Vitaal Vechtdal

13 februari 2024 11:43

Klara stopte met roken dankzij cursus ‘Ik stop ermee’

“Al tijdens de cursus begreep ik niet meer waarom ik al die jaren gerookt had”

Klara de Vries-Bloemhof volgde in januari 2020 de cursus ‘Ik stop ermee’ van Vitaal Vechtdal en heeft sindsdien nooit meer gerookt. Ze voelt zich zoveel beter nu. “Sinds ik gestopt ben ervaar ik meer innerlijke rust.” Na het stoppen maakte ze nog meer gezonde keuzes. Zo traint ze nu tweewekelijks met een personal trainer, mindert ze met alcohol en gaat ze vroeger naar bed. Klara: “Het roken hield me echt bij alle gezonde keuzes weg!”

Topper van de Maand

In haar gezellige keuken in Dedemsvaart bladert Klara door het notitieboekje dat ze bij zich had op die avond in januari 2020. Ze had al meerdere keren geprobeerd te stoppen met roken, maar door de cursus Ik Stop Ermee is het haar in één avond gelukt.

Klara: “Geen enkele roker is er blij mee dat hij rookt, ik dus ook niet. Tijdens die cursus zit je jezelf gewoon uit te lachen, je begrijpt niet dat je al die jaren gerookt hebt. In de pauzes van de cursus moet je ook gewoon doorroken, maar die laatste sigaret kreeg ik niet eens meer weg!”

“Chroom, benzeen, butaan, ammoniak…” Klara noemt wat stoffen op die in een sigaret zitten. Haar notities liegen er niet om. “Door te roken neem je gewoon puur vergif in.” Klara rookte een pakje per dag en dacht dat het roken haar ontspannen maakte, maar het tegendeel was waar. “Je bent juist veel rustiger als je niet rookt. De onrust die je voelt als je heel graag wilt roken, is totaal verdwenen.”

Sporten met een personal trainer

Niet alleen stopte Klara met roken, ze besloot ook dat ze meer wilde gaan bewegen. “Ik rookte een pakje per dag en dat betekende dat ik tijdens een klus in het huishouden al snel pauze ging houden om te roken, ook tijdens mijn werk in mijn kapsalon moest ik regelmatig even naar buiten om te gaan zitten roken. Over een sigaret deed ik ongeveer 10 minuten, dus dan zit je veel stil op een dag!” Al die rookpauzes zijn niet meer aan de orde, wat maakt dat Klara veel actiever is op een dag.

Twee keer per week komt er een personal trainer bij Klara thuis. Zij en haar man sporten dan samen in de tuin, maar ook haar volwassen kinderen sluiten vaak aan bij een sportsessie. “Al mijn kinderen wonen in Dedemsvaart en zij vinden het heerlijk dat ze bij ons kunnen komen sporten.”

Gezond ouder worden

Klara vindt het heel fijn om met z’n allen sportief bezig te zijn. Ze heeft zich ook aangemeld voor de Vitaal Vechtdal Challenge. Ze was onlangs aanwezig bij het jubileumfeest van Vitaal Vechtdal en werd nog even extra bewust gemaakt door het verhaal van Prof. Dr. Erik Scherder. “Ik ben net de zestig gepasseerd en besef me echt dat ik moet bewegen en gezond moet leven. Anders haal ik de zeventig misschien niet! De wens om gezond te leven is ook ontstaan doordat ik nu oma ben. We passen iedere week op ons kleinkind en dat maakt alles anders!”

Toen Klara nog rookte ging ze regelmatig laat naar bed. “Nog eentje dan, zeiden we tegen elkaar. Dan deden we nog een drankje en natuurlijk een sigaret erbij. Nu ik niet meer rook, drink ik ook bijna geen alcohol meer. Dat drankje is toch een stuk minder interessant.” Nu gaat Klara altijd vroeg naar bed en leest ze heel veel boeken. “Vroeger had ik nooit tijd om te lezen dacht ik, maar nu liggen er stapels boeken naast mijn bed.”

Stap voor stap

Nu Klara gestopt is met roken en sport met een personal trainer, voelt ze zich veel beter. Ze ervaart innerlijke rust, maar ook heeft ze geen last meer van hoestbuien. “Toen ik nog rookte had ik tijdens elk griepseizoen wel van die hoestbuien. Die heb ik sinds ik gestopt ben met roken nooit meer gehad. Mijn longen voelen schoon.”

Tegen anderen die ook graag willen stoppen met roken en gezonder willen leven wil Klara zeggen dat je vooral niet alles tegelijk moet gaan doen. “Begin met een ding zoals eerst stoppen met roken. Misschien heb je al vaak geprobeerd te stoppen, maar het gaat je uiteindelijk echt lukken. Ga naar de cursus Ik stop ermee van Vitaal Vechtdal en dan zit je binnenkort ook om jezelf te lachen. Hoe heb je ooit kunnen roken? Het is een gewoonte en die kun je écht afleren.

Topper van de Maand

Ik stop ermee

Wil je ook stoppen met roken? Vitaal Vechtdal organiseert vaker de gratis cursus ‘Ik stop ermee’ voor inwoners en werknemers in het Vechtdal. Hier vind je meer informatie en kun je je aanmelden: www.vitaalvechtdal.nl/ikstopermee.