Vitaal Vechtdal

9 februari 2023 8:38

Vitaal Vechtdal viert 10-jarig jubileum

Geïnteresseerd in het volledige verhaal van Erik Scherder en alle foto's? Het complete verslag van het jubileumfeest van Vitaal Vechtdal is hier te lezen op de website van Vitaal Vechtdal: vitaalvechtdal.nl/jubileumfeest

- PERSBERICHT -

Prof. Dr. Erik Scherder inspireert: “Doorbreek zitten en doe moeite!”

Vitaal Vechtdal zet zich al 10 jaar in voor een gezonde, actieve regio en dat werd op dinsdag 17 januari 2023 gevierd tijdens een inspirerende bijeenkomst in Theater De Voorveghter. Ruim 400 man zag hoe bevlogen sprekers onder leiding van dagvoorzitter Dieger ten Berge op het podium beeld gaven aan het thema van de middag: je leven meer gezondheid geven. Tijdens het afsluitende betoog van Prof. Dr. Erik Scherder hing iedereen aan zijn lippen.

Foto: Erik Scherder doet squats met het publiek

Erik Scherder is hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en hoogleraar bewegingswetenschappen. Of het publiek weet welke pandemie er al heerste voor de coronapandemie startte? De pandemie van bewegingsarmoede. Dagelijks sterven er 5,3 miljoen mensen aan een door zitten gerelateerde ziekte: diabetes type 2, overgewicht of hart- en vaatziekten.

Focus op preventie

En dat is precies waarom Huisarts Paul Habets Vitaal Vechtdal 10 jaar geleden mede heeft opgericht. “Ik zag in de praktijk het aantal mensen met een chronische ziekte pijlsnel stijgen. Als je wilt dat mensen gezonder gaan leven, ben je te laat met handelen als je ze pas in de praktijk ziet. Met de programma’s van Vitaal Vechtdal in het onderwijs, op werk, in vrije tijd en in de zorg, nodigen we mensen in het Vechtdal uit om gezonde keuzes te gaan maken voordat ze zorg nodig hebben.”
Bestuurslid Mariska de Groot (voorzitter Raad van Bestuur Saxenburgh Groep) vertelt dat Vitaal Vechtdal de komende jaren blijft focussen op die preventie. “We gaan nog meer focussen op het onderwijs. Bij de jeugd begint alles. Daarnaast moet in de spreekkamer het gespreksonderwerp veranderen. We beginnen bijvoorbeeld niet eerst over cholesterolremmers, maar vragen naar leefstijl van de patiënt.”

Foto vlnr: Paul Habets, Mariska de Groot en Dieger ten Berge

Beweeg elk half uur 3 minuten

Erik Scherder prijst Vitaal Vechtdal voor haar inzet, maar er is nog steeds veel werk aan de winkel. Het aantal mensen dat niet voldoet aan de beweegnorm is immers gelijk gebleven. En dat terwijl bewegen zo belangrijk is! Hoe voel jij je na een dag zitten? Moe? Logisch want na een dag zitten neemt de doorbloeding in je brein af. Door bewegen verbetert de doorbloeding direct. Is een uur sporten in de avond dan genoeg om een dag zitten op te vangen? Nee. Beweeg elk half uur 3 minuten én haal de beweegnorm van 30 minuten aan een stuk bewegen. Door moeite te doen bescherm je de hersenen.