Valpreventie

Vitaal Vechtdal

6 september 2023 12:19

Valpreventie

Wist je dat...

er elke vier minuten een 65-plusser na een val op de spoedeisende hulp belandt?
Vaak met allerlei nare gevolgen. Zelfstandig wonen kan daardoor een stuk lastiger worden. 

Zelfverzekerd thuis blijven wonen dankzij een cursus valpreventie

Het aantal ouderen dat door een val op de spoedeisende hulp (SEH) terecht komt is groot. Lennard de Leeuw is fysiotherapeut bij Gezondheidscentrum Rollepaal en hij traint ouderen tijdens cursussen valpreventie. “Een cursus valpreventie is erop gericht ouderen te trainen, zodat ze zich langer zelfstandig thuis kunnen redden.” 

Piet Pouls deed mee aan een cursus valpreventie en heeft nu meer zelfvertrouwen thuis. “Als je zelfstandig thuis wilt blijven wonen, moet je er zelf voor werken”, vindt hij. Lees het hele interview

Valpreventie cursussen in de regio

Daarom zijn er cursussen valpreventie ontwikkeld: programma's waarbij het opbouwen van spierkracht en conditie, voeding en sociaal contact belangrijke aandachtspunten zijn. Fysiotherapeuten en diëtisten werken nauw samen op dit onderwerp. Vraag bij je fysiotherapeut in de buurt na wanneer weer een valpreventie cursus start. 

Overzicht cursussen Valpreventie in het Vechtdal

Bij de meeste praktijken is een individuele cursus het gehele jaar mogelijk. Vraag naar de mogelijkheden en kosten. 

Interesse in andere type beweegactiviteiten? Kijk dan op het beweegaanbod in de gemeente Hardenberg (Gewoon Actief), gemeente Ommen (Samen Fitter Verder) of de gemeente Dalfsen (Kerngezond Dalfsen). 

Positieve resultaten pilot valpreventie in het Vechtdal (2018): Langer thuis blijven wonen met TOM

Fysiek en sociaal krachtiger door integrale preventieaanpak.

Eind 2017 hebben 36 enthousiaste 65-plussers uit Ommen, Dedemsvaart en Balkbrug meegedaan met project TOM (Thuis Onbezorgd Mobiel). Het project bevat een aanpak met aandacht voor valpreventie door een gericht beweegprogramma, voedingsvoorlichting en sociale steun. Resultaat van het programma is dat de kracht en balans van de ouderen verbeterd is en het aantal mensen dat is gevallen afgenomen is. Tevens geven de ouderen zelf aan dat hun gezondheid is verbeterd en ze beter in hun vel zitten.

Verbeterde mobiliteit

De deelnemers zijn vooruit gegaan op kracht (86% verbetering), lenigheid (67%), mobiliteit (80%) en balans (28%). Dit draagt bij aan een verbetering van het dagelijks functioneren van de ouderen. De bewegingsmonitor die de deelnemers hebben gedragen tijdens het TOM-programma ondersteunt deze resultaten.

Minder ouderen gevallen

Door deelname aan het TOM-programma is de angst om te vallen en het aantal deelnemers dat gevallen is, ook afgenomen. 42% van de deelnemers is gevallen in de maanden voorafgaand aan TOM. Dit neemt tijdens TOM af tot 24% en blijft stabiel in de 6 maanden na het programma op 23%.

Deelnemers ervaren een betere kwaliteit van leven na het volgen van het TOM-programma. Zij ervaren dat hun gezondheid is verbeterd en zij zitten beter in hun vel.

Integrale en lokale aanpak belangrijk

Uit een prognose van VeiligheidNL voor 2030 blijkt dat het aantal bezoeken aan de Spoedeisende Hulp (SEH) na een valongeval bij 65-plussers met 41% toeneemt. Dit is een hoge toename terwijl in veel gevallen een val voorkomen kan worden zodat men langer thuis kan blijven wonen. Er zijn veel factoren van invloed op een val (zoals inactieve leefstijl of voeding), maar een val heeft tegelijk ook veel gevolgen op mobiliteit, eenzaamheid en angst voor bewegen. Daarom brengen we als Vitaal Vechtdal graag deze preventiecursussen onder de aandacht.

Ouderen in Vechtdal leren balans te houden
Vitaal Vechtdal wil verder met valpreventie-programma