Vitaal Vechtdal

10 maart 2021 11:14

Dit artikel gaat je niet overtuigen om te stoppen met roken, de cursus wel!

Herma en Ria vertellen hoe ze na 40 jaar roken besloten te stoppen na de cursus ‘Ik stop ermee’.

Wil je nu écht stoppen met roken? Doe dan mee met de cursus 'Ik stop ermee'. Op 31 mei 2021 vanaf 18:00 uur  start opnieuw de ruim 4-uur durende stoppen met roken-cursus . Deze cursus hielp al vele mensen bij het stoppen met roken. Zo ook Herma Kerkdijk en Ria Lennips. Herma: “Na 40 jaar gerookt te hebben ben ik tijdens de avond volledig overtuigd van de waanzin van het roken. Ik ben diezelfde avond gestopt en sindsdien kom ik de rookvrije periode vrijwel moeiteloos door.”

 

Dat roken slecht voor je is weet iedereen, maar waarom is ermee stoppen dan zo moeilijk? Praktijkverpleegkundige Ingrid Meinema begeleidt onder andere patiënten die willen stoppen met roken. Ze vertelt waarom stoppen zo moeilijk is: “Ten eerste is er de nicotineverslaving die ervoor zorgt dat je naar een sigaret verlangt. Ten tweede is roken vaak een gewoonte geworden en als er dan ook veel mensen in je omgeving roken, is het nog moeilijker om te stoppen.”

Foto: Karin Kleinherenbrink (Gemeente Hardenberg) en Roderik van den Bos (trainer Ik stop ermee).

Hoesten en piepende ademhaling

Ingrid vertelt wat roken met je lichaam doet: “Het is slecht voor je bloedvaten, voor je huid, voor je reuk en het kan longkanker en COPD (chronische longziekte) veroorzaken.” Ria Lennips is, na 37 jaar roken, nu 2 jaar gestopt. Ze vertelt waarom ze wilde stoppen: “Ik had veel last van een piepende ademhaling en hoestte veel. Ik hoopte dat niemand in de gaten had dat het van het roken kwam, maar zelf wist ik natuurlijk wel beter.” Ze kwam een advertentie over de cursus tegen en vertelde niemand, behalve haar gezin, dat ze ging.
 
Herma Kerkdijk volgde de cursus in 2019. “Ik hoor het wel aan dacht ik, zie wel hoe de avond loopt. Ik had niet echt de intentie om te stoppen. Toch ben ik gedurende de avond geheel overtuigd van de waanzin om te roken. Alle credits gaan daarbij naar cursusleider Roderik van den Bos. De laatste sigaret rookte ik die avond thuis om het hoofdstuk af te sluiten.” Ook voor Ria heeft de cursus een positieve draai gegeven aan het stoppen. “Ik vond de avond heel bijzonder, die ervaring zorgde ervoor dat ik er nog net wat meer voor kon gaan.”

“Ik was echt klaar met roken”

Wat gebeurt er met je lichaam als je stopt met roken? Ingrid vertelt: “Na 48 uur is de nicotine al uit je lichaam. Je conditie verbetert en ook de longfunctie en de bloedsomloop worden beter. Als je een jaar gestopt bent is het verhoogde risico op een hartinfarct gehalveerd, je handen, haren én adem ruiken frisser en ook verbeteren je smaak en reuk.” Ria merkte al heel snel dat het hoesten en piepen minder werd. “Daar heb ik nu helemaal geen last meer van en ook mijn reuk en smaak zijn verbeterd.” 
 
Ria vertelt dat ze het stoppen achteraf erg vond meevallen. “Nu kijk ik terug en denk ik, was het nou echt zo moeilijk? Eigenlijk viel dat mee. Als je maar echt wilt stoppen. Ik was echt klaar met roken. Niet alleen Ria zelf, maar ook haar man en kinderen zijn heel erg blij dat ze gestopt is. “Mijn jongste zoon had astma, dus ik rookte altijd onder de afzuigkap. Je kunt je voorstellen dat mijn gezin heel blij was toen ik vertelde dat ik naar de cursus ‘Ik stop ermee’ wilde gaan. Ik ben blij dat ik er nu vanaf ben, het geeft echt een goed gevoel.”
 
Ingrid vertelt dat je aan je dierbaren veel steun kan hebben. “Stoppen met roken is moeilijker als inwonende familie ook rookt. Het is beter als je partner of andere huisgenoten ook willen stoppen. Dan kun je elkaar daarin steunen. Hoe langer je het stoppen volhoudt, hoe beter het zal gaan!”

Online cursus ‘Ik stop ermee’

Wil jij ook stoppen met roken? Meld je dan aan voor de gratis online cursus ‘Ik stop ermee’ op 31 mei van 18:00 uur tot uiterlijk 22:30 uur. De cursus is online via een livestream thuis te volgen. Je hebt niets te verliezen en veel te winnen! Voor meer informatie of aanmelden: www.vitaalvechtdal.nl/aanmelden