Vitaal Vechtdal

8 september 2022 14:25

Taal en Gezondheid

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven of rekenen. Daardoor hebben ze ook vaak moeite met een computer of een smartphone. Dat heeft veel gevolgen. Een baan vinden, gezond leven en grip hebben op je geldzaken is dan lastiger.

Een op de drie Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Dat betekent dat zij moeite hebben met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie over gezondheid. Een deel van deze groep is laaggeletterd. Voorbeelden zijn: zoeken op het internet (digitale vaardigheden), brieven en folders begrijpen, gesprekken met zorgverleners voeren, uitleg en adviezen begrijpen en in praktijk brengen etc. Heb jij hulp nodig? De vrijwilligers van het Taalpunt of Digitaal Café (onderdeel van de bibliotheek) in Hardenberg, Ommen en Dalfsen helpen je graag.

Van 8–14 september is er de Week van Lezen. Er is dan extra aandacht voor dit onderwerp met activiteiten.

Taalpunt in Hardenberg, Ommen en Dalfsen

Taalpunt helpt bij lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. Taalpunt is een landelijke organisatie waar men terecht kan als men moeite heeft met de basisvaardigheden. In Hardenberg, Ommen en Dalfsen is het Taalpunt onderdeel van de Bibliotheek. Bij het Taalpunt werken vrijwillige taalcoaches die mensen helpen om beter te leren lezen, schrijven, rekenen en werken op de computer. 

Taalpunten

Hardenberg

Hanneke Ardesch, Taalpuntcoördinator.
Email taalpunt@bibliotheekhardenberg.nl
Telefoon 06 17 31 4855
www.bibliotheekhardenberg.nl/taalpunt

Werkdagen: maandag t/m donderdag van 9.00 tot 16.30 uur

Spreekuur
• Maandagmiddag: Hardenberg Art, in LOC gebouw
• Dinsdagmiddag: Kloosterhaar, Dorpshuis ’t Haarschut
• Woensdagmorgen: Dedemsvaart, De Baron, van 9.15 tot 12.30 uur

Digipunt | hulp bij digitale vragen

Moeite met het inloggen op de website, het reserveren van boeken of lenen van e-books? Of heb je andere vragen over de omgang met computer, laptop, tablet of smartphone? Kom dan naar het Digitaalhuis! In het Digitaalhuis staan er consulenten voor je klaar die je kunnen helpen bij je vragen. Het Digitaalhuis is op dit moment op afspraak beschikbaar in de Bibliotheken van Hardenberg en Dedemsvaart. Heb je vragen of wil je een afspraak maken?
Bel dan met 0523 270 271 of neem contact met ons op via digipunt@bibliotheekhardenberg.nl

Programma najaar 2022
​Folder Leven lang leren - overzicht van de activiteiten

Ommen

Diane Ruiter, Taalpuntcoördinator.
Email taalpuntommen@bibliotheeksalland.nl
Telefoon 06 46 65 6215
www.bibliotheeksalland.nl/speciaal/taalpunt-informatie

Spreekuur, locatie Bibliotheek Ommen
• Dinsdag van 15.00 tot 18.00 uur

Digitaal Café

Vertrouwd aan de slag in de digitale wereld | Internet, telefoon, laptop, tablet: ze maken ons leven gemakkelijker en leuker... als je ermee leert omgaan! Voor iedereen die meer wil leren over onze apparaten, is er nu het Digitaal Café. Wil je bijvoorbeeld beter leren omgaan met: computer en internet, beeldbellen, online winkelen / boodschappen bestellen, werken met digitale overheidsdiensten, zoals de berichtenbox en DigiD-app, corona check-app of donorregistratie.
Meer informatie: Digitaal Café Ommen.

Dalfsen

Sabine Sijbom, Taalpuntcoördinator.
Email taalpunt@bibliotheekdalfsen.nl
Telefoon 06 33 83 4681
www.bibliotheekdalfsen.nl/leren/taalpunt

Werkdagen: maandag, dinsdag en donderdag

Spreekuur, locatie Bibliotheek:
• Spreekuur Lemelerveld: maandag van 10.00 tot 12.00 uur
• Spreekuur Dalfsen: dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur
• Spreekuur Nieuwleusen: donderdag van 10.00 tot 12.00 uur

Digitaal Meedoen

De computer, tablet of smartphone, je kunt bijna niet zonder. Steeds meer organisaties gaan er vanuit dat ze je digitaal kunnen bereiken. Digitale vaardigheden heb je dus hard nodig. De Bibliotheek biedt daarom in samenwerking met SeniorWeb en Saam Welzijn diverse activiteiten en cursussen aan die helpen bij het ontwikkelen van deze vaardigheden. Meer informatie: Digtaal Meedoen Dalfsen

Informatie en contactgegevens van Taalpunt Hardenberg, Ommen en Dalfsen in een overzicht

Meer informatie

Expertisepunt Basisvaardigheden
Het Expertisepunt Basisvaardigheden is er voor iedereen die laaggeletterden helpt bij het verbeteren van basisvaardigheden. Het is dé plek waar je kennis kunt vinden en delen. En waar je inspiratie en samenwerking vindt.

Factsheet Gezondheid
Op deze website vind je een factsheet over de relatie gezondheid en laaggeletterdheid en de link naar de e-learning.

Factsheet Armoede en schulden
Op deze website vind je factsheet over laaggeletterdheid en geld en de link naar de e-learning. Voldoende kunnen lezen, schrijven en rekenen, is een randvoorwaarde om een stabiele financiële situatie te krijgen en te houden.

Factsheet digitale vaardigheden
Op deze website vind je een factsheet over digitale vaardigheden. Dat zijn vaardigheden die nodig zijn om te kunnen lezen, schrijven en rekenen op digitale apparaten. Zoals een computer, tablet of smartphone. Of het gebruik van een betaalautomaat of wasmachine.

Geletterdheid in zicht
Inzicht in de cijfers per doelgroep per gemeente. Ook kun je de cijfers vergelijken met de landelijke cijfers.

Stichting Lezen en Schrijven
Stichting Lezen en Schrijven is dé organisatie die ervoor zorgt dat iedereen in Nederland kan lezen en schrijven. Want onze samenleving is sterker als iedereen kan meedoen.  De stichting kan gemeenten en organisaties helpen bij hun aanpak van laaggeletterdheid.