(Zorg)Professionals

Webstores Beheerder

21 november 2017 9:36

Vitaal Vechtdal stimuleert samenwerking en vernieuwing in de zorg

Er zijn veel partijen met de zorg bezig: ziekenhuizen, huisartsen, fysiotherapeuten, gemeenten, thuiszorgorganisaties en zorgverzekeraars om er maar een paar te noemen. Stuk voor stuk professionele organisaties die hun eigen specialisme hebben. Mensen die zorg nodig hebben, krijgen vaak met een aantal van deze organisaties te maken. En dan is het fijn als ze onderling goed samenwerken. Daaraan wordt gewerkt binnen Vitaal Vechtdal. Het welzijn van de inwoners van het Vechtdal en hun belangen, van jong tot oud, is het startpunt van samenwerking.

Kennis bundelen

Vitaal Vechtdal zorgt dat initiatieven van de grond komen en dat er samenwerkingsverbanden ontstaan. Er zijn regelmatig bijeenkomsten van mensen die in de zorg werken. Ze leren elkaar (beter) kennen, wisselen ervaringen uit en bespreken wat er in de zorgketen beter kan. 

Zorgketen

De zorgketen krijgt veel aandacht. Die moet goed geregeld zijn en daar zijn verschillende partijen voor nodig, zoals het ziekenhuis en de wijkverpleging. Hoe organiseer je bijvoorbeeld langdurige wondzorg. Ook met de zorg voor kwetsbare ouderen is Vitaal Vechtdal bezig. We helpen organisaties om samen die kwetsbaarheid te verkleinen. Daar speelt de huisarts een rol bij, maar ook de oudere zelf, het sociaal team, de wijkverpleging en vrijwilligers. 

Gespecialiseerde zorg voor complexe wonden

Voorbeeld van vernieuwing in de keten: Wondexpertisecentrum Coevorden. De meeste wonden genezen vaak vanzelf. Soms is dat niet het geval. In dat geval spreken we van een complexe wond, zoals een diabetische voet of doorligwond. Complexe wonden hebben voor patiĆ«nten vaak een grote impact op het functioneren door de pijn, slapeloosheid of beperking van de mobiliteit. Voor de behandeling van een complexe wond kan uw (huis)arts u nu doorverwijzen naar het Wondexpertisecentrum. De verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in wondzorg, werken nauw samen met huisartsen, thuiszorgorganisaties en verpleeghuizen in de regio om de juiste wondbehandeling te kunnen geven. Deze samenwerking in de keten past heel goed binnen de visie van Vitaal Vechtdal. Bij positieve resultaten zal er ook een wondexpertisecentrum in Hardenberg worden geopend.

Heeft u vragen?

Voor meer informatie over 'Wondzorg' kunt u contact opnemen met Fons Gosewisch, projectleider. E-mail: f.gosewisch@sxb.nl, telefoon 0523 276881. Algemene vragen kunt u mailen naar info@vitaalvechtdal.nl

 

 

Word gratis lid van de Vitaal Vechtdal community!