Gezond eten hoeft helemaal niet moeilijk te zijn

Vitaal Vechtdal

17 januari 2024 9:45

Eten is lekker en gezellig. Maar wat is nou eigenlijk gezond eten? 

Gelukkig vinden veel mensen gezond eten belangrijk, want je hebt het nodig om gezond te blijven. Of om sneller beter te worden als je ziek bent. En met goed eten is de kans op ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten, kleiner. Dat het niet ingewikkeld of duur hoeft te zijn, laat het Voedingscentrum zien met de Schijf van Vijf. Wil je stamppot eten, Oosters of vegetarisch? Wie de Schijf van Vijf gebruikt, krijgt alles binnen om gezond te leven. Plus alle vitamines en mineralen om fit voor de dag te komen.

Voeding

Eetwissel

Laat je niet gek maken! Grote veranderingen hou je moeilijk vol, zet daarom kleine stapjes richting een leven met meer gezondheid. Met een Eetwissel maak je een stapje naar een gezondere leefstijl, binnen wat je nu al eet of drinkt. Bijvoorbeeld een keer een volkorenbroodje nemen in plaats van een wit bolletje. Iedereen kiest zijn eigen wissel, en dat kan elke dag opnieuw!

Informatieboekje met praktische voedingstips

In dit boekje lees je meer over hoe je met kleine veranderingen gezonder kunt eten. Tips die weinig moeite kosten en die jou eenvoudig gezonder kunnen laten eten. Het zijn de keuzes die je elke dag maakt die bepalen hoe gezond je eet. En hoe fit en energiek je je voelt. Wil jij je eetgewoontes veranderen? Probeer dan onze praktische voedingstips die diëtisten samen met Vitaal Vechtdal hebben opgesteld. Eet smakelijk! 

Boekje 'Gezond eten' met praktische voedingstips

Recept van de Maand

Gezond én goedkoop koken is niet altijd makkelijk. Toch kan het. Studenten van het Alfa-college Hardenberg maken iedere maand een recepte voor een gezonde en goedkope maaltijd. Bekijk alle recepten en probeer ze uit. Op de website van het Voedingscentrum staan ook goedkope en lekkere recepten en andere tips om te besparen.

Voeding

Kies bewust je koek-tussendoortje 

Wist je dat er in Nederland jaarlijks zo’n 100 miljoen ontbijtkoeken worden verkocht? Dat zijn er gemiddeld zes per persoon! Dat deze koek zo populair is, komt deels omdat hij op bijna ieder moment van de dag gegeten wordt. Niet alleen als tussendoortje schuiven veel mensen dagelijks een plakje met boter naar binnen; ook bij het ontbijt is ontbijtkoek een echte favoriet.

Om zelf een gezonde(re) keuze te kunnen maken voor een ‘koek’ tussendoortje, is deze lijst samengesteld door het Diabetesfonds, met de hoeveelheid suiker in een koek erg handig. Happen maar!

Diabetes en voeding

Op de site van Diabetesfonds vind je heel veel tips en weetjes over suiker en koolhydraten. Zo vind je er tips over gezonde tussendoortjes en lees je hoe je minder suiker kunt eten.

Circa één miljoen Nederlands heeft diabetes: 10% daarvan heeft type 1, 90% heeft type 2. Type 2 is vaak een gevolg van overgewicht, de optelsom van eetgewoonten en te weinig bewegen. Gezonde voeding en bewegen kunnen de kwaliteit van leven van mensen sterk verbeteren.  

Minder zout eten

Te zout eten is slecht voor je nieren. 85% van de Nederlanders krijgt te veel zout binnen en dat gaat ongemerkt. Zout zit namelijk in veel alledaagse producten, zoals kaas, vleeswaren en bewerkt vlees. Zo krijg je zonder dat je het doorhebt meer zout binnen dan goed voor je is. Goed of zout? Hoe zoutbewust ben jij? Doe de quiz. 

Gelukkig zijn er genoeg gezonde én eenvoudige alternatieven. Op de website van de Nierstichting lees je heel veel tips en vind je lekkere en gezonde recepten. 

Voeding

Etenstijd!

Bijna alle kinderen houden van patat, koek, snoep en limonade. Hoe ga je hier als ouder mee om? Wat zijn gezonde tussendoortjes en maaltijden voor je kind en hoe voorkom je strijd aan tafel? Op de site van het Voedingscentrum vind je handige tips en ideeën, gezonde tussendoortjes en nog veel meer.
 
Alles over diabetes, minder suiker en gezonder eten.
Lifestyle Reality Check voor jongeren: Hoe gezond leef jij?
Veel mensen eten te veel zout. Dat is slecht voor je nieren. Hoeveel zout eet jij?
Eetweetjes van het Voedingscentrum