Vitaal Vechtdal

3 september 2020 12:43

Wandeltrainingen in het Vechtdal

Op 80 locaties in Nederland start deze week de eerste wandeltraining van de Nationale Diabetes Challenge 2020. Deelnemers wandelen wekelijks in een groep onder begeleiding van een wandeltrainer, praktijkondersteuner, diëtiste, fysiotherapeut en/ of buurtsportcoach. Het Vechtdal is al langer in beweging. Dat brengt veel energie en mooie verhalen met zich mee.

Vitaal Vechtdal is de initiatiefnemer van de Vitaal Vechtdal Challenge (VVC) in Hardenberg en Ommen. ‘Binnen het Vechtdal zetten wij ons in voor een gezonde, actieve regio. De Nationale Diabetes Challenge is een mooi, landelijk initiatief dat aansluit bij onze missie en dat wij in onze regio eigen hebben gemaakt’, vertelt Harriët Ballast. Harriët is projectmanager voor Vitaal Vechtdal en kartrekker van de lokale challenge die hier de Vitaal Vechtdal Challenge wordt genoemd. ‘Met de VVC brengen we inwoners van het Vechtdal in beweging naar een gezondere leefstijl’.

Gezonde leefstijl

Dat wandelen bijdraagt aan een gezonde leefstijl weten de deelnemers van de NDC in Hardenberg. Een deelnemer vertelt tijdens het wandelen: ‘eigenlijk houd ik niet zo van wandelen, maar ik weet en ervaar dat het goed is voor mijn gezondheid. Ik voel me er fitter door. Dat ik elke week weer de wandelschoenen aantrek heb ik te danken aan deze groep. De andere deelnemers en de wandeltrainers motiveren mij!’

Adri en Anita zijn de vaste wandeltrainers in Hardenberg. In Ommen is Yvonne de wandelcoach. Zij doen er alles aan om de wandeltrainingen gezellig en goed te laten verlopen! Daarnaast haken regelmatig ook andere sport- en zorgprofessionals aan bij de wandeltrainingen. Zo vertelt een deelneemster dat zij al haar vragen kon stellen aan een diëtiste die in die week mee wandelde. Op deze manier werken deelnemers ook aan andere factoren dan bewegen die horen bij een gezonde leefstijl! Vitaal Vechtdal werkt daarin veel samen met verschillende lokale partijen uit zorg, sport en welzijn*.

Wandeltrainingen in het Vechtdal

Om alle informatie goed te onthouden, ontvangen deelnemers na elke wandeltraining twee kaartjes met een weetje over bewegen en voeding. Deze kunnen ze vervolgens bewaren aan een grote ring. Niet alleen handig, maar ook meteen een leuk aandenken aan iedere wandeling!

Trots

Het regelmatig wandelen draagt niet alleen bij aan een gezondere leefstijl, maar levert veel meer op dan dat. Tijdens de donderdagavondtraining vertellen deelnemers trots aan Harriët wat ze al hebben bereikt. ‘De eerste keer dat ik mee wandelde met de groep vorig jaar had ik na tien minuten een rustmoment nodig om even op adem te komen. Inmiddels kan ik een uur lang aan een stuk door wandelen zonder pauze!’ Deelnemers zijn trots en hebben meer vertrouwen in zichzelf. Ook dat is te danken aan de groep en het vertrouwen dat er onderling is.

Maatjessysteem

Samen wandelen levert dus veel op. Dit jaar heeft het samen wandelen door corona wel een iets andere lading gekregen. Maar dat mag de pret niet drukken en is goed opgelost met het maatjessysteem. Deelnemers wandelen twee aan twee met voldoende afstand tussenin. Met dit systeem hebben de wandelgroepen in het Vechtdal ook afgelopen zomer doorgewandeld. Hoewel 1 september dus de landelijke kick-off was van de Nationale Diabetes Challenge zijn er genoeg locaties, zoals in het Vechtdal, die al langer met elkaar in beweging zijn.

Onze partners*

Met heel veel plezier noemen we al onze partners met wie we fijn samenwerken om deze mooie activiteit te kunnen realiseren. Partners, nogmaals dank voor jullie inzet!

Vitaal Vechtdal Challenge Hardenberg wordt vanuit Vitaal Vechtdal samen georganiseerd met Saxenburgh, De Haere, FysioTotaal, Diëtisten Groep Nederland, Diëtist Van Asselt, huisartsen, Vechtdallopers, het Longfonds, wandelcoach Adri Deemter, Anita Deemter en de Bas van de Goor Foundation.
 
Vitaal Vechtdal Challenge Ommen wordt vanuit Vitaal Vechtdal samen georganiseerd met het Longfonds, fysiotherapie De Carrousel, Ceres voedings- en dieetadvies, Diëtisten Groep Nederland, Diëtistenpraktijk Van Asselt, huisartsenpraktijken, Ommer apotheek, Innofeet voetencentrum, Voet en Beweging, wandelcoach Yvonne Hoekman en de Bas van de Goor Foundation.
 

Meer weten over de Vitaal Vechtdal Challenge of wandelgroepen bij u in de buurt? Kijk op onze website www.vitaalvechtdal.nl.

Of mail je vraag naar Harriet op info@vitaalvechtdal.nl