Vitaal Vechtdal

25 juli 2024 11:38

Vitaal Vechtdal

Je leven meer gezondheid geven

Hoe je met vele kleine stappen al een groot verschil kan maken

Goed in je vel zitten: wie wil dat nu niet? Maar hoe pak je dat aan? Begin met kleine stappen is ons advies. Ga wandelen in de bossen. Wissel de chips eens om voor groentesnacks. Praat eens met die goede vriend van je. Zo zijn er heel veel momenten dat je gezond bezig bent.

Gezondheid is meer dan een gezond lichaam

Gezondheid is ook vrienden hebben, een doel hebben in het leven, energie hebben, jezelf accepteren, genieten etc. Als je zo kijkt, kan iemand met een ziekte dus ook heel gezond zijn. Deze manier van kijken noemen we Positieve Gezondheid. Hierbij kijk je niet alleen naar problemen, maar vooral ook naar wat voor iemand belangrijk is, waar de mogelijkheden liggen en waar hij/zij blij van wordt. 

Inwoners

Vitaal Vechtdal is er voor iedereen in het Vechtdal, jong en iets ouder. Samen met onze partners stimuleren we gezonde keuzes. Dat doen we omdat een gezondere keuze helpt bij vitaler worden en blijven. Met de video willen we mensen inspireren om meer kleine, gezonde momenten in hun dagelijks leven op te nemen. 

Dieger ten Berge, programmamanager Vitaal Vechtdal: “We spelen met deze video in op het herkennen van de barrière die mensen ervaren om gezonder te gaan leven. Gezonder leven lijkt soms zo lastig en moeilijk. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Om mensen te helpen bij gezonde keuzes maken en het ook echt te gaan doen, zeggen we: doe het even. Met vele kleine stapjes kun je namelijk al een groot verschil maken. Door steeds met kleine stapjes iets te veranderen, gaan de mensen in het dagelijks leven echt beter in hun vel zitten”.

Het ontstaan van Vitaal Vechtdal

Vitaal Vechtdal is in 2012 bedacht door huisarts Paul Habets uit Ommen en toenmalig bestuurder Pauline Terwijn van het regionale Röpcke-Zweers ziekenhuis (nu Saxenburgh Medisch Centrum). Inmiddels is het uitgegroeid tot een beweging met veel activiteiten die bijdragen aan meer vitaliteit en gezondheid. De initiatiefnemers wilden dat het accent meer kwam te leggen op het voorkomen dat je ziek wordt. Hiermee werd de eerste bouwsteen voor een vitaler Vechtdal gelegd.

“Laat leefstijl geen geneeskunde worden, maar een onderdeel van het normale leven". Dat zegt Paul Habets, voorzitter Vitaal Vechtdal.

Een slim idee; uit het hart van het Vechtdal

Vitaal Vechtdal zet zich in voor een gezonde, actieve regio. Samen met huisartsen, gemeenten, onderwijs, werkgevers en zorgverleners stimuleren we mensen van jong tot oud om actief aandacht te besteden aan hun gezondheid. Dat doen we omdat een gezondere leefstijl helpt bij fit worden én blijven. Met als resultaat dat mensen minder gebruik hoeven maken van de zorg. 

Dat hoeft niemand alleen te doen, het is juist de bedoeling om het samen te doen met bijvoorbeeld de wijk, de school, het werk en ook de buren om elkaar te helpen, en een beetje voor elkaar te zorgen. 

Gezonde keuzes maken

Vertellen dat iets ongezond is, helpt niet. Mensen zullen zelf tot de conclusie moeten komen: 'Ik wil me fitter voelen' of 'Ik wil graag stoppen met roken'. Vitaal Vechtdal helpt bij het maken van gezonde keuzes. We helpen inwoners, werkgevers en professionals in de zorg. En maken ons sterk voor thema's zoals:

Inwoners
Van Vitaal Vechtdal Challenge, de stoppen met roken-training Ik stop ermee tot gezond recept van de maand of gezondheidsapps. Er zit vast iets voor je bij!

Werkgevers
Ken je onze ondernemersverhalen over Werk en Vitaliteit al? Of het dashboard Vitaliteit op de werkvloer? Ellen van der Vegte is onze contactpersoon voor organisaties in het Vechtdal.

Professionals
Maar liefst 48 organisaties verbonden zich aan de missie om overgewicht in onze regio te verminderen. Kijk hiervoor op Samen voor gezond gewicht in het Vechtdal.