Vitaal Vechtdal

6 februari 2024 17:14

Energieke teams

Fitte, vitale medewerkers die met plezier hun werk doen. Het is een ambitie van veel bedrijven. Maar hoe bereik je dat? En vooral ook: hoe zorg je dat mensen zelf de regie nemen?

Voor zitwerkend Nederland, een minuutje bewegen!

Lang zitten is niet goed voor ons. In de video hieronder legt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder uit wat het effect op onze gezondheid is als we te lang zitten tijdens ons werk. En wat het ons oplevert als we het zitten onderbreken met meer bewegen. Tot slot geeft hij dé tip om bewegen onderdeel van je werkdag te laten worden. Benieuwd? Bekijk de video's hieronder! 

Wil je ook meer bewegen?

Wil je ook meer bewegen, maar vind je alleen wandelen niet leuk? Kijk dan dan eens naar een wandelgroep bij jou in de buurt. We hebben een handig overzicht van wandelgroepen in het Vechtdal.

Werkgeluk

Medewerkers die werkgeluk ervaren presteren beter, zijn minder vaak ziek, zorgen voor een goede sfeer en tevreden klanten en relaties. Uit onderzoek over werkgeluk blijkt bijvoorbeeld: Gelukkige werknemers zijn 31% productiever en drie keer meer creatief dan anderen. Maar ook dat 75% van de werknemers vertrekt omdat ze niet tevreden zijn met de leidinggevende en niet zozeer het werk.

Ook lezen we in dit rapport dat de aandacht voor gezondheid vanuit de werkgever onder druk staat. Wilt u als werkgever meer vitaliteit op de werkvloer of monitoren hoe vitaal uw organisatie is? Neem eens een kijkje op onze website voor activiteiten zoals stoppen met roken of een gezonde lunch.

Vraag het Ellen

Heb je een vraag? Ellen van der Vegte is onze contactpersoon voor werkgevers op het gebied van Werk & Vitaliteit.

Energieke teams en medewerkers

Vitaliteitsschijf

Klaas Koster geeft het begrip vitaliteit inhoud met de vitaliteitsschijf. Je vitaal voelen begint met het inzien van het nut en de noodzaak ervan (vitalogisch) en is een goede balans van lichaam (fysiologisch), geest (psychologisch), omgeving (ecologisch) en zingeving (filosofisch). 

Podcast 'Meer energie en zelfregie voor jou en je team'

De podcast met Klaas Koster (vitaloog) kun je hier terugluisteren. Klaas Koster is auteur van het boek 'Zo bereik je meer energie en zelfregie voor jou en je team'.

Vijf gouden regels

De vitaliteitsschijf bevat daarnaast een vijftal richtinggevende regels. De vijf gouden regels voor meer vitaliteit en dus meer levenskracht en energie zijn:

  1. Wees zelfbewust, houd de zaag scherp en blijf je ontwikkelen; 
  2. Beweeg voldoende, eet gezond, en neem voldoende rust; 
  3. Alles wat je aandacht geeft groeit, richt je op het positieve; 
  4. Zoek een (werk)omgeving dat bij jouw mentale en fysieke gestel past; 
  5. Weet wat je levensdoel is en ga voor werk waar je ertoe doet.