetesfonds - met de hoeveelheid suiker in een koek erg handig. Happen maar!

Diabetes en voeding

Jolande Winters (Diëtisten Groep Nederland) gaf een lezing over Diabetes en Voeding. Zij gaf ons tips en weetjes over suiker en koolhydraten. Jeroen Flim (Bas van de Goor Foundation) sprak over Sportief bewegen met Diabetes. Meedoen met de Vitaal Vechtdal Challenge in het Vechtdal? Kijk dan hier

Circa één miljoen Nederlands heeft diabetes: 10% daarvan heeft type 1, 90% heeft type 2. Type 2 is vaak een gevolg van overgewicht, de optelsom van eetgewoonten en te weinig bewegen. Gezonde voeding en bewegen kunnen de kwaliteit van leven van mensen sterk verbeteren.  

Minder zout eten

85% van de Nederlanders krijgt te veel zout binnen. En dat gaat ongemerkt. Zout zit namelijk in veel alledaagse producten. Te zout eten is slecht voor je nieren. 

Voeding

Alledaagse producten zoals kaas, vleeswaren en bewerkt vlees bevatten meer zout dan je denkt. Zo krijg je zonder dat je het doorhebt meer zout binnen dan goed voor je is.  Goed of zout? Hoe zoutbewust ben jij? Doe de quiz. 

Gelukkig zijn er genoeg gezonde én eenvoudige alternatieven! Download hier Lekker Gezond. Een magazine boordevol tips en lekkere recepten.

 

Voeding

Etenstijd!

Bijna alle kinderen houden van patat en appelmoes, koek, snoep en limonade. Ook weten bijna alle kinderen dat het niet gezond is om alleen maar zulke dingen te eten en te drinken. Maar waarom dan? In Etenstijd over voeding leggen twee dokters op een leuke manier uit wat gezond en ongezond is. Hoe het komt dat mensen dik worden. Hoe het komt dat sommige mensen te weinig voedingsstoffen binnen krijgen. Hoe het komt dat mensen soms ziek worden doordat ze niet goed eten. En.....wat je er zelf aan kunt doen om gezond te blijven.

 

Alles over diabetes, onderzoek over diabetes, minder suiker en gezond eten
Een lifestyle reality check voor jongeren
Bijna iedereen (85%) in Nederland eet te veel zout. Jij waarschijnlijk ook. Dit is slecht voor je nieren. De Zoutmeter ontwikkelt door de Nierstichting laat zien hoeveel zout jij eet.